Rekordnagyságúra növelné könnygázkészletét a rendőrség

Már kiírták a közbeszerzést.

Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben - írta az Átlátszó.

Ezt onnan tudja lap, hogy pár hete közadatigénylést nyújtott be az ORFK-nak, hogy megtudja, 2024. január elsején összesen hány darab állt a rendőrség rendelkezésére egyes kényszerítő eszközökből.

Az Átlátszó korábbi adatigénylései alapján 2020-tól 2023-ig folyamatosan csökkent a rendőrség könnygázállománya. 2020-ban még 88 647 darab állt a rendelkezésére, 2023 elején viszont már csak 43 438 darab.

Ezt egy év alatt sikerült feltornázni 91 843 darabra (ennyi volt a rendőrség birtokában 2024. január 1-jén).

A mostani beszerzéssel a tavaly év elejei mennyiség két és félszeresére duzzadhat a rendőrség könnygázkészlete, ami rekordnak számítana.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) számára is kerestek kényszerítő eszközöket. A közbeszerzési eljárással az állami cég 2000 darab 40 ml-s könnyfakasztó spray, 60 darab 750 ml-s könnyfakasztó spray, 300 darab gumibot és 200 darab zsanéros kézbilincs vásárlását tervezi. Az Átlátszó cikkének megjelenésekor a tendernek még nem volt eredménye, de az előző évekkel kapcsolatban a BvOP nem közölt adatokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek