Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Prieger Zsolt a levest legalább annyira szereti keverni, mint a zenét

Az Anima vezetőjének Szabálytalan beszélgetések című könyvét mutatták be a Berzsenyi könyvtárban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Interjúkötete jelent meg a leginkább az Anima Sound System vezetőjeként ismert Prieger Zsoltnak. A Szabálytalan beszélgetések című kötet szombathelyi bemutatójának a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont. A zenész, újságíró, focidrukker és hobbyszakács Prieger a bemutató előtt mesélt el egy-két kulisszatitkot a könyvről.

Milyen érzés, ha könyvet írnak rólad?

Az embert először zavarba hozza az, amikor könyvet akarnak róla írni. Egy amolyan halálközeli állapotot feltételez. Azért remélhetőleg számomra még nagyon sok aktív év hátra van. Először egyébként egy Anima könyvről volt szó. Aztán mivel nekem eléggé rossz a memóriám évszámok meg események felidézésében, így úgy döntött a kiadó, hogy inkább egy interjú kötetet készítenek. Így aztán nem csak az Anima kerül szóba, hanem főzés, gasztronómia, foci, Isten-hit, filozófia de még politika is.

Prieger Zsolt könyvének bemutatója
Vágvölgyi Bálint

Zenészként ismernek a legtöbben, pedig újságíróként is nagyon régóta dolgozol.

Aki esetleg csak a zenészt ismeri belőlem, az most akkor, ebből a könyvből, most is megtudhat. Az újságírás már 30 éve a szenvedélyem. Annak idején hosszú éveket dolgoztam a Vas Népe szerkesztőségében, a belpolitikai, meg a kulturális rovatnál. Voltam főszerkesztője a Savaria Fórumnak. Ott voltam a Magyar Narancs kezdeti idejében, az Index alapításánál. De olyan furcsa projektekben is részt vettem, mint a Roma Sajtóközpont alapítása. Mindig azt csinálom, amit éppen a szenvedélyem diktál. Ugyanígy vagyok a focival is. A spanyol fociért és a katalán fociért nagyon rajongok. Nagy Barca drukker vagyok. De persze, remegve várom azt is, hogy a Haladás mit játszik egy-egy mérkőzésen. Örülök is annak, hogy most ilyen jó kis csapata van Szombathelynek.

Mennyit beszélgettetek, hogy meglegyen a könyv anyaga?

Nagyon sok beszélgetés szóba, írásban, chaten. Ahol csak lehet kommunikálni, és aztán ebből állt össze a könyv. Szerettem volna, ha a könyvben minden olyan dolog megjelenik, ami az én életemet kiteszi. Így a zene mellett mindenképpen szerepeltetni akartam a főzést vagy a focit. Aki nagyon szereti az életet és szereti a körülötte lévőket, annak minden egyes tevékenység egy ilyen csodaszerű esemény. Azt hiszem, hogy a világ sokszor azért nem szerethető, mert azokat a dolgokat, amiket az emberek nem, vagy kevésbé szeretnek, azt egyszerűen lehaknizzák. Tök mindegy, hogy mit haknizol le, egy ebédet, zenét, utazást vagy éppen egy focimeccsen a szurkolást. Én pont ellenkezőleg gondolom, vagyis, hogy az a jó, ha mindenben száz százalékosan veszel részt. Pont erről szól ez a könyv is.

Prieger Zsolt könyvének bemutatója
Vágvölgyi Bálint

Annyit emlegetetted a főzést, akkor ugorjunk neki. Mit szeretsz főzni és mi az, aminek neki sem állsz?

A főzés nem egy nagy misztérium. Akkor ne is főzz, ha muszájból főzöl. Nekem igazából mindegy, hogy sütit sütök, vagy főzeléket főzök. Hónapok óta nem eszek húst, úgyhogy a fantáziámat is be tudom vetni. Mert így olyan ételeket kell megfőznöm, ami hús nélkül készül, de szeretném, ha hasonlítana az eredetihez. Például szójából pörköltet. Aminek ízletesnek kell lennie, de ugyanakkor mégis ki van hagyva egy csomó komponens. Szóval ez egy ilyen kísérletezgetés, csakúgy, mint a zenecsinálás. De nagyon szeretek csinálni paellától kezdve flódniig mindent. Van, amihez recept kell, például a sütikhez, mert ott ugye nagyon kell figyelni az arányokra. De amikor csak szórni kell az alapanyagot és lehet bátran kísérletezni, az az én terepem.

Mi okból kerülöd a húst?

Hát, ha nagyon szentimentális akarok lenni akkor azt mondom, hogy az állatok a kisebb testvéreink és nem akarom megenni őket. De a másik igazság az, hogy jobban érzem így most magam. Azt azonban szeretném messze elkerülni, hogy mindenkit győzködni kezdjek, hogy hagyjon fel a húsevéssel. Néha én is eszem még tengeri halakat meg tenger gyümölcsét.

Prieger Zsolt könyvének bemutatója
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés