Rejtély: a hóágyú miatt havazott Szombathely egyes részein?

Elsőre és talán másodikra is hihetetlen lesz a felvetésünk, de kérjük olvassák el cikkünket, nézzék meg videónkat és próbáljanak ésszerű választ adni a látottakra. A hóágyú beindítása után havazni kezdett Szombathely néhány négyzetkilométeres, jól behatárolható területén. Sehol máshol a környéken.

Apró, dara szerű hó kezdett hullani Szombathelyen a Derkovits városrész környékén szerdán, a késő esti órákban, nem sokkal azután, hogy a SZOVA elindította a hóágyút Ismét zúg a hóágyú - Frissítve 2010. December 29. 16:27 a város fölé „magasodó” emlékműdombon. A hóágyú a Csónakázó tó vizét porlasztotta a levegőbe, hogy friss (mű-)havat varázsoljon a szánkódombra. Csütörtök reggelre Szombathely egy részét vékony fehér hóréteg borította.

Az autósoknak már akkor feltűnhetett, hogy csupán a város egy kis részén havazott, de összefüggést talán senki nem látott a hóágyú és a havazás közt. Péntek reggelre újabb, immár nagyobb mennyiségű dara szerű hó hullott, ugyanazon a területen. Ezt a havat könnyen le lehetett takarítani az ablakokról, szinte homokszerűen pergett le.

Csak a város jól behatárolható részén esett a dara szerű hó
Google Map / nyugat.hu grafika

A Derkovits városrész környékén több koccanásos baleset is történt pénteken, az autósok ugyanis váratlanul értek a város száraz útjairól a havas és jeges útszakaszokra. Ahogy az videónkból is látszik, a havas területek szinte átmenet nélkül váltják a hó nélküli részeket.

A hóágyú és a havazás közti összefüggés először csak viccként fogalmazódott meg bennünk, de furcsa volt a hóval borított területek elhelyezkedése, így autóba ültünk és nekivágtunk feltérképezni a területet. Magunk sem hittünk benne, hogy nem egy Ausztriából érkező hósáv nyúlványát látjuk, csak akkor változott meg a helyzet, amikor a várost körbeautózva kiderült: a város pereme teljesen szűz, nem kintről érkezett a hó. A kört egyre szűkítve aztán az általunk készített grafikont kaptuk, a pirossal jelölt részen havazott csütörtökön és pénteken, a hóágyú üzemelése alatt.

Havas és száraz területek váltják egymást

Videónkban érdemes megfigyelni, ahogy a havas és a száraz területek szinte átmenet nélkül váltják egymást. A városi elkerülőn látszik, hogy Szombathely egyik oldaláról sem tört be a hó. Herénynél ugyan kicsit el kellett mozdulnunk az arborétum irányába, de ott is vége szakadt a hósávnak. Azaz a hófelhő csak a város felett, egy viszonylag kis részen adta ki magából a havat.

Lehet ez véletlen? Lehet, de elgondolkodtató. Egyrészt a havazás ideje és a hóágyú működése közti összefüggés, másrészt a hó állaga miatt. A levegő -3 és -7 Celsius fok közötti lehetett. Elképzelhető, hogy a Csónakázó tó szivattyúzás miatt megbolygatott vize indított el valamilyen folyamatot, ami a havazáshoz vezetett. Nem tudjuk. Várjuk viszont Olvasóink, meteorológiához értő szakemberek véleményét is. Vajon ez egy hétköznapi dolog, hogy két napon is kizárólag a város egy részén esik a hó, miközben máshol még csak nem is szállingózik? Vagy esetleg mégis van összefüggés a hóágyú és a havazás között?

Legyen ez az új év első rejtélye és reméljük, választ is kapunk a kérdésre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ismét zúg a hóágyú - Frissítve

Ismét előkerült a szombathelyi hóágyú a SZOVA raktárából. Ez nem sok műhó semmiért, hiszen a domboldalt ilyenkor nem csak a helyiek, de a környékbeli családok is felkeresik egy kis csúszásért. Friss fotókon is megmutatjuk, hogy néz ez ki.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló