Pornópátiban motorcsónakkal kellett kimenteniük egy lakót a tűzoltóknak az árvíz miatt

A Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltókat, önkéntes mentőszervezeteket a hétvégén és a hét első napján több mint száz kárhelyszínre riasztották.

Az elmúlt napokban a hazai, illetve az ausztriai vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött meg a Rába és mellékvízfolyásain, különösen kritikus helyzet alakult ki a Pinka patak mentén - kezdte hétfői beszámolóját a Vas megyei helyzetről a Katasztrófavédelem.

Mint írták, a Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltókat, önkéntes mentőszervezeteket a hétvégén és a hét első napján több mint száz kárhelyszínre riasztották. A felázott talaj miatt fák fordultak ki, de a feladatok jelentős részét a lakóházak pincéjét és udvarát elárasztó víz eltávolítása, valamint az ingatlanok bevédése adta.

Pornóapátiban lakóházak kerültek a víz fogságába, az egyik lakót a szombathelyi és a körmendi hivatásos tűzoltók motorcsónakkal hozták ki a víz által körbevett területről.

Nardán vasárnap este jéggel érkező viharos erejű szél söpört végig, itt tizenhat házhelyen összesen harminc tetőszerkezetet rongált meg a vihar. A településen egy öles diófa egy családi ház tetejére borult, míg egy könnyűszerkezetes épület az alatta álló autóra dőlt.

A lakóingatlanok bevédésére a szombathelyi és a körmendi térségben több tízezer homokzsák került felhasználásra. A Rába folyó körmendi szakaszán harmad, míg a szentgotthárdi szakaszon első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a mentőcsoportok, valamint a társ- és együttműködő szervezetek több mint 400 fővel, a vízügyi szakemberek szakirányításával egész éjszaka és a mai napon is töltötték, hordták és rakták a homokzsákokat, magasították a védművet. A káresemények alkalmával lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló