Programajánló a hétvégére: "Tér-zene", Liza szülinapja, Király Ferenc emléktorna

Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

„ROBOTOLJUNK EGYÜTT” - HOGYAN MŰKÖDNEK A KOLLABORATÍV ROBOTOK?

Szombathely - AGORA MSH - június 7. péntek 15:30

Ismeretterjesztő workshop sorozat. Előadó: Dr. Nemes József egyetemi docens

Az előadáson az érdeklődők megismerkedhetnek a robotika, mint tudásanyag alkalmazási lehetőségeivel az informatika órán, szakköri foglalkozásokon, továbbá betekintést kapnak az oktatásban alkalmazható projektpedagógiáról. A foglalkozáson bemutatásra kerülnek fiatalok által készített robotok is, működés közben.

A programon való részvétel ingyenes.


"TÉR-ZENE" KONCERT

Szombathely - Savaria tér - június 7. péntek 18:30

Fellép a Blues Jam zenekar. A szünetben a Bellydance tánc-csoport tart bemutatót.


KIRÁLY FERENC EMLÉKTORNA

Szombathely - Király Sportlétesítmény - június 8-9. 10:00-17:00

Az idei évben immár negyedik alkalommal rendezi meg egyesületünk a Király Ferenc Emléktornát. A nemzetközi utánpótlás labdarúgó tornát Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője, egykori szövetségi kapitány, 61-szeres magyar válogatott labdarúgó is megtiszteli jelenlétével. Külföldi és hazai akadémiák, tehetségközpontok U11-es csapatai alkotják majd a mezőnyt.

A résztvevők teljes listája: Manchester United, Hertha BSC, Dinamo Zagreb, FC DAC 1904, Partium Akadémia, ETO FC Győr, MTK Budapest, Budapest Honvéd, BVB Akadémia CEE, First Vienna, Újpest TE, Credobus Mosonmagyaróvár, Gyirmót, ZTE, Csorna, Kecskeméti TE, Király SE.

A tornára kb. 1500 érdeklődőt várunk, a belépés díjtalan.


KICSI GESZTENYE KLUB – LIZA SZÜLINAPJA

Szombathely - AGORA MSH - június 8. szombat 11:00

A JimJam csatornán hatalmas sikerrel futó ismeretterjesztő mesesorozat egyfelvonásos színpadi show-val, varázslatos hangulattal és látványelemekkel vár mindenkit, ahol a nevetés garantált!

Az idei, vadonatúj előadásunkban, páratlan kalandokban lehet részetek és segítségetekkel a végtelenül bájos, csodás hangú Liza titkos születésnapi buliján is részt vehettek!

Liza barátai, a 4 őselemet szimbolizáló karakter, Olly, Gesztenye, Napsugár és Lufipofi izgatottan, és minden fondorlatot bevetve készülnek a nagy napra.

Nevetés, tánc és rengeteg éneklés vár rátok, s felcsendülnek a már korábban megismert legnagyobb slágereink, és a III. évad legújabb dalai is!

Gyertek el, kalandozzatok a Kicsi Gesztenye Klubbal és ismerjétek meg a világot úgy, ahogy azt a klub barátságos és kíváncsi szereplői látják!

A helyszín tűzrendvédelmi szabályzata által engedett létszámkorlát miatt az előadásra minden látogatónak, a legkisebb Gyermeknek is meg kell váltani a jegyet akkor is, ha a kísérője ölében ül az előadás alatt!

Családi és csoportos jegy nem váltható, vendégeinknek személyenként kell megvásárolni jegyüket.

Az előadás két éves kortól ajánlott. A műsor 70 perc szünet nélkül.

Jegyek az AGORA – Jegyirodában, online, ide kattintva és az előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Jegyek:

 • karzat: 4190 Ft
 • földszint: 4490 Ft

 • BIEDERMEIER - A POLGÁRI ÉLETÉRZÉS ÉS A LAKÁSKULTÚRA

  Szombathely - Smidt Múzeum - június 8. szombat 14:00

  A biedermeier stílus a feltörekvő polgárság igényeit elégítette ki, főként 1815 és 1848 között, amely a kényelmességben, minőségben és célszerűségben nyilvánult meg. A tárlatvezetés során a Smidt Múzeum biedermeier termében a látogatók átérezhetik a 19. század életmódját és lakáskultúráját. Megismerkedhetnek a polgári életforma hétköznapi tárgyaival, bútoraival, öltözeteivel, viseleti kellékeivel és különböző dísztárgyaival. Emellett pedig a korszak jeles alakjaihoz kötődő tárgyak és történetük is bemutatásra kerül.

  Tárlatvezető: Pató Andrásné

  A tárlatvezetés ingyenes.


  HACUKA VÁSÁR

  Szombathely - Vásárcsarnok - június 9. vasárnap 7:30-11:30

  Június 9-én a nyári szünet előtti utolsó Hacuka közösségi vásárra várják az érdeklődőket a Szombathelyi Városi Vásárcsarnokban. A Hunyadi út felőli kiscsarnokban 7.30 és 11.30 között pakolnak ki az árusok, asztalaikon gardróbürítésből származó használt, de minőségi női- és férfiruhákat, gyermekruhákat, játékokat, könyveket, lakásdekorációs kellékeket és minden egyéb hasznos holmit kínálnak.


  A KÉT REISMANN

  Szombathely - Savaria Múzeum - június 9. vasárnap 15:00

  A két Reismann: Marian és János. Mindkettejük Szombathely szülötte. Mindkettejük fotográfus. S mindkettejük mögött jelentős életmű áll. Mindketten részesei voltak azoknak a XX. század nagy részét alakító folyamatoknak, eseményeknek, amelyek két világháborúval, diktatúrákkal, szenvedésekkel nehezítették az emberek életét, ugyanakkor számtalan szépséget, örömteli pillanatot is tartogattak. És miután mindketten fényképeztek, ezeknek a történéseknek, életük alakulásának és jelentős részét ránk hagyták örökül, képeken, negatívokon, könyvek és folyóiratok illusztrációjaként. E kiállítás Kincses Károly sok ezer tételt számláló páratlan fotográfiai gyűjteményének több mint kétszáz fényképet bemutató, egészen egyedi feltárulása.

  Egész filmarchívum. Kockák, amelyek e jelenlegi válogatással lenyűgöző filmriporttá állnak össze, beszélve hazánk és a világ történelméről, a két fotográfus ars poeticájáról és a fotótörténész életművéről.

  Tárlatvezető: Kelbert Krisztina történész, osztályvezető

  A tárlatvezetés ingyenes.


  Jövő heti előzetes:

  DIÁK KÉPFESZTIVÁL MŰVÉSZETI PROJEKTNAP A SZOMBATHELYI KANIZSAI DOROTTYA GIMNÁZIUM SZERVEZÉSÉBEN

  Szombathely - AGORA Savaria Filmszínház - június 13. csütörtök 9:00-14:30

  Program:

 • 9.00 A projektnap megnyitása, tájékoztató.
 • 9.15-10.40 „Újrahasznosítás” és „design” a társművészetekben. Slam Poetry, formációs tánc, ének, hangszeres és zenekari produkciók.
 • 10.40-11.10 Az „újrahasznosítás” és design a modern művészetben.
 • 11.30 Ünnepélyes kiállításmegnyitó, díjkiosztó.
 • 12.00-14.30 Műhelymunka
 • 12.15 Filmvetítés: Kék Pelikan - magyar animációs és dokumentumfilm
 • A Vas vármegyei középiskolások képzőművészeti kiállítása ingyenesen megtekinthető június 30-ig az intézmény nyitvatartási idejében.


  ÜNNEPI KÖNYVHÁT A BERZSENYI KÖNYVTÁRBAN

  Szombathely - Berzsenyi Dániel Könyvtár - június 13.-20.

  Ismét Ünnepi Könyvhét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban!

  Supka Gézának 1927-ben, Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete nagygyűlésén megfogalmazott eredeti javaslata szellemében a jogutód Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, 2024-ben június 13. és 16. között 95. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 23. alkalommal hozzá kapcsolva a Gyermekkönyvnapokat. Az országos programsorozathoz a Berzsenyi Dániel Könyvtár is csatlakozik.

  2024. június 13-án (csütörtökön) 13:00-20:00 óra között várjuk az érdeklődőket író-olvasó találkozóval, kiállításmegnyitóval, zenés programokkal, nagy versmondással, tárlatvezetéssel, kamarakiállításokkal, játékos, interaktív előadással, szabadtéri fúvóskoncerttel.

  A programok mellett kézműveskedéssel, könyvtári fejtörőkkel, könyvárusítással is készülünk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A könyvtár előtti téren helyi szerzők dedikálják majd régebbi és újabb köteteiket.

  A június 13-i napon kívül június 20-ig szervezünk kísérőrendezvényeket a könyvhét keretében. Az angol Rugdaló címmel kamarakiállítás nyílik a Kárándy József Sportkönyvtár labdarúgással kapcsolatos köteteiből az Európa-bajnokság apropóján. Szintén kamarakiállítással emlékezünk meg a 130 éve született Derkovits Gyulára: helyismereti gyűjteményünkből válogatunk szombathelyi Derkovits-emlékeket. Június 13-14-én az ÖkoPlusz Fesztivál keretében várjuk számos eseménnyel a Kámoni fiókkönyvtárunkba kilátogatókat. Végül június 18-án és 20-án két kötetbemutatóra kerül sor a könyvheti programok zárásaként.

  A részletes program ide és ide kattintva érhető el.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló