Meghátrált a belügyminiszter? - Videók a rendvédelmi demonstrációról

A tüntető rendvédelmisek megelégelték, hogy a kormány nem figyel rájuk és elözönlötték a Parlament előtti lezárt területet. A rendőrség nem avatkozott közbe. Időközben előkerült az addig elérhetetlen Pintér is és ígéreteket tett. Videóinkon mindez nyomon követhető.

A rendvédelmi dolgozók elérték azt, amit az eddigi demonstrálóknak nem sikerült: előcsalogattak a barlangjából egy minisztert. A felettébb zajosra és füstösre sikerült második demonstráción zömmel tűzoltók, rendőrök, büntetés-végrehajtásban dolgozók vettek részt, arcukat, hangjukat vállalva, mint ahogy arról már első híradásunkban beszámoltunk. Mivel azonban hírügynökségi jelentés szerint Pintér Sándor belügyminiszter "hazaküldte a demonstrálókat", ezért célszerű videókkal is tisztázni, ki küldött kit és hova.

Videóink talán a jelenleg elérhető legrészletesebb összefoglalóját nyújtják a szombati demonstrációnak. Megmutatjuk néhány villanás erejéig a házról-házra járó és tetőről filmező kapucnis alakot is, aki feltehetőleg nem saját szórakozására pásztázta a tömeget.

Valami van a levegőben - Óriás képgaléria a demonstrációról
Tánczos Mihály

A 10 órára meghirdetett kezdéskor még csak pár tucat ember lézengett a Kossuth téren. Néhány munkás elmélyülten locsolta a virágokat, amiket aztán hálóval körbe vettek, három részre osztva ezzel a Kossuth szobor előtti teret. A rendezők kérték a demonstrálókat, vigyázzanak az ágyásokra. Az árvácskák megúszták a tüntetést. A tömeg dél után kezdett ugrásszerűen szaporodni.

Gyülekező a Kossuth téren

Az első látványos megmozdulás a szolidaritást vállaló szervezetek járműveinek felvonulása volt. Ekkor szállt fel először sűrű füst ezen a napon. A Vatikánnal ellentétben itt nem a megegyezést jelentette. Ha eddig nem szóltunk volna, most megtesszük: videóink komolyan megterhelhetik az érzékenyebb nézőink fülét, ez azonban semmi ahhoz képest, mint ami a helyszíneken valójában elhangzott légkürtökből, dudákból, dobokból és egyéb hangkeltő eszközökből.

Autós felvonulás

A tüntetők elvonultak a Belügyminisztériumig, közben többször hangosan skandálták Pintér Sándor lemondását követelő kétszavas rigmusukat. Az útba eső tűzcsapok ezúttal zárva maradtak, az utcákat azonban belepte a füst. Úgy tudjuk, egy embert a rendőrök előállítottak pirotechnikai eszköz birtoklása miatt. Füstkeltőkből azonban maradt még elég. A BM előtt többen földhöz vágták vállapjaikat, nem túl baráti üzenetek kíséretében. Videónkban az égő izraeli zászló is megtekinthető, a házi készítésű jelkép felgyújtóját elfogták a rendőrök.

Vonulás a Belügyminisztériumhoz és vissza a Parlamenthez

A ritmusok kedvelőinek kicsit hosszabb verzióban is feltöltöttük a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének dobos aktivistái által prezentált hangkavalkádot. Ha nem ismernénk az előzményeket hihetnénk azt is, hogy egy fesztiválon vagyunk.

Vonulás dobszóra

A Kossuth térre visszatérő demonstrálókat néhány beszéd meghallgatása után megkérték, vonuljanak a Parlament elé, élőlánccal vegyék körbe az épületet. A tömeg pedig a Kárpátia Csatadalára megindult és egyszerűen földre fektették a lánctartó oszlopokat, így pedig már akadálytalanul özönlöttek az épület bejáratához. Sokan a lépcsőre is felmentek. Sem az őrök, sem a rendőrök nem léptek közbe. A hangulat egyre paprikásabb lett és előkerültek a maszkok is, a tüntetők pedig kijelentették, nem mozdulnak addig, amíg Orbán Viktor, vagy Pintér Sándor személyesen nem jelenik meg a helyszínen. Pintért nem tudták elérni, de a környéken állomásozó mobil irányítási pontokból kiindulva valós időben nézhette, mi zajlik a Parlament előtt. Amikor a tűzoltók a járdáról megindultak a Parlament lépcsőire, hirtelen Pintér is előkerült, felhívta a főszervezőt, hogy negyed órán belül a helyszínen lesz. Vonuljanak át a Kossuth szoborhoz, ott szól majd a jelenlévőkhöz.

A Parlament előtti lezárt területre özönlöttek a demonstrálók

Így is történt. Pintér fújoló sorfal között megérkezett és látszólag értetlenül szemlélte az őt szidalmazókat. Néhány mondat után a tömeg skandálni kezdte, hogy "hazudik", mire Pintér mosolyogva eligazította őket. A kormány píárosai vakarhatják a fejüket, mivel a "Nem mondtam semmit, mit hazudhatnék? Hát logikailag kizárt!" szösszenetet valószínűleg még visszahallhatják párszor a hosszú, tényektől, konkrétumoktól mentes beszédek után. A belügyminiszter beszéde végén konkrét ígéreteket tett, majd szidalmazások közepette autójához sietett és elhajtott. Olvasóink a videó alapján eldönthetik, vajon tényleg hazaküldte-e Pintér a tüntetőket, mint ahogy az a hírügynökségi jelentésben elhangzott?

Pintér Sándor vágatlan beszéde és a környéken állók vágatlan bekiabálásai az alábbi videóban hallhatók.

Indulatokat szülő beszéd, ígéretekkel

A budapesti demonstráción ismerős arcokat is felfedeztünk, például szombathelyi tűzoltókat. Ők nem egyenruhában érkeztek a tüntetésre.

Szombathelyiek a Parlament előtt, a gyülekező idején
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Narancstaposással, füsttel, Pintérezéssel tüntettek a rendvédelmisek

Az egyik szónok tízezerre becsülte a megjelentek számát, akik kvázi elfoglalták pénteken a főváros ötödik kerületét. Láttunk árpádsávos-ostoros tűzoltót és eltaposott vállapot is. Pintér Sándor végül megjelent.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet