Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán Viktor büszke is lehetne, teljesítették legfontosabb javaslatait

De a népszavazási kampány miatt inkább letagadja az egészet és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna a pozsonyi EU-csúcson.

Írhatnánk, hogy a magyar miniszterelnök az október 2-i kvótanépszavazás fogságába esett, ha ezt az egészet nem saját maga idézte volna elő, és ha emiatt nem tárna a magyarok elé egy unortodox valóságot.

A pénteki pozsonyi EU-csúcson ugyanis teljesítették legfontosabb javaslatait. Részletek a zárónyilatkozatból:

 • Soha többet nem engedhetjük meg a tavalyi ellenőrizetlen hullám megismétlődését, és tovább kell csökkenteni a szabálytalanul érkező migránsok létszámát.
 • Biztosítani kell a schengeni külső határok teljes ellenőrzését.
 • Elköteleztük magunkat, hogy közös megoldásokat keressünk azokban az ügyekben is, amelyekben megosztottak vagyunk.
 • Orbán korábban éppen azt követelte az Uniótól, hogy állítsák meg a menekültáradatot, és erősítsék meg az EU külső határait. A zárónyilatkozaton kívül ezekre a pontokra utal több vezetőpolitikus nyilatkozata is.

  Csoportkép az EU-csúcs után
  Forrás: Twitter / La France dans l'UE

  A korábban szintén éles kritikákat megfogalmazó lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo ezt mondta:

  Egyetértés volt abban, hogy változtatni kell az eddigi európai migrációs politikán. (…) A jelenlévő európai politikusok elismerték, hogy a migrációs politika eddigi modellje nem vált be.

  Robert Fico szlovák miniszterelnök is a változást említette:

  Sikeres volt a pozsonyi csúcstalálkozó abban a tekintetben, hogy sikerült megegyezni abban, hogy abszolút mértékben összpontosítani kell a külső határok védelmére.

  Donald Tusk, a tanács elnöke pedig ezt mondta:

  Az emberek biztosak akarnak lenni abban, hogy képesek vagyunk megújítani a határok védelmét.

  A már szavakban korábban elvetett kötelező kvótára utalva Angela Merkel kijelentette:

  Ha valamilyen elképzeléssel szemben túlságosan széles körű ellenállás mutatkozik, akkor más módokat kell keresni, hogy felül tudjanak kerekedni a nehézségeken.

  Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Pozsonyban

  Ehhez képest Orbán Viktor ezt mondta: Sajnos nem történt változás, maradt az unió önsorsrontó és naiv politikája, mert

  most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról

  .

  Miközben a menekültek elosztásáról egyetlen szó sem sincs a zárónyilatkozatban. És ezt is kijelentette:

  Ma nem változtatták meg a bevándorláspolitikát. Sőt, továbbra is a korábbi önsorsrontó és naiv bevándorláspolitika uralkodik.

  Ami egyszerűen nem igaz.

  Láthatóan a magyar miniszterelnök úgy alakítja a valóságot, hogy az az ő számára kedvező legyen, és nem törődik azzal, mi is történik valójában. Egyre inkább elbizonyosodik, hogy számára nem a helyzet megoldása a fontos, hanem az, hogy minél tübb belpolitikai hasznot húzzon ki belőle. Az EU-ban viszont így egyre kisebb lesz a jelentősége, hiszen most még a korábban mellette álló csehek és lengyelek is másként viszonyulnak az EU.csúcson történtekhez.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra