Rendszeresen kerülnek fagyálló-mérgezéssel négylábúak a Szombathelyi Állatkórházba

„Nem győzzük felhívni a gazdik figyelmét az őszi-téli időszak veszélyeire” – mondta Varjú Gábor. A kutyusok mindössze 10-20 százaléka menthető.

Napokig küzdöttek Bogyó életéért a Szombathelyi Állatkórházban: az egyéves tacskó fagyállót ivott. Az ilyen esetekben csak 10-20 százalék esélye van kedvenceinknek a túlélésre. Sajnos Bogyót sem sikerült megmenteni. Először úgy tűnt, a felépülés útjára lépett, de aztán napról napra rosszabb lett az állapota. Gazdáinak el kellett tőle búcsúzni.

„Ez az egyik legnagyobb veszély ebben az időszakban az állatokra nézve. Nem tudjuk elégszer felhívni erre a figyelmet. Rendszeresen találkozunk ilyen esetekkel” – mondta Varjú Gábor, az állatkórház vezetője. Vannak, akik véletlenül elől hagyják a fagyálló-folyadékot, de sajnos olyan lelketlen emberek is léteznek, akik mérgezésre használják. Édes, finom íze van, szívesen megisszák az állatok, és legtöbbször veseelégtelenségben el is pusztulnak. Óriási szerepe van itt az időnek, hogy milyen gyorsan kap ellenszert a páciens.

Napokig küzdöttek Bogyó életéért, de nem sikerült megmenteni
Hornyák Emőke

Elsőre meglepő lehet, de az ellenszer az alkohol, amelyet infúzión keresztül adagolnak az állatoknak, ettől kicsit berúgnak, de ha jól reagál a szervezetük, akkor jöhet a vesedialízis.

„A fagyállótól a vese működése nagyon beszűkül, szinte leáll, ezért alkalmazzuk ezt az eljárást” – folytatta a szakember, akihez az egész országból viszik ilyen terápiára a négylábúakat, hiszen Varjú doktor volt az első, aki először alkalmazott Magyarországon kutyáknál sikeresen vesedialízist.

Általában két-három hét, mire a vese regenerálódik, és újra visszanyeri normál funkcióját, tehát van egy kis esély a felépülésre, de a fagyálló-mérgezéseknek zömében rossz a kimenetele.

Bogyótól gazdáinak sajnos el kellett búcsúzni
Hornyák Emőke

A tünetek: leáll a vizeletürítés, húgyvérűség alakul ki, hány, remeg a kedvencünk, epilepsziaszerű görcsök jelentkezhetnek, majd komoly idegrendszeri tünetek is felléphetnek.

A legfontosabb, hogy figyeljünk oda, ne férjen hozzá a fagyálló-folyadékhoz az állat, akárcsak a patkányméreghez. Ez a következő, amit kiemel az állatorvos az őszi-téli veszélyek közül.

A patkányméreg véralvadási zavart okoz és szintén finom. Sok gyártó ráírja, hogy ezt kutya, macska nem eszi meg, de ez nem igaz. Direkt úgy készítik el, hogy jó íze legyen, és szívesen megegyék a rágcsálók, de így nemcsak ők kapnak rá rögtön.

Nem azonnal hat, pár nap alatt fejti ki hatását. „Vérzések jelentkeznek, főleg szájon át. Belső vérzés is előfordulhat a mell-, hasüregben. A figyelmes gazdák észrevehetik, hogy kedvencük szemkötőhártyája, ínye, nyálkahártyája egészen porcelánfehér lesz. Legyengül, nehézlégzés lép fel. Gyakran halálos kimenetelű ez a mérgezés is, pedig még a legutolsó pillanatban is meg lehet menteni az állatot: vérátömlesztéssel, K1 vitaminnal” – részletezte Varjú Gábor.

Volt olyan eset a Szombathelyi Állatkórházban, amikor a már haldokló kutyus vért kapott, megkapta az ellenszert, és visszatért az életbe. Két hétig még adagolták neki a K1 vitamint és teljesen meggyógyult.

Van még egy veszély, amiről kevesebbet hallunk, ez pedig a dió. A fáról lehulló termést megeszi a kutya. Itt nem maga a dió jelenti a veszélyt, hanem a penészgomba, ami a belsejében van. Ez komoly idegrendszeri tüneteket, epilepsziás görcsöket okoz, nagyobb mennyiségnél pedig akár el is pusztulhat a kutyus.

Ilyenkor görcsellenes szereket alkalmaznak, és ha időben sikerül közbelépni, akkor az eb állapota egy-két nap alatt rendeződik. Fontos, ha a kertünkben van diófa, akkor alaposan szedjük össze a diót, inkább a karácsonyi bejglibe kerüljön, ne a kutyánk pocakjába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)