Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rekordméretűre duzzadt várólistákkal indulhat újra az egészségügyi ellátás

A járvány miatt elhalasztott beavatkozások egy éve csúsznak.

Az ATV híradójának nyilatkozó beteg műtétjét tavaly január óta három alkalommal törölték, és a torlódás miatt az sem biztos, hogy idén sorra kerül. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az sem segít, hogy az ellátásban dolgozó szakemberek többsége már az elmúlt hónapokban is erőn felül teljesített. Egy szakember szerint a sorokat azzal lehetne leapasztani, ha a kormány biztosítaná a megfelelő mennyiségű műtétre elegendő forrást.

Miután minden halasztható beavatkozás több mint egy évig szünetelt a járvány miatt, az ellátások csak jelentős várólisták mellett tudnak újraindulni. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint fél év alatt korábban körülbelül 2000 csipőprotézis műtétet végeztek el, most hatezren állnak sorban, de a NEAK adatai szerint még a rutinbeavatkozásnak számító mandulaműtétre is 224 napot kell várni átlagosan.

Soós Adrianna arra emlékeztet: a rekordméretűre duzzadt várólisták mellett probléma az is, hogy a szakdolgozók számára extrém nyomást jelentett a járvány okozta válsághelyzet, a felmondási tilalom végeztével pedig félő, hogy sokan elhagyják a pályát.

„Ahhoz, hogy ezt a túlterhelést tovább is lehessen egy darabig még tartani a betegek érdekében, ahhoz azért pihenni is kellene. Másrészt azok, akiknek ezt a munkáját érdemben anyagilag nem ismerte el a rendszer, azoknak pedig egy jelentős béremelést kellene adni ” – vélekedett a szakszervezet elnöke.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító igazgatója, Varga Péter Pál azt mondja, a feltorlódott betegek azonnali ellátása képtelenség lenne, de a járvány előtti normál ellátás ütemét képes lenne biztosítani az intézet, feltéve ha adott a megfelelő finanszírozás.

„Amikor ellátási kapacitást finanszíroz a NEAK, akkor a finanszírozás ütemében a szolgáltatók elkezdik ezeket a műtéteket végezni. Tehát két dolog kell: kell egy szolgáltató, aki alkalmas a műtétek elvégzésére, de hogy mennyit végez el ebből, az egyes egyedül az egészségügyi alaptól függ, hogy mennyit finanszíroz.”

Az elhalasztott műtétetek május 13-ával kezdődő újraindításáról egy pénteki Facebook posztban tudósított a szaktárca minisztere. Kásler Miklós azt írta: előre egyeztetett időpontokban, a beavatkozások a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek meg. A betegfelvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belül készült negatív PCR teszt és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra