Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy magyar régió vezeti az Európai Unió területén rákban elhunytak listáját

A Nyugat-Dunántúl az országon belül némileg kedvezőbb helyzetben van.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban a legtöbb rákos haláleset - írja elemzésében a g7.hu . Az Európai Unióban összesen mintegy 4,5 millió haláleset volt 2016-ban, nagyjából ennek negyedének volt valamilyen rákos betegség a kiváltó oka.

Százezer főre az EU 27 tagállamában átlagosan összesen 257 rákos haláleset jutott. Magyarország összes régiójában, - a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon – ennél jóval magasabb, 300 feletti volt a rákos megbetegedés okozta halálesetek aránya.

Százezer főre eső rákos halálesetek az EU NUTS 2 régióiban
Forrás: Eurostat

A legrosszabb adat a Közép-Dunántúlon jelentkezett, ott volt a legtöbb rákos haláleset az egész EU-ban. Egészen pontosan

364 ilyen halálok jutott 100 ezer lakosra a Közép-Dunántúlon.

Az EU listáján a további négy helyen is magyar régió van, ebben a sorrendben: Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország és Dél-Alföld. a hatodik helyen volt az első nem magyar régió, Horvátország belső, azaz nem tengerparti része.

Uniós regionális lebontásban általánosságban az látszik, hogy a rákos halálozások szempontjából a kelet-európai és balti régiók a leginkább érintettek, ezen belül is leginkább a magyar, horvát, szlovák és lengyel régiók emelkednek ki.

A Közép-Dunántúl mellett szintén kiemelkedően rossz a helyzet Észak-Magyarországon. Ebben a régióban nemcsak a teljes népességre vonatkozó adatok toplistájára fért fel, de

a 65 év alattiak halálozási okait tekintve uniós összehasonításban itt volt a legrosszabb a helyzet 2016-ban.

Ez 100 ezer főre esően 147 halálesetet jelent, ami több mint háromszorosa a legalacsonyabb adatnak, amit Svédország legészakabbi régiójában dokumentáltak (45 haláleset).

A 65 évnél fiatalabbak körében egyébként a rák volt az elsődleges halálozási ok az egész EU-ban, 2016-ban összesen nagyjából 290 ezer halálozás kiváltó oka volt ilyen betegség.

a mellrák és a prosztatarák mellett a tüdőrák (100 ezer főre esően 53 halálesetet) és a végbélrák (100 ezer főre esően 31 halálesetet) volt a leggyakoribb rákos megbetegedés az Európai Unióban.

Előbbi miatt Észak-Alföldön volt az uniós régiók közül a legtöbb haláleset 2016-ban (100 ezer főre esően 99), de az uniós toplista elején a Nyugat-Dunántúl kivételével az összes magyar régió megtalálható Észak-Alföld mögött 100 ezer főre esően 88 és 95 közötti halálesettel.

A magyar régiók a végbélrákos halálozások szempontjából is a lista elején végeztek, Dél-Dunántúlt (100 ezer főre esően 62 haláleset) és Közép-Dunántúlt Nyugat-Szlovákia követte a harmadik helyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra