Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rendkívüli közgyűlés Szombathelyen, téma az autógyár és a Haladás

A rendkívüli közgyűlés zárt ülésén megszavazták, hogy Söpte átadja az ipari területeit Szombathelynek, de az autógyárról nem hangzott el új információ.

Zárt ülés: Kiegyezett Szombathely és Söpte

Közel másfél óráig tartott a rendkívüli közgyűlés zárt ülése. Megtudtuk, hogy a vita során a baloldal elmondta, miért is fordultak közleményükkel Az ország egyik legnagyobb autógyára épülhet fel Szombathelyen? 2015. March 12. 11:46 a nyilvánossághoz, erről interjúnkban Nemény András is beszélt.

Kiderült, hogy a városvezetés drámai hangulatú sajtótájékoztatóján Az ország egyik legnagyobb autógyára épülhet fel Szombathelyen? 2015. March 12. 11:46 és közleményében a spekulánsok alatt nem a baloldalt és a médiát értették, hanem azokat az ingatlanspekulánsokat, akik ki akarják használni a helyzetet Az ország egyik legnagyobb autógyára épülhet fel Szombathelyen? 2015. March 12. 11:46 .

Egy döntést hoztak, ezzel megegyeztek a söptei önkormányzattal, és elállnak a Söpte ellen azért indított pertől, mert a település nem fizette vissza a közel 180 milliós kölcsönét. Ennek fejében a város megkapja az ipari parkban lévő, jelenleg Söpte tulajdonában lévő területeket, és még pénzt is kap, hogy pontosan mennyit azt nem tudjuk.

Az autógyárról semmi új nem hangzott el, ami igen, azt már mi is megírtuk Szombathely csak az egyik az új autógyár lehetséges helyszínei közül 2015. March 18. 09:49 .


17:45 Elveszítette a város a többségi tulajdonát

Balassát is beleértve, az ellenzék nemmel szavazott, a Fidesz-többség hozta a papírformát "Ellopják" a Halit? Illésék trükkel, 50 millióért jutnak 500 millióhoz 2015. March 17. 07:23 .

Vége is a nyilvános ülésnek, jön a zárt ülés az autógyárról. Erről csak az ülés után tudunk beszámolni. De megtesszük.


17:20 Név szerinti szavazások

Ez hosszú lesz: nyolc módosító indítvány és mindegyikről név szerint szavaznak. Közben Horváth Attila megemlíti, hogy nem kaptak választ kérdéseikre.

Rendkívüli közgyűlés
A végén Czeglédy osztotta egy kicsit Illés Bélát
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy megint megkérdezi, mivel indokolja Puskás a tőkeemelés szükségét, és mi indokolja, hogy a 80 millió egy részéből nem emelik meg a város tulajdonrészét. Amíg ezekre nem kapnak választ, ne szavazzanak. Kijelenti, meg kell nyugtatni azokat a képviselőket is, akiknek muszáj megszavazniuk.

Puskás azt mondja, mindenkinek az az érdeke, hogy a labdarúgás színvonala méltó legyen a városhoz, és ebben a változtatásban látják ennek indokát.

Czeglédy Illés Bélától kérdezi, saját vagy más forrásból akarnak-e pénzt hozni a csapathoz. Megint a polgármesterhez fordul, mi az egzakt indoka a tőkeemelésnek. Ha az az egyetlen ok, hogy Illésék többségi tulajdont szerezzenek, akkor az a jogszabályok kijátszása.

Koczka kijelenti, most csak úgy tudnak nagy szponzort hozni, ha ezt a módosítást meglépik. Puskás hozzáteszi: a Haladás érdekében történik ez.

Szavaznak - ez hosszú lesz.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) minden szavazásnál tartózkodik, de a Fidesznek így is megvan a többsége, mert Tóth Kálmán (baloldal) nincs jelen. A baloldal módosító javaslatait a Fidesz így leszavazza.


17:05 Még mindig a Haladás-vita

Nemény megismétli a kérdéseit. Illés Károly válaszol, szerinte ez jó megoldás, őt senki sem utasította fentről - azt szeretné, ha jól működő csapat lenne a Haladás. A szerződésben sok minden védi az önkormányzatot, és egy szakvélemény szerint sem lesz vagyonvesztés.

Rendkívüli közgyűlés
Illés Béla is itt van
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy kijelenti, nyolc-kilenc éves konszenzust rúgnak fel és szerinte trükkel akarnak többségi tulajdont szerezni. Odaszól a jelen lévő Illés Bélának, hogy szégyelljék magukat. Koczkának azt mondja, ha az energiát nem cikkek íratására pazarolja, akkor talán jobban dolgozna.

Javasolja, hogy hívják vissza Tóth Miklós ügyvezetőt, aki méltatlan lett erre a beosztásra. Most olyan ember kell, aki a szombathelyiek jogait védi - Tóth pedig erre nem alkalmas.


16:40 Koczka válaszol

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) hosszú távú, jó megoldást akar. Az első osztályban csak két csapatban van tulajdonjoga az adott önkormányzatnak, Pécsen és Szombathelyen. Az elmúlt évben 150 milliót adott a város a csapatnak, korábban évi 100 milliót. Ezt az összeget nem bírja tovább a város - közpénzből nem tud ennyit a profi csapatra költeni.

Rendkívüli közgyűlés
Koczka támad
Vágvölgyi Bálint

Kijelenti, most a baloldal kritizálja a tőkeemelést, pedig 2007-ben ugyanezzel az eszközzel éltek. Remélte, hogy Czeglédy ebben az ügyben nem szól hozzá, hiszen vele kapcsolatban több összeférhetetlenség áll fenn - például az övé a marketingcég többségi tulajdona.

Czeglédy közbeszól: "Ne te mondod meg, hogy mit csinálhatok!" Koczka folytatja: jutalékot kapott játékosok értékesítése jutalékaként. Bejelenti, levelet küldtek az MLSZ-hez, mert Czeglédy képviselőként nem folytathatna játékosügynökségi tevékenységet. És hogy nem tudja, melyik játékosokkal van szerződése.

Fent van a neten - szól közbe Czeglédy. Horváth Attila megint nem talál szavakat: szerinte Koczka elképesztő személyeskedésbe kezdett, melynek semmi köze az adott ügyhöz. Visszavág, hogy Koczka a médiaközpont vezetőjeként olyan cikkeket jelentetett meg, amiktől mindenkinek felment a vérnyomása.

Rendkívüli közgyűlés
Czeglédy sem hagyja magát
Vágvölgyi Bálint

És Koczka ezekkel akarja megindokolni a Haladás tőkeemelését. Azt mondja, ha pénz érkezik a Haladáshoz, az rendben van, de biztos abban, hogy ezt a döntést felülről kényszerítették a városvezetésre. Ő soha nem volt kormánypárti képviselő, nem tudja, milyen ez.

Kijelenti, ez az egész felháborító, és nem érti, miért kell ezekhez az eszközökhöz nyúlni. Meg lehetett volna csinálni hosszabb előkészítéssel és egyeztetéssel. Három hete fogadták el a költségvetést, akkor azt mondták, ha bajban lesz a Haladás, segítenek rajta. Erre sürgősséggel idehozzák ezt a döntést.

Kijelenti, a polgármester olyan emberekkel veszi körbe magát, akik nem értenek ahhoz, amit csinálnak.

Ipkovich György (baloldal) elmondja, azért van nálunk ilyen magas önkormányzati tulajdonrész, mert innen loptak már el focicsapatot - városvezetőként ő már rakott össze helyette egyet. Arról lehetne beszélni, fordítsanak-e közpénzeket profi sportra, de most nem erről van szó. Most vagyonátadásról van szó, amit elő kellett volna készíteni.

Rendkívüli közgyűlés
Ipkovich jogszabályokra figyelmeztetett
Vágvölgyi Bálint

Kijelenti, az anyagban nincs benne, van-e a törzstőke feletti vagyon - mert ha van, akkor hűtlen kezelés. Utal rá, a polgármester tudja, miről beszél, hiszen nemrég tett egy ilyen feljelentést. Azt mondja, a Terézvárosban ennél kevesebbért álltak bíróság előtt képviselők. Vagyonfelmérés kellene, hogy tisztán lehessen látni.

Azt mondja, lehet, hogy ez jó üzlet a városnak, de ezt most nem tudják. Megfontoltságot ajánl, és aggódik az önkormányzat vagyonáért. Szerinte ha baj lesz, megint rossz híre lesz az önkormányzatnak. Jogszerűen kell eljárni - de ez az ügy így nem jogszerű.

Puskás kijelenti, számára is fontos a jogszerűség, ehhez a városházán megvan a megfelelő jogi szakértelem is. És vagyonvesztése nem lesz a városnak - mondja.


16:20 Kié lesz a Haladás?

Puskás bejelenti, korábban Czeglédy ebben az ügyben név szerinti szavazást kért, ezt meg is teszik majd. Czeglédy kezd: nem lepődött meg, hogy Illés Béláék meg akarják szerezni a Haladást, régóta tervezték már ezt. Bejelenti, hogy nyílt liciten kellene az önkormányzat tulajdonrészét értékesíteni - de sem a városvezetés, sem Illés Béláék nem merik a piaci kockázatot választani.

Szerinte ez jogszabálysértés, hogy a város nem értékesíti a tulajdonrészét és belemegy abba, hogy Illésék tőkét emeljenek, ráadásuk az éves befizetési kötelezettségük terhére. A városnak van erre forrása, de nem akarnak tőkét emelni, így Illéséké lesz a többségi tulajdon.

Rendkívüli közgyűlés
Puskás Tivadar többször is elmondja ugyanazt
Vágvölgyi Bálint

Kijelenti, az elmúlt napok vitáinak eredménye, hogy legalább vagyonvesztés nem lesz. Hozzáteszi, Illésék a Swietelsky pénzéből adnak majd pénzt - ez a cég fogja megépíteni a stadiont. Azt mondja, ez épp olyan, mint amikor állami cégek pénzeit irányítják át, állami döntéssel jön ide ez a pénz. Így idegen tollakkal ékeskednek.

Hülyének nézik a várost, a városvezetés meg hülyének nézi a többi képviselőt - jelenti ki. Hozzáteszi: akik megszavazzák, a város kisemmizését támogatják.

Nemény András (baloldal) úgy érzi, a jegyzőkönyvek magukért beszélnek - de ennek a jegyzőkönyvnek még lehetnek büntetőjogi vonatkozásai. Elmondja: az 51 százalékos tulajdonrészük így 16 százalékra csökken, elveszítik a befolyásukat és majd akkor sem tudnak segíteni, ha csődbe megy a klub.

Kijelenti, a tőkeemelésnek mindig racionális oka van - ebben az előterjesztésben viszont ilyen nincs. Kérdezi, hogy ennek milyen következményei lesznek, tudják-e, mennyi az üzletrész valós értéke, mi lesz a 80 millióval, amit februárban megszavazott a közgyűlés. Ez még hűtlen kezelés is lehet - mondja.

Javaslatokat tesz: ne járuljanak hozzá a tőkeemeléshez, a 80 milliót fizessék tőkeemelésként, a jövőben a támogatások mértékét igazítsák a tulajdonrészek arányához.

Balassa a keszthelyi kikötőhöz hasonlítja az ügyet és idéz az anyagból. Zsarolásnak nevez egy mondatot, melyben az van, hogy a jelenlegi tulajdonosi rendszerben nem lehet pénzeket szerezni a csapathoz. Azt sem érti, miért nem várják meg a Haladás taggyűlését. Így lehet, hogy valami huncutság van a háttérben. Azt sem érti, mi lesz, ha a Haladás kiesik az első osztályból.

Kéri, hogy nagyon gondolják meg ezt a döntést. Bejelenti, hogy bár négy évig nem szavazott a Haladás ügyeiről, de most mindenképpen fog. Puskás szerint mindenki azon dolgozik, hogy erős csapat legyen a Haladás.


16:05 Kezdődik

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) kezd, itt van Kondora Bálint, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke is. A polgármester emlékeztet, hogy a képviselők kérték a rendkívüli ülést. Bejelenti, a városvezetés eltökélt szándéka a gazdaságfejlesztés. Megismétli, amit a drámai hangú sajtótájékoztatón: a Nemzeti Beruházási Ügynökséggel tavaly tárgyalt, és ott szóba került a 600 hektáros terület.

Rendkívüli közgyűlés
Illés Károly csak jót akar a Haladásnak
Vágvölgyi Bálint

Az utóbbi időben ezek a tárgyalások felerősödtek, jelenleg előkészítő munka zajlik, így a háttérben és a nyilvánosság előtt zajló spekulációk nagy mértékben rontják a város esélyeit.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) javasolja, hogy vegyék le az 1-es és a 4-es napirendi pontokat, mert a zárt ülésen tárgyalják a megállapodást Söptével.

Horváth Attila (baloldal) felháborodik. Szerinte a közgyűlést az adott napirendi pontok alapján hívták össze, az ő indítványukra. Így nem lehet levenni az említett ügyeket. Puskás kijelenti, a napirendet a közgyűlés határozza meg és ők szavaznak róla.

Horváth Attila megkérdezi, akkor mikorra hívja össze az általuk kért közgyűlést. Szóváltás, jön Czeglédy Csaba (baloldal). Azt mondja, a többségükkel úgy élnek, ahogyan akarnak, de kéri azokat a fideszes képviselőket, akik majd később, kisebbségben lesznek itt, hogy emlékezzenek majd rá, hogyan játszották most ki a szabályokat.

Kijelenti, ők már le akarták zárni a pereskedést, és most a városvezetés vissza akarja hozni azt az állapotot, amit ők teremtettek. A polgármester azt javasolja, forduljanak a kormányhivatalhoz. Horváth szerint felesleges, mert ők korábban egy ügyben csak az időt húzták.

Balassa Péter (Jobbik) azt javasolja, akkor már vegyék le a Haladásról szóló napirendet is, mert tegnap este kapták meg az anyagot - így pedig nem lehet felelősen dönteni.

Balassa javaslatát elutasítják, Illését támogatják. Így nem lesz 1-es és 4-es napirendi pont. Marad a nyilvános ülésen a Haladás - más nem.


16:00 Sokan vannak

Majdnem tele a terem érdeklődőkkel, szokás szerint most is késés van.


Kicsit hosszú lesz, ha felidézzük, mi minden vezetett a mai rendkívüli üléshez. Nézzük először az autógyár vonalát. A nyilvánosság előtt ott kezdődött, amikor megírtuk, hogy autógyár épülhet Szombathelyen Az ország egyik legnagyobb autógyára épülhet fel Szombathelyen? 2015. March 12. 11:46 . Rögtön jöttek is a reakciók, a baloldal kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, a városvezetés pedig drámai hangon jelentette ki Ipkovich ne összeesküvéseket gyártson! – Ezt hozta össze autógyár ügyben a szombathelyi városvezetés 2015. March 12. 16:21 , hogy a sajtó és a baloldal megakadályozza a beruházást.

Az előzmények

Aztán kiderült, hogy mégis lesz rendkívüli ülés Rendkívüli közgyűlés lesz az autógyárról és a Haladásról 2015. March 16. 16:41 , majd az is, hogy kemény a verseny az autógyárért Szombathely csak az egyik az új autógyár lehetséges helyszínei közül 2015. March 18. 09:49 . Legutóbb pedig Nemény András, MSZP-s városi képviselővel beszélgettünk el sok mindenről „Nem az a lényeg, kié az ötlet, hanem, hogy jó legyen Szombathelynek” 2015. March 18. 16:09 , köztük arról, mi is lehet a háttérben.

Nem kevésbé kacifántos a Haladás ügye sem. Egy héttel ezelőtt Koczka Tibor alpolgármester jósolt Aki mer, csempésszen be egy NB1-es tabellát a városházára 2015. March 13. 10:21 fényes jövőt meg szponzorokat is a Halinak. Pár nap múlva kiderült, hogy elveszítheti a város a csapat feletti többségi tulajdonát Nem bízzák a véletlenre, tőkeemeléssel akarnak többségi tulajdont Illésék 2015. March 16. 16:35 , majd az is, hogy ezt hogyan is csinálnák "Ellopják" a Halit? Illésék trükkel, 50 millióért jutnak 500 millióhoz 2015. March 17. 07:23 .

Az ügy ellen tiltakozó ellenzék frakcióvezetőjét nem sokkal később megvádolták a megyei lapban, erre Czeglédy Csaba válaszolt Nem akarod, hogy lemondjanak a Haliról? Íratunk egy "leleplezőt" rólad 2015. March 18. 23:11 is.

Most pedig itt ülünk a városháza nagytermében, ahol rövidesen kezdődik a rendkívüli közgyűlés - és valószínűleg a veszekedés is. Itt sajnos nem árulnak pattogatott kukoricát, de azért percről percre közvetítjük a történéseket. Mindjárt kezdünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra