Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Prieger Fanni: kócos ötletelgetésekből hozunk ki olyan élőzenét, amiket DJ-s partikon szokott hallani az ember

Az Anima Sound System ma már ex-énekesnője, a Tekerd! című dal egykori nyávogós kislánya ma felnőtt, és saját projektet gründolt. Kifaggattuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fanni kezét pedig elengedem - visszhangzik fejünkben Prieger Zsolt néhány nem túl régi szava, utalva arra, hogy lánya, aki hosszú éveken át volt a "poposabbnak" mondott, ismét magyar nyelvű dalokkal előrukkoló, napfényt a szájba betevő Anima frontlánya, idén, huszonöt évesen végérvényesen rálép a saját ösvényére, és elhagyja a zenekart - ami egyébként két évvel születése után alakult Szombathelyen.

Az énekesnő új, erősen az elektronikus tánczene felé elhajló projektjének nagylemeze már meg is jelent, lejjebb pedig meg is hallgatható, mondjuk az interjú olvasgatása közben. De ez csak egy ötlet!

Néha a Pannona Allstars Ska Orchestra oldalán is feltűnik vendégként
Pannonia Allstars Ska Orchestra / FB

Milyen érzés kiszakadni az Animából? Édesapád, Zsolt már több helyen lenyilatkozta, hogy örömmel engedi el a kezedet, na de hogyan éled meg te ezt a váltást?

Úgy érzem, egy nagyon jó korszakot zártam le, sok mindent köszönhetek az Animának, bár számomra a vége eléggé langyosra sikerült, már nem tudtam azonosulni apa ötleteivel. Mindenesetre a legjobb tudásom szerint oldottam meg az ő zenei elképzeléseit, de ez eddig tartott. Nem a Bastic (Fanni új zenekara, mindjárt szó lesz róla - a szerk.) miatt hagytam abba az Animát, hiszen a kettő simán mehetett volna együtt, ahogy a többi tagnak is van más-más projektje.

Gyerekkorod óta a stúdiók környékén forgolódtál. Szerinted ha ez nem így történik, akkor is énekelnél ma?

Szerintem nem. Magamtól sosem terveztem azt, hogy énekesnő legyek, sőt mindig is azt modtam, hogy én sosem tudnám ezt csinálni. Aztán mégis így alakult, de egyáltalán nem bánom.

Emlékszel első mikrofon mögötti megnyilatkozásodra, a Tekerd című számban, 2000-ben? Ha igen, hogy maradt meg benned? Milyen érzés visszahallgatni a kis szende Fannikát?

Hihi, ha megnézem, mindig jó kedvem lesz, az idegesítő nyávogós kis hangomat hallgatva :D

Na de vissza 2016-ba, megérkezett az Anima utáni új projekted, a Bastic. Mit kell tudni róla, kik vannak benne, mi a koncepció?

Tavaly alakult, öten vagyunk benne, Gergácz Gábor vezényli, aki szintén megfordult az Animában, de a Beat Dis, az Alba Hyseni Projekt és Judie Jay zenekarának is alaptagja is volt. A legfőbb irányvonal pedig az elektronikus, deep house felé elhajló szintis tánczene élőben, olyan hatások nyomán, mint a Chemical Brothers, a Disclosure vagy akár Stephan Bodzin. A cél, hogy hangszerekkel hozzunk létre olyan zenét, amit leginkább csak dj-partikon hallhatunk, nem pedig egy zenekartól. Októberben megjelent a debütlemezünk, a Let's Take A Trip , lesz majd remixalbum, és úton van az első klip is.

Ahogy végighallgattam a lemezt, egyértelmű az elektropopos-szintis túlsúly. Miért erre esett a választás, miért dobgépek pattognak igazi dobok helyett, miért tette a sarokba a gitárokat például Geri, akit korábbról ilyen projektekből ismerhetünk?

Geri másfél évtizede készíti a különböző breakes, elektrós, house-os skicceit, amiket régóta színpadra akart vinni, de ez a terv háttérbe szorult a többi dolga miatt. A tavalyi év közepén elkezdte összerakni a régi ötleteket, hogy megcsinálja ezt a lemezt, és év végén kilépett az összes bandából, hogy csak a Bastic maradjon.

A hangszerelés kapcsán annyit, hogy könyebb és kezelhetőbb a dobgépes zeneírás, amit később a koncerteken elektromos-akusztikus dobbal kivitelezünk a lemezen megszólaló hangmintákkal. A gitár sarokba állítása nem volt szándékos, csupán nem kívánták a dalok, bár az egyik trekkben van egy kicsi. A koncerteken némileg másképp játsszuk a számokat, minimálisan áthangszereltük őket, és ide már befért a gitár hangja is.

Nyugat.hu

Mi a te szereped a Basticben? Geri kitalálja, te pedig elénekled az ötleteit, esetleg viszed a komplett vokáltémákat a zenék csupasz gerincére, vagy még ezeken túlmenően, sokkal mélyebben benne vagy a kreatív folyamatban?

Geri mutatja a skicceket és azonnal dúdolgatom az ötleteimet, aztán ezeket a kócos ötletelgetéseimet kiigazítja és rendezi. Van, hogy egy abszolút férfiénekes dalra megkér, hogy hozzak egy másik szólamot és kész. Már most az új lemezen dolgozunk és az első két trekk például ismét csajos-Fancsis lesz, az énektémát közösen raktuk össze egymás dudólgatásaiba vágva. Ötlet van bőven, meglátjuk, mi kerekedik ki belőlük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés