Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Női túlsúly a Balaton nyugati végében

Július végén jelentősen megnő a hölgyek számaránya Keszthely környékén.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ekkor rendezik ugyanis az első, kizárólag női résztvevőknek (és kormányosoknak) kiírt vitorlásversenyt Magyarországon – de nemcsak magyar résztvevőkkel. Sabján Annamáriával, a verseny egyik ötletgazdájával és szervezőjével beszélgettünk.

A regatta ötlete külföldről származik, ahol nagy hagyománya van ezeknek a megmérettetéseknek, és bár itthon egészen mostanáig váratott magára egy ilyen rendezvény, azért a dolognak vannak előzményei.

Hogyan kerültél kapcsolatba a vitorlázással?

11 évesen kezdtem, 12 évesen indultam az első versenyemen. Legénységként és kormányosként is egészen jó eredményeket értem el, nemzetközi regattákon rendre a mezőny első felében végeztünk. Az aktív kishajós versenyzés végéhez közeledve elkezdtem edzősködni, közben a Berzsenyi Dániel Főiskolára jártam Szombathelyen.

4Ladies Cup Hungary

Később egy jó barátom édesanyja, Zboray Mercédesz kitalálta, hogy szkippert csinál belőlem. Amikor először vitorláztam a tengeren, úgy éreztem, hazaérkeztem. 2005-ben kezdtem összerakni csapatokat, és próbáltam egyre több lányt hívni. Először csak hobbiként, aztán versenyszerűen, és egész hamar sikeresek is lettünk. A tisztán női csapattal első, második, harmadik helyeket értünk el.

Itt még vegyes csapatok ellen küzdöttetek...

Igen, de hamarosan elkezdtük keresni azokat az eseményeket, ahol hasonló, női társaságokkal mérhetjük össze a tudásunkat. Ebben a kategóriában az egyik csúcs a Helga Cup, amit rendszerint június közepén rendeznek Hamburgban, és 2019-ben majdnem hetvenöt csapat állt rajthoz.

4Ladies Cup Hungary

Azon az egyetlen magyar egységként vettünk részt, ott és akkor kaptuk az utolsó lökést, hogy itthon is szervezzünk egy ilyet. Ez lesz a 4Ladies Cup – Hungary, július 24-26. között, a Keszthelyi Yacht Kikötőben. Különös jelentőséget ad a rendezvényünknek, hogy a Helga Cupot idén, a koronavírus járvány miatt októberre halasztották, így a mi versenyünk lesz a COVID utáni első komoly női vitorlásverseny Európában. Már több külföldi csapat benevezett, de számítunk továbbiak jelentkezésére, ahogy közeledik a dátum.

4Ladies Cup Hungary

Hogyan zajlik majd a viadal?

Elliott 770 hajókat biztosítunk az indulók számára (ezúton is köszönjük az Elliott 770 Osztály támogatását, amiken edzés lehetőséget biztosítunk egész pénteken. Szombaton és vasárnap először a selejtezőkre, majd az éremfutamra kerül sor.

Milyen egyéb programokkal készültök?

Az a három nap nem csak a versenyzésről szól, lesz még jóga, do-in, kerékpáros bemutató.

Hogyan veheti fel veletek a kapcsolatot az, aki érdeklődik a rendezvény iránt?

Előzetesen az esemény Facebook-oldalán keresztül, vagy közvetlenül e-mailben (4ladiescuphungary@gmail.com), aztán július 24-26. között a helyszínen, a Keszthelyi Yacht Kikötőben.

4Ladies Cup Hungary
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra