Több milliárd forint pluszköltséget jelent Szombathelynek az energiaárak emelkedése

Július 1-től az önkormányzatokra nem vonatkozik a rezsicsökkentés. De nem ez a fő gond, hanem a piaci árak elszabadulása.

A földgáz 2021-es piaci ára nettó 150 Ft/m3 volt, míg a jelenlegi beszerzések ára kb. nettó 600 Ft/m3, azaz kb. legalább négyszerese lesz a földgáz ára jövőre - többek között ezt írta lapunknak küldött válaszlevelében a szombathelyi városvezetés.

Pár nappal ezelőtt tettük fel a kérdést, milyen pluszköltségekkel jár az önkormányzat számára, hogy július 1-től az önkormányzatokra nem érvényes a rezsicsökkentés.

A városvezetés szerint a rezsicsökkentés szűkítése nem érinti érdemben az önkormányzatot. Mi tesszük hozzá, hogy egészen ez év elejéig sem volt érvényes a rezsicsökkentés az önkormányzatokra, addig is piaci árat fizettek.

A választások előtti pár hónapra vezették be az önkormányzatok számára is a hatósági árat, amit most vissza is vonnak. Változnak a rezsicsökkentés szabályai June 05. 12:41 De a mostani döntés ellen több önkormányzat, köztük fideszes vezetésűek is hevesen tiltakoztak. Egy nagyváros fideszes polgármestere is kiakadt a kormány új bejelentésén June 06. 13:40

A szombathelyi városvezetés azt írta, a rezsicsökkentés visszavonása helyett a piaci árak folyamatos emelkedése a gond. Közöltek néhány adatot is:

 • Az önkormányzati intézmények összesen nagyságrendileg nettó 200 millió forintot fizetnek ki villamosenergiára évente (nettó 19,97 forint/KW áron). Ennek a jövő évi becsült piaci ára akár nettó 110 forint/kw lehet, azaz a villamos energia ára kb. nettó 1 milliárd forinttal lesz több a jövő évtől, csak az önkormányzati fenntartású intézményeket nézve.
 • A közvilágításnál (jelenleg nettó 43 forint/kw) ugyanígy a nettó 110 forint/kw-tal számolnak, akkor a jelenlegi évi nettó 200 millió forintos díj többlete kb. nettó 350 millió forint/év lesz.
 • A földgáznál a 2021-es piaci ár nettó 150 forint/m 3 volt, míg a jelenlegi beszerzések ára kb. nettó 600 forint/m 3 , azaz legalább négyszerese lesz a földgáz ára jövőre.
 • Mint írják, pontosan nem tudják kiszámolni, mennyivel nőnek az önkormányzat költségei a piaci árak emelkedése miatt, ehhez további kalkulációk kellenek. De a plusz kiadások elérhetik a több milliárd forintot is.

  A városháza levele

  Az 1281-es kormányhatározat az egyetemes szolgáltatás körét szűkíti le a lakossági fogyasztókra 2022. július 1-jével a villamos energia és a földgáz-szolgáltatás tekintetében, mely változás a korábbi évek gyakorlata, azaz a piaci ár igénybevétele miatt érdemben nem érinti Önkormányzatunkat és a Szombathely MJV Önkormányzata tulajdonában és/vagy fenntartásában lévő cégeket, intézményeket.

  Ami viszont súlyosan érinti, az az energiaárak piaci változása. Jelenleg az intézményrendszerünk nagyságrendileg nettó 200 M Ft-ot fizet ki villamosenergiára évente (nettó 19,97 Ft/KW áron), aminek a jövő évi becsült piaci ára akár nettó 110 Ft/kw lehet, azaz a villamos energia ára kb. nettó 1 Mrd Ft-tal lesz több a jövő évtől, csak az önkormányzati fenntartású intézmények vonatkozásában.

  Ha a közvilágításnál (jelenleg nettó 43 Ft/kw) ugyanígy a nettó 110 Ft/kw-tal számolunk - amit nem tudunk kizárni -, akkor a jelenlegi évi nettó 200 M Ft-os díj többlete kb. nettó 350 M Ft/év lesz.

  Tehát a villamos energia ára várhatóan a következőképpen növekszik: nettó 1 Mrd Ft + 350 M Ft + ehhez jönnek hozzá a cégvezetői becslések, melyek összesítése folyamatban van.

  A földgáz tekintetében a 2021-es piaci ár nettó 150 Ft/m3 volt, míg a jelenlegi beszerzések ára kb. nettó 600 Ft/m3, azaz kb. legalább négyszerese lesz a földgáz ára jövőre. Ezzel a becsült árral számolva az érintett cég/intézményvezetők tudják kikalkulálni a jövő évi várható költséget.

  A fentiek alapjaiban fogják meghatározni önkormányzatunk jövő évi költségvetési helyzetét (ideértve az egyéb tényezőket is, mint pl. az üzemanyagár változása).

  Összegezve: önkormányzatunk és cégeink, intézményeink jelenleg becsült, hangsúlyozom, becsült többletköltsége az energiaárak tekintetében a piaci változás miatt összességében elérheti a több milliárd forintos nagyságrendet, de pontosabb összeget a cégek/intézményvezetők által megküldött becslések után fogunk majd látni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet