Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Prieger Zsolt nyári napfényt, Kolin Márk forró csókokat ígér a szombati koncertre

Ugyanazon a színpadon fog állni szombaton, Szombathelyen az Anima és az MTV Europe Music Awardson hazánkat képviselő The Kolin. Mindkettő együttes vezéregyéniségét kérdőre vontuk.

- Vállaltan populáris lemezt készítettetek. Túl sötét volt már az underground, vagy csak mindenkit elkapott a nyári hév?

Prieger Zsolt: - Csináltunk már sokféle dolgot, népzenétől dubig, popzenétől kísérleti elektronikáig, úgyhogy a kalandozás nem áll tőlünk távol. De az új, Tedd a napfényt be a számba című album valóban napfényes, igazad van. Boldog lemez, boldog, mert szeretjük ezeket a dalokat, mert újra együtt dolgozunk Szabolcs öcsémmel, mert a lányom énekel rajta, mert a rádiók is szeretik, a közönség is, tehát minden oké mostanság. Az underground szót amúgy sem tudom értelmezni, túlságosan leegyszerűsító, egydimenziós ügy. Mi szeretünk sok embernek is adni, meg szeretünk akár csak magunknak, vagy néhány barátunknak, ehhez kell megtalálni a fórumokat és a zenei médiumokat, műfajokat, színpadokat, projekteket. Klassz nagy színpadon is állni, sok ezer ember előtt, meg nagyon jó egy kis klubban is. Mindennek megvan a maga helye.

Készülnek az új Anima dalok
apa és lánya: tudnak együtt dolgozni
Unger András

- Fanni után neked is muszáj feltennem a kérdést: nem nehéz-e összeegyeztetni az apa-lánya és a zenekarvezető-énekesnő viszonylatokat? Nem megy egyik a másik rovására?

PZS: - Egyre jobb lesz. Sokat vagyunk együtt, kollégaként is tudjuk egymást tisztelni, ennél nincs jobb dolog. A kapcsolatunk amúgy kiváló, ez egy baráti viszony is, mindent tudunk a másikról. Ez néha persze vicces szituációkat eredményez, de inkább ez a nagyon közeli viszony legyen köztünk, mint egy tekintélyelvű, hagyományos apa-lánya-lapcsolat.

- Az Anima színpadi taglétszáma minden eddiginél kisebb. Ennek mi a hozadéka a mérleg másik serpenyőjében?

PZS: - Öt ember van a színpadon , és ketten vagyunk a keverőpultnál, úgyhogy ez egy hét fős kontingens ma is. A reflektorfény pár éve egyértelműen Fannira fókuszál, de ezt így akarjuk mi is, meg ha nem akarnánk mindezt, akkor is így lenne, hiszen ő az énekesnő. Akit ráadásul nagyon szeret a közönségünk.

Anima Sound System: Switch Me On

- Márk, ha jól rémlik - de esélyes, hogy nem -, ti először léptek fel Szombathelyen. Mutasd be, kérlek, a zenekart, egyetlen pikírt mondatban azoknak, akiknek nem akartok traumát okozni szombaton!

Kolin Márk: - Egyszer már játszottunk a Neoval Szombathelyen, ugyanezen a helyen, de ettől még lehet ez a mostani az első, hiszen gyaktan füllentünk a zenekar megalakulásával kapcsolatban is. Sokszor tagadjuk le az amúgy nem szégyellendő korunkat, és mutatkozunk egy évvel fiatalabbnak. Amíg csak tehetjük. 2008-ban alakultunk, trió felállásban. Szinti popot játszunk, és sokszor indokolatlanul színesben toporzékolunk a színpadon. Sőt, mindig. 2009-ben és 2010-ben is a KOLIN lett a Legjobb Magyar Előadó az MTV EMA döntőjében, és mindkét évben indultunk a nemzetközi versenyben is, mint a Legjobb Európai Előadó kategória jelöltjei, tavaly Berlinben , idén Madridban. Hamarosan megjelenik Ariel címmel a második lemezünk, amelyről a Mary Poppins és a Pinocchio című számokat már játsszák a rádiók. A zenekart itt találhatjátok .

- Megajándékozott titeket az MTV egy díjjal. Milyen világi cél szolgálatába állítottátok azóta a trófeát?

KM: - A tavalyi alá vettem egy zongorát, és most fogok csináltatni egy üvegbúrát, mert mindig mindenki megfogdossa, ami (bármilyen ciki is bevallani) nagyon zavar. Most meg csináltathatok egyből két búrát! Nem baj, kellemes teher. Nem mondom, hogy egy ilyen díjjal olyan szuperfelelősség járna, mint Pókembernek a szupererejével, de fiatal zenekar létünkre vannak olyan közszolgálati eszmék, amelyek szolgálatában állunk. Ilyen például az AIDS elleni harc, pontosabban a felvilágosítás és tájékoztatás .

The Kolin: hárman vannak és szintipopot készítenek
-

- A kapott sajtóanyag titeket érintő szekciójában feltűnnek a modern rock és a trance szavak. Melyek azok a zenei szakzsargonból kölcsönvett skatulyák, amiket kidobtatok a brainstorming során?

KM: - Amikor elkezdtük az egészet, nekem nagyon megtetszett a trash trance összetétel, és hiába nincs az égvilágon semmi köze a zenekarhoz, előszeretettel használtam. Azóta tizenvalahány biográfiát készítettünk, de a trash trance szelleme azóta is üldöz. Látod? Valójában szinti popot játszunk, ami azóta nem ciki, amióta újra nem ciki kimondani, vagy leírni azt a szót, hogy szinti.

- Úgy hallottam, hogy ti ketten kifejezetten jóban vagytok. Mire fel ez a nagy haverság?

PZS: - Sokat dumálunk, valóban, gyakran bulizunk is együtt. Márkó és kollégái, Kostil Danila és Luka, illetve Ghyczy Dia csinálták az előző Anima-klipet is. Márkó most is éppen egy Anima-remixen dolgozik. A Tedd a napfényt be a számba c. album címadó számát gondolja újra. Bírom a srác provokatív színpadi kiállását és persze bírom a magánember Linczényi Márk szerénységét, okos meglátásait, tudásvágyát és tiszteletreméltó munkamorálját.

KM: - Amikor először játszottunk együtt, akkor lettünk jóban, és szinte egyből. Vagy még előtte, mert a Switch Me On klipet csináltuk? Nem emlékszem. Nagyon furcsa barátként nézni egy olyan emberre, aki nem sokkal ezelőtt még példaképként szerepelt az életemben. Egyébként ez a legideálisabb helyzet, mert így rengeteg mindent tanulhatok egy barátomtól, ami felbecsülhetetlen. Bár titokban tervezem, hogy szépen lassan behálózom az életét, meghekkelem a leptopját, elrablom a feleségét és adoptáltatom a lányát.

The Kolin: San Francisco

- Azonnal és sürgősen meséljetek a Popszakmát Megrengető Híres Csókjelenetről ! Zsolt, mit gondoltál Márk egyszemélyes flashmobjáról, illetve Márk, randiztál-e azóta Fannival?

KM: - Na az úgy volt, hogy Fannival már régóta jóban vagyunk, így attól nem féltem, hogy mondjuk megveret utána. Minden díjátadó alkalmával a menedzserünk, Pipó alaposan felkészít, hogy mennyire legyünk informatívak, kinek mit köszönjünk meg, stb. És én minden évben, mintha egy rolót húztak volna le, elsötétült világgal a fejem körül csinálok valami gyerekes cuccot. De ez így van jól. És nem lett belőle családi dráma. Sőt, az én családom nem is tudja!

PZS: - Egy vicc volt, az MTV Video Awardson történt, ahol a Fanni műsorvezető volt, Márk pedig díjazott, hiszen másodszor is megnyerték a szavazást. s az átadásnál Márk lekpata a Fannit. Ennyi a sztori. De végülis belefért, Pontosabban:Fanninak belefért. Nem lett tőle lelkibeteg (nevet). Márk meg volt annyira jófiú, hogy előtte felhívott telefonon, hogy a díjátadón másnap majd ezt és ezt akarja. Nem pontosan ezt mondta, de valami ilyesmit, úgyhogy nem fogom megkergetni láncfűrésszel, mert korrekt volt :D

- Mire számítson tőletek a szombathelyi nagyérdemű?

PZS: - Új dalokra, amiket már részben koncertekről, rádiókból ismerhetnek szombathelyi barátaink is. De persze játszani fogjuk a régi Anima-dalokat is, a Mariguana Cha-cha-cha-tól a 68-ig, meg szerintem lesz a Tekerd! is, ami Fanni első Anima-dala volt több mint tíz évvel ezelőtt.

KM: - Tőlem forró csókokra, Ivánnal pedig csak óvatosan, mert nekem már előre jelezte, hogy ezúttal különösen kéjes lesz! Az Ariel című hamarosan megjelenő lemezről is játszunk két számot, és az eddigi nagy kedvenceket sem fogjuk kihagyni, úgy, mint a Perez Hilton által imádott San Franciscot, vagy a Legjobb Magyar Klipek közé választott Jimmy-t.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra