Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rekordhosszúra nőttek a kórházi várólisták

Jelenleg 50360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban.

Még tavaly szeptemberben jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a felhalmozódott műtétek elvégzésére, a hosszabbá vált várólisták rövidítésére kiemelt 12,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak. Ehhez képest döbbenetesen sokat kell várni egy műtétre, átlagosan több mint egy évet.

Például 2019-ben egy csipőprotézis-műtétre 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő országosan, ami 2020 májusában 324 napra, 2021 januárjára 371 napra nőtt – írja a  Pénzcentrum .

Mindez a koronavírus-járványra és az emiatt bevezetett korlátozásokra vezethető vissza, hiszen a járványhullámok alatt a betegek egészségének védelméért és a közösségi terjedés megfékezéséért hónapokon át fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. Az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások a harmadik hullám lecsengésekor, 2021. május 13-tól kezdődtek újra.

Már decemberben tudni lehetett, hány ember vár valamilyen orvosi beavatkozásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban – idézi az Index .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek