Regisztrálás, házhozmenés, miegymás – Szinte észrevétlenül, de alapjaiban változott meg a szombathelyi lomtalanítás

Valószínűleg kevesen tudják, hogy pontosan hogyan működik az új szombathelyi lomtalanítási rendszer. Utánajártunk, és azt is megkérdeztük, miért volt szükség a radikális átalakításra.

Szombathelyhez a tavaszi és őszi lomtalanítás úgy hozzátartozott, mint „borsó meg a héja”, hogy egy klasszikust idézzünk.

Ilyenkor ellepték az utcákat a hasznos és haszontalan limlomok, jöttek a guberálók, ráadásul a tájékozatlan lakók kihelyeztek olyan tárgyakat is, amiket nem kellett volna. Az összkép kétségkívül nem volt túl épületes.

Viszont aki akart, könnyen és hatékonyan meg tudott szabadulni a feleslegessé váló tárgyaitól.

Ismert és jól bevált gyakorlat volt, ami szinte észrevétlenül tűnt el, illetve alakult át radikálisan.

Az új rendszert még alig ismerjük, csak várjuk, hogy mikor lesz lomtalanítás a mi utcánkban, de az valahogy soha nem jön el, vagy ha igen, csak akkor vesszük észre, amikor már lemaradtunk róla.

Hagyományos lomtalanítás Szombathelyen (2021)
Mészáros D. Zsolt

A Szova Nonprofit Zrt. honlapján van ugyan egy lomtalanítási kisokos, ahol találhatók ugyan utcanevek, dátumok és lomtalanítási formák, de talán nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek nehezen áll össze a kép. Így a céghez fordultunk segítségért.

„2022-ben kezdődött el az új típusú lomtalanítás Szombathelyen, tesztjelleggel pár családi házas és társasházas övezetben” – tájékoztatta lapunkat a Szova.

Arra a kérdésünkre, hogy miért volt szükség a régi rendszer átalakítására, azt a választ kaptuk, hogy

„A 2022-es évben bevezetésre került házhoz menő lomtalanítás előnye a hagyományos lomtalanítással szemben, hogy nem szükséges minden utcában megjelennie a szolgáltatónak, hanem célirányosan, a regisztrált lakcímeket keressük fel, mely költséghatékonyabb és tervezhetőbb a hagyományos módszerhez képest. A lakók együttműködése ehhez elengedhetetlen, egyúttal tisztában vagyunk vele, hogy ez a lakosság részéről nagyobb szervezést igényel, azonban az akció után tiszta és rendezett marad a városunk azáltal, hogy a guberálást kizárjuk, mivel nem kerülhet ki közterületre hulladék. Ez mindannyiunk érdeke.”

Bizonyos városrészekben megmaradt ugyan a hagyományos lomtalanítás, de a város területének túlnyomó többségén már a „bejelentéses” vagy a „házhoz menő” forma van érvényben.

A céget arra kértük, hogy bővebben fejtse ki, mit kell ezen fogalmak alatt érteni, és mit is jelentenek ezek a gyakorlatban.

A bejelentéses lomtalanítás

A bejelentéses lomtalanítás az erre kijelölt családi házas övezetekben működik és előzetes regisztrációhoz kötött – tudtuk meg.

A gyakorlatban úgy működik, hogy az érintett területen élők tájékoztatást (szórólapon, sajtón keresztül, a Szova honlapján) kapnak arról, hogy melyik héten lesz az adott területen a lomtalanítás, illetve mettől meddig tudnak regisztrálni rá.

Regisztrálni e-mailen, a Szova NZrt. honlapjának regisztrációs felületén keresztül, illetve személyesen, valamit telefonon lehet az előre megadott időintervallumban.

Családi házas övezetekben elvileg ilyen már nincs
Mészáros D. Zsolt

A cég összesíti a beérkezett igényeket, elkészíti a járatterveket, és ismét értesítik a lakosokat.

Itt szabály, hogy az ilyen lomtalanítás időpontjában az ott lakónak (vagy az általa megbízott személynek) a címen kell tartózkodnia, mivel közterületre előzetesen nem lehet kihelyezni a hulladékot. Az ingatlan területén belül, a bejáratától maximum öt méterre – jól megközelíthető helyen - kell felhalmozni a leadandó hulladékot, melyet „szemrevételezés után” a Szova munkatársai helyeznek el a gyűjtőjárműben.

Csak olyan hulladékot visznek el, mely az előzetes kiértesítések szerint átvehető, ami nem ilyen, az az ingatlanunkon marad.

A házhoz menő lomtalanítás

Ez a formát a társasházas övezetekben teszteli a Szova. Itt sem lehet előzetesen a közterületre hulladékot kihelyezni és az érintett lakosság és társasház-kezelők előzetesen itt is tájékoztatást kapnak (lépcsőházakban elhelyezett plakátok, sajtó, honlap útján, társasházkezelők személyesen).

A rendszer lényege, hogy a gyűjtőjárművek az előre meghirdetett időpontokban a lomtalanításra kijelölt utcában egy-egy gyűjtőpontra állnak, ahová a lakosoknak kell odavinniük a lomhulladékot.

Az adott időintervallum leteltét követően a jármű átáll a következő gyűjtőpontra.

A leadható hulladékokra ugyanazok a szabályok, mint a hagyományos lomtalanításnál - emlékeztet a cég, amely egyben felhívja a figyelmet, hogy még mielőtt valamit kidobnánk, gondoljuk át, hogy valaki másnak nem válna-e hasznára az adott holmi. Ha igen, akkor jusson eszünkbe a Vasút utcai újrahasználati központ Bútorok, edények, játékok - Nagyon bejött a szombathelyi újrahasználati központ 2023. April 12. 07:17 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos