Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pótolnák a kiszáradó Fertő tó vizét

A Fertő tó vízállása történelmi mélyponton van. Ennek orvoslására került ismét szóba az, hogy külső betáplálással stabilizálják a vízszintet, ennek viszont beláthatatlan következményei lennének...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hansági-főcsatorna megépítése előtt többször előfordult, hogy kiszáradt Európa legnyugatibb sztyepptava, az utóbbi évtizedekben viszont ez már nem volt jellemző. A klímaváltozás, és ehhez kapcsolódóan az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása viszont leapasztotta a tó vízállását - írja az enyugat.hu .

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Mivel jelentősebb természetes vízfolyás csak a Vulka-patak, a Rákos-patak, illetve pár kisebb patak táplálják a Fertőt, az fokozottan ki van téve a csapadék mennyiségének.

A Fertő tó vízszintje mindig is ingadozó volt, többször ki is száradt. Elbeszélések szerint volt olyan év, amikor medrében veteményeztek, vagy azon keresztül jutottak át Sopronból Pozsonyba. A klímaváltozásnak köszönhetően szélsőségessé váltak az időjárási viszonyok, valamelyik évben aszály, máskor túl sok csapadék a jellemző.

A Fertő tó Illmicnél (Archív fotó)
Keszei László

Most épp egy aszályos évben vagyunk, a tó vízszintje pedig már több, mint 30 centiméterrel van az átlagos szint alatt. Emiatt Burgenland tartomány most azon gondolkozik, valamilyen módon vizet kellene vezetni a Fertőbe. A 2000-es évek elején voltak már erre tervek, szóba került a Rába és a Duna is, mint tápláló vízfolyás, ez a terv viszont lekerült a napirendről.

A Heinrich Dorner tartományi tanácsos által prezentált terv szerint Magyarországgal tervez Burgenland tartomány kidolgozni egy stratégiát, hogy megmentsék a Fertő tavat, és az ahhoz kapcsolódó ökoszisztémát, a mezőgazdaságot és a turizmust. Konkrétan arról lenne szó, hogy Magyarországról érkezne valamilyen módon plusz víz a mederbe.

Az emberek jellemzően a tó nyújtotta lehetőségek miatt jönnek a térségbe és költik el itt a pénzüket, a turizmus mozgatórugója maga a víz. Ha ez nincs, vagy csak kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, már kevésbé lesz vonzó a térség a turizmus számára. De persze ez csak az egyik vége a dolognak. A WWF és a Zöldek kritikát fogalmaztak meg a tervvel kapcsolatban, szerintük ugyanis beláthatatlan következményei lennének annak, ha mesterségesen, teljesen más összetételű vízzel töltenék fel a tavat.

A Fertő tavi vízitelep egykor
Keszei László

A Fertő ugyanis egy összetett ökoszisztéma, sós tó, a létezéséhez pedig hozzátartozik az is, hogy ingadozó a vízállása. Ha például a Dunából engednének vizet a Fertőbe, az egyrészt felborítaná a tó sóháztartását, melynek köszönhetően olyan mikroorganizmusok pusztulnának el, amik biztosítják most, hogy ne legyen algás a víz.

Másrészt a Fertő környezetétől teljesen eltérő hordalék is érkezne a tóba, mely egy idő után egész egyszerűen feltöltené a medret, a tónak pedig vége lenne. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen projekt megvalósítása nagyjából végtelen mennyiségű pénzbe kerülne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés