Programajánló a hétvégére: farsangnyitó retro fürdőparty, borkóstoló, kézműves kuckó, Háklár banda, Tükrös koncert és táncház

Ki szeretnél mozdulni, de nem tudod még, hogy mit csinálnál a hétvégén? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek lesznek Vas megyében.

Háklár banda - TérZene koncert

Szombathely - MMIK - január 21. péntek, 15:00

A Magyar Kultúra Napja előtt pénteken a Háklár Banda TérZenélését hallgathatja az MMIK Szombathely előtti dísztérre látogató. A koncertre a belépés díjmentes.


Szabadidőnk hozománya - kiállításmegnyitó

Szombathely - MMIK - január 21. péntek, 16:00

Szabadidőnk hozománya címmel tárlat nyílik az MMIK Szombathely kiállító terében, a KALÁSZ szervezésében. Többek között fafaragványokat, höveji csipkét, fonott kézműves tárgyakban gyönyörködhetünk. A kiállításmegnyitó alkalmával kézműves tevékenységekre hívják az érdeklődőket. A kiállítást megnyitja: Balázsy Péter.


Szinódus 2023 - Találkozó egyházközségi elnökökkel

Szombathely - Martineum Felnőttképző Akadémia - január 21. péntek, 17:00

A dr. Székely János megyéspüspök által kezdeményezett szinódusi találkozók sorozata tovább folytatódik januárban. Szeretnénk ha Ferenc pápa szándéka szerint minél többen részt vennének ebben a folyamatban. Január 21-én az egyházközségi elnökökkel találkozik Püspök atya.


A Szimfónia - Ősz bérlet 5. előadása

Szombathely - Bartók Terem - január 21. péntek, 19:00

Január 21-én, pénteken különleges estre várja közönségét a Savaria Szimfonikus Zenekar: a Respighi, Mozart és Muszorgszkij-Ravel műveiből álló hangversenyen Hamar Zsolt vezényli a szimfonikusokat, szólistaként pedig fellép egy Oscar-díjas film művésze.

A vörös hegedű című Oscar-díjas filmben megismert osztrák-magyar klasszikus zenész, Christoph Koncz lép fel a Bartók Teremben. A hegedűművész már kilencévesen világszerte elismerést kapott, amiért a csodagyerek, Kaspar Weiss szerepét játszotta a kanadai játékfilmben. Szombathelyen Mozart D-dúr hegedűversenyének szólistájaként egy 1707-es készítésű ex-Brüstlein Stradivariuson fog játszani.

 • Vezényel: Hamar Zsolt
 • Közreműködik Christoph Koncz
 • Belépő: 3500 Ft
 • SSO

  ék // The Pontiac

  Szombathely - Végállomás Klub - január 21. péntek, 20:00

  Január 21-én, pénteken először koncertezik Szombathelyen, a Végállomásban két remek zenekar, az ék és a The Pontiac. Belépő 2.000 Ft, kapunyitás 8-kor.

  Képzeld el milyen érzés lehet súlytalanul lebegni a félhomályban egy erdő közepén. Az érzést mikor rájössz milyen kicsi vagy a világ legnagyobb hegyei mellett állva. A hajnali sör ízét, miután ő kilépett az életedből. Üvöltő hangfalak mellett állva hallgatni az emberek szívdobbanását... Hangos és provokatív, csendes és visszahúzódó. Ez az ék.

  Az autentikus amerikai életérzéssel átitatott blues-rock és a hazai alter keserédessége találkozik a The Pontiac dalokban. A blues alapoktól a dallamos rock irányába tartó The Pontiac zenekar 2017-ben indult. Első anyagaikat angol nyelven írták, és sokkal inkább táplálkozott a blues hagyományokból, 2020-ban váltottak a magyar nyelvre, és ez a változás a zenére is kihatott, sokkal inkább tart a magyar alternatív/indie rock zene felé az együttes. Eddig 6 magyar single-t hoztak ki, melyek közül egyértelműen az Az lenne csak szép jelentette az áttörést akár ha a videómegosztó oldalon mért népszerűséget, vagy a Petőfi rádió hazai top listáján való több hetes szereplést nézzük. A zenekar 2021. nyarán a fesztivál fellépések mellett, a Margaret Island társaságában turnézott, de felléptek a Blahalouisiana és az Aurevoir. zenekarok előtt is. Október 28-án adták ki második (és egyben első magyar nyelvű) nagylemezüket, a Jöhet velünk bárkit.

  A hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncertek kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók. A védettségi igazolványt (vagy a telefonos applikációt) a beléptetéskor személyi igazolvánnyal (vagy útlevéllel) együtt be kell mutatnod a biztonsági szolgálat munkatársainak.

  Ha nem rendelkezel érvényes védettségi igazolvánnyal, sajnos érvényes jeggyel sem tudsz bejutni a koncertre. Tizennyolc év alatti vendégeink védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében, érvényes jeggyel, de védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a koncerteket!


  KÉZMŰVES KUCKÓ: Hógömbkészítés

  Szombathely - AGORA MSH - január 22. szombat, 9:00

  Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

 • Téma: Hógömbkészítés
 • Részvételi díj: 500 Ft/Ft

 • Téli madárvendégeink

  Őriszentpéter - Natura 2000 Fogadó- És Látogatóközpont - január 22. szombat, 10:00

  A program során a madáretetőket látogató madárfajokat ismerhetik meg a résztvevők. Madarász függönyhálóval becserkészik a madárvendégeket, és a madarász munkatárs segítségével kézbe is vehetik, majd elengedhetik azokat a látogatók. Fényképes vetítésre is sor kerül, melynek során a madárvilágról tudhatunk meg érdekességeket.

  Részvételi díj:

 • felnőtt 950 Ft/fő
 • diák, nyugdíjas 650 Ft/fő
 • A programra előzetes jelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:

 • 94/548-034
 • turisztika_PONT_orseg_KUKAC_onpi_PONT_hu
 • Résztvevők száma max. 30 fő.


  Akolitusavatás

  Szombathely - Székesegyház - január 22. szombat, 10:00

  Az akolitusok segítik a lelkipásztorok munkáját. A helyi szükségleteknek megfelelően áldoztatnak, szentségimádást, imacsoportot vagy bibliaórát vezethetnek, megbízással további lelkipásztori teendőket láthatnak el. A képzés két éven tart, illetve egy évig azok számára, akik korábban lelkipásztori munkatársi képzést kaptak.

  A szentmise főcelebránsa: dr. Székely János megyéspüspök


  A kelédi gyöngyös párta - ingyenes előadás

  Szombathely - Smidt Múzeum - január 22. szombat, 15:00

  A Smidt Múzeum Régiségtára újkori régészeti leleteket is őriz. Ezek egyike a Vas megyei Kelédről származik, amely az ajándékozó Pajor János tanító fennmaradt 1938-ban kelt levele szerint a falu már vagy száz éve nem használt régi temetőjéből került napvilágra. A szóban forgó darab egy szinte épen fennmaradt, gyöngyökkel díszített 18. századi párta, amely akkoriban a leányok viseletéhez tartozott, akik elsőáldozásuktól egészen férjhezmenetelükig, mint szüzességük jelképét viselték. A korabeli forrásokban ezért gyakran a szűzkorona megnevezéssel is találkozunk velük kapcsolatban. A fejet övező párták, diadémok és koronák története azonban jóval régebbi időkre nyúlik vissza…

  Előadó: dr. Kiss Gábor régész


  Liturgikus emléknap Körmenden

  Körmend - Batthyány Örökségközpont - január 22. szombat, 16:30

  Egészségügyi dolgozók találkozója lesz Körmenden 2022. január 22-én, szombaton a szentéletű orvos Boldog Batthyány László liturgikus ünnepén. A Szombathelyi Egyházmegye immár ötödik alkalommal rendezi meg ezt a találkozót.

  A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. A Szombathelyi Egyházmegye ezt a szolgálatot szeretné megköszönni, és évről-évre egy kiváló orvost kitüntetni, valamint a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősíteni.

  Székely János megyéspüspök szeretettel hívja és várja a Vas megyében szolgáló orvosokat, ápolókat is és mindazokat, akik az egészségügyben dolgoznak.


  FREE YOURSELF BATTLE - Energy Dance Team

  Szombathely - Energy TSE stúdió - január 22. szombat, 18:00

  A Free Yourself eseményt modern táncosok ihlették, a koncepció lényege, hogy két táncos kipörget egy-egy témát, amit eltáncolva, arra építve improvizálnak majd 1-1 percet, egy szintén véletlenszerűen sorsolt zenére. Ezután a zsűri dönt a továbbjutóról.

  Ekkor még nem feltétlenül ér véget a verseny a kieső táncosnak sem, mert a nézők az este folyamán visszahívhatnak az elődöntő és a döntő előtt is egy-egy párt, akik zsűri-döntés nélkül táncolnak még egy kört, a nézők által megszavazott témában. Ezek lesznek az EXHIBITION párbajok.

  A verseny menetében pedig - ha nem lenne elég izgalom - készülnek még meglepetésekkel! Egy szó, mint száz, egy élménydús és izgalmas eseményben lehet része, minden táncosnak és nézőnek egyaránt ezen az estén. A zsűri személyében Kovács Enikő táncművész emeli majd az este fényét.

  Kategóriák:

 • Gyerek (kb. 17:30-ig)
 • Felnőtt (kb. 19:00-ig)

 • Tükrös koncert és táncház Bükön

  Bük - Büki MSK – Színházterem - január 22. szombat, 18:00

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, szombaton este 6 órakor Bükön ad koncertet a Tükrös zenekar, majd ezt követően táncházon vehetnek részt az érdeklődők.

  Napközben pedig bonchidai tánctanítás lesz 10.00-12.30-ig és 14.00-17.00-ig. A részvétel ingyenes! Jelentkezés az alábbi telefonszámon: Gerlecz László - +36703183127

  A koncertre és táncházra a belépő 1.000 Ft.


  Borbély Pincészet Borkóstoló

  Szombathely - Woodstock Club - január 22. szombat, 18:00

  A résztvevők 12 tételt fognak megkóstolni egyenesen Badacsonyból, Borbély Tamás pincészetétől, melyek közül 7 tétel PRÉMIUM kategóriájú bor, valamint lesznek pincekülönlegességek, hordóminták is.

  A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg a Borbély család szakmaválasztását. Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. 32 hektáros birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőkkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekednek a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Szőlőültetvényeik a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években telepítettig. Borbély Tamás a 30. Év bortermelője Magyarországon és az első a Badacsonyi borvidéken. Büszkék vagyunk rá, hogy évek óta nemcsak együtt dolgozhatunk vele, de olyan borokat is megtalálhatnak a borkedvelők kínálatunkban, melyeket a borász kimondottan a Borhálónak készített, csak nálunk elérhető kizárólagos tételek. A tételeket személyesen Borbély Tamás fogja bemutatni!

  A borsor, kóstoltatott borok:

 • Tündérfi 2020
 • Tündérleány 2020
 • Kéknyelű Sel. 2018
 • "Gabriella" Muscat Ottonel 2020 / Gabriella 2021 újbor?
 • "Fröccsnekisjó" Olaszrizling 2020
 • Tomaj Cuvée 2018
 • Borbély Bács hegy Olaszrizling 2017
 • + MEGLEPETÉS PRÉMIUM borok, pincekülönlegesség, hordóminták a borásztól:

 • Szürkebarát
 • Rajnai rizling
 • Rosé
 • Gyöngyöző
 • Rózsakő
 • A borok mellett Xoda szikvízzel és borkorcsolya tálakkal készülnek. Visszakóstolásra is van lehetőség.

  A helyek száma korlátozott, így előzetes jelentkezés valamint jegy elővásárlás szükséges 2022.01.20-ig.

  Jelentkezni az alábbi módokon lehet:

 • a Borháló üzletben személyesen (Szombathely, Szent Márton u. 23. 5.)
 • a 06303840568-as telefonszámon
 • illetve emailben a szombathely_KUKAC_borhalo_PONT_com email címen
 • A jegyek ára 7.990 Ft/fő. Jegyelővételi lehetőség a Borháló üzletben személyesen (Szombathely, Szent Márton u. 23. 5.)

  Fizetés készpénzzel, vagy bankkártyával, illetve utalással az alábbi számlaszámra: CIB Bank, Retro Cult Kft., 10700127-72227136-51100005, közleménybe: rendezvény dátuma, név, össz. hány fő. Utalást követően küldeni szükséges emailt a szombathely_KUKAC_borhalo_PONT_com email címre a közlemény adataival.


  ETA

  Szombathely - Végállomás Klub - január 22. szombat, 19:30

  Január 22-én, szombaton a legendás punk formáció, az ETA lép a Végállomás színpadára lemezbemutató koncertjén. Vendégük a helyi illetőségű Axemen. Belépő 2.500 Ft, kapunyitás fél 8-kor.

  A hatályos jogszabályban foglaltak szerint a koncertek kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók. A védettségi igazolványt (vagy a telefonos applikációt) a beléptetéskor személyi igazolvánnyal (vagy útlevéllel) együtt be kell mutatnod a biztonsági szolgálat munkatársainak.

  Ha nem rendelkezel érvényes védettségi igazolvánnyal, sajnos érvényes jeggyel sem tudsz bejutni a koncertre. Tizennyolc év alatti vendégeink védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében, érvényes jeggyel, de védettségi igazolvány nélkül is látogathatják a koncerteket!


  Háklár Banda

  Szombathely - Bohém - január 22. szombat, 20:00

  Ülőhelyes kulturális rendezvény, védettségi igazolás nélkül látogatható. A fellépők ajánlott támogatása: 1000 Ft.


  Farsangnyitó retro fürdőparty szaunaszeánszokkal

  Szentgotthárd - Szentgotthárd Spa & Wellness - január 22. szombat, 21:00

  Farsangnyitó éjszakai fürdőparty különleges szaunaszeánszokkal és a legjobb retro slágerekkel a Szentgotthárd Spa & Wellness élményfürdőben! A fürdő éjjel 2 óráig, a szaunapark és az önkiszolgáló étterem pedig 01:30-ig tart nyitva.

  A hangulatért Dj Ewing felel, csak retro slágerek!

  Fürdőbelépő 3.500 Ft, szaunával 5.200 Ft (tartalmazza az éjszakai szauna felöntések árát).

  Szaunaszeánszok a finn szaunaházban:

 • 21:30 - Nyírfás kényeztetés
 • 23:30 – Gyümölcs kosár - vérnarancs
 • 0:45 - Heves jeges - menta, jég
 • Szaunaszeánszok a gőzfürdőben:

 • 22:30 - Barna cukros, narancsos bőrradírozás
 • 0:15 - Joghurtos - mézes bőrtáplálás

 • DON'T STOP THE PARTY

  Szombathely - Maxxx Club - január 22. szombat, 22:00

  Nincs megállás! Szombaton folytatódik a város legnagyobb házibulisorozata! Don’t stop the party! Egy este, amikor teljesen elengedheted magad! Jönnek az elmúlt évek parti himnuszai! Ott a helyed!

  Mivel várnak?

 • Éjfélig korlátlan italfogyasztás
 • Csak a legjobb zenék egész este
 • Látványos lézershow
 • Extra hang- és fénytechnika
 • Jegyár 3000 Ft. Érdemes időben érkezni, hiszen éjfélig annyit fogyaszthatsz, amennyit csak bírsz!


  Sakáltanya Party

  Szombathely - Palace Iron - január 22. szombat, 23:00

  Szombaton elhozzák a Sakáltanya érzését a Palace-ba! Pulton táncolás, a legvadabb zenék, és Szombathely legjobb közönsége.

 • Hangulatfelelős: BORSHA
 • BELÉPŐ: 2500 Ft
 • BELÉPÉS: Csak védettségi igazolvány/app, és személyi igazolvány felmutatásával!

 • Fel, az Írott-kőre - vezetett gyalogtúra

  Kőszegi-hegység - január 23. vasárnap, 9:15

 • A túrán való részvétel díja: 3.000 Ft
 • A túra helyszíne: Kőszegi-hegység
 • Találkozási hely, idő: Velem, Rákóczi út 73., 09:15
 • A túra távja, szintkülönbség: 15 km, 670 m
 • Útvonal: Velem – Kalaposkői-barlang – Széles-kő – Kalapos-kő – Holler-barlang – Írott-kő – Kopasz-domb - Velem
 • Ajánlott felszerelés: megfelelő lábbeli, 1,5 l folyadék, hideg élelem, meleg ruha, esőkabát
 • Jelentkezés: e-mailben a balazs_PONT_gudics_KUKAC_gmail_PONT_com címen, a jelentkező számlázási adatainak (név, cím, e-mail cím) megadásával.
 • Figyelem! A túrára való jelentkezés a túra előtti 1 naptári napon belül már nem lehetséges. A túra minimum 4 jelentkező esetén lesz megtartva. A részvételi díj a helyszínen, készpénzben fizetendő.


  Kormos István: Vackor az óvodában / matiné előadás

  Szombathely - Mesebolt Bábszínház - január 23. vasárnap, 10:00

 • Korosztály: 4 éves kortól
 • Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
 • Tervező: Sipos Katalin
 • Zene: Takács Dániel
 • Rendező: Csató Kata
 • Játssza: Császár Erika mv.
 • „Hol volt,
  Hol nem,
  Messze, messze,
  Volt egy boglyos,
  Lompos,
  Loncsos,
  És bozontos,
  Vackor nevű kicsi medve,
  Nem is medve
  Csak egy apró,
  Lompos,
  Loncsos,
  És bozontos,
  Piszén pisze kölyökmackó.”

  Sokaknak bizonyára régi ismerős érkezik a Mesebolt Bábszínházba, Császár Erika, bábszínházunk alapító tagja jóvoltából. Az óvodában mennyi gyerek, mennyi játék, de minden új, idegen. Hol van anya? Mikor jön apa? Nincs mitől félni, az óvoda csodás hely, ahol Vackor megtanul szépen enni, együtt játszani, csöndben aludni. Vagy mégse? Brumma, brumma, hóha, hó! Fára mászni volna jó!


  Jövő heti előzetes:

  Bende Attila és Orbán Júlia: Csönd és dobogás

  Répcelak - Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár - január 26. szerda, 18:00


  Párhuzamos MűTárgyEsetek 1.: Az ötvösművészet

  Szombathely - SMIDT MÚZEUM - január 27. csütörtök, 17:00

  A Smidt Múzeum és a Szombathelyi Képtár új sorozatában az iparművészet egyes ágai és gyűjteményünk jeles tárgyai lesznek a fókuszban. Előadások szólnak az ötvös- és üvegművészet, a kerámia- és a porcelán-, valamint a textilművészet múltbeli remekeiről, mestereiről, valamint a kortárs alkotókról és munkáikról. Alkalmanként 2-2 előadást kínálnak.

  1. Leghíresebb magyar ötvösünk: az önéletrajzíró Szentpéteri József (1781-1862)

  Előadó: dr. Pandur Ildikó művészettörténész, főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum

  A magyarországi ötvösség történetének egyik legismertebb alakja Szentpéteri József, akit már élete folyamán is megbecsülés övezett. Gazdag munkásságából elsősorban történeti domborműveit szokás kiemelni, de termékeny alkotóként szép számmal – pl. a Smidt Múzeumban is – maradtak fönn hagyományos műfajú használati ezüstművei is. Halála után nem sokkal mint a „magyar Cellinit” emlegették, nem csoda hát, hogy kultikus személyének követői közt ügyes kezű hamisítókat is találunk.

  2. Betekintés az ötvösség rejtelmeibe

  Előadó: Veres Éva ötvösművész, tanár, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

  Betekintünk az ötvösség rejtelmeibe, megtudjuk, hogyan alakul a fém az ötvös keze által. Szó lesz az ékszerekről, a nemesfémekről és a drágakövekről.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló