A Nagy Szombathelyi Rezsireccs

Kétharmad? Miért korlátoznánk magunkat? – kérdezte Puskás Tivadar. Hende Csaba és Cser-Palkovics András tapsolt.

Már a Fő téren érződött, hogy nagy dolgok vannak készülőben, kiöltözött, kisminkelt, korosodó dámák biztatták egymást, hogy siessenek, mert nem lesz hely. Igazuk lett, de erről később. A Savaria Mozinál a kezdés előtt már nagy a hangulat, gyülekeznek a Magyar Csapat leendő tagjai, a túloldalt pedig mintegy 40 baloldali tüntetett.

A tök érthetetlen dolgok

A Szolidaritást nem volt nehéz felismerni, elég magasra emelték a táblát, láttunk néhány MSZP-st, és Együtt-PM-est is. Csendben voltak, néha egy-egy face to face megjegyzést eresztettek el a túloldalra, és viszont. A két tábor úgy vizslatta egymást, mintha valami tök érthetetlen dolgot látnának. De a rendőrök is hiába jöttek, megmerevedtek a frontok, mindenki tette a dolgát, erősen visszafogottan.

Fidesz ellenes tüntetés a mozi előtt
Csak írásban
Bonyhádi Zoltán

A mozi aulájában hosszú sorokban álltak a Magyar Csapat pultjai előtt, készült az új címlista. Egy kolléga kérdezte, hogy csak akkor mehetünk-e fel a nagyterembe, ha aláírunk. De nem, senki sem állt az utunkba. Illetve később a tömeg. Nem fértünk be a nagyterembe.

Álltak a fal mellett, a sorok között, pótszékek voltak a vetítővászon két oldalán, az ajtóknál tumultus. Hiába, ügyes volt a hírverés, a meghívólevelet Orbán Viktor is aláírta, sokan számítottak rá. Nem jött, itt volt viszont Puskás Tivadar polgármester, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Fidesz korábban fontos szerepekben megszólalt nagyembere.

A lényeg

Aztán ők hárman nekiveselkedtek a rezsicsökkentésnek. Puskás volt az előzenekar, háta mögött a vásznon a felirat:

Szombathely jobban teljesít

. Ennyi embert még nem látott a moziban (hozzátesszük, mi sem), és reméli, hogy április 6-án Április 6-án lesznek a választások 2014. January 18. 16:40 is sokan lesznek. Régen minden év végén bejelentették, hogy nő a rezsi, ha volt ok rá, ha nem, most viszont csökken, ami óriási eredmény.

Rezsicsökkentő fórum a Savaria Moziban
Puskás volt a karmester
VB

Közben mellettünk egy férfi egy számlát mutat, egy köbméter gázért 1520 forintot számláztak ki neki, ami több mint korábban. Próbálja magyarázni, hogy az alapdíjat emelték, amire nem vonatkozik a csökkentés, de lepisszegik, itt most nem rá kíváncsiak.

Puskás közben ott tart, hogy minderre a jó gazdaságpolitika adott lehetőséget, mert az új kormány úgy gondolta, inkább a szolgáltatóknak legyen kisebb a hasznuk, de az emberek fizessenek kevesebbet. Ez a lényeg! – húzza alá. És az, hogy jó úton halad a kormány.

Akik magasabb rezsit akarnak

Hende a következő, a kinti tüntetőkkel kezd. Akik – szerinte – nem mondták ki, de magasabb rezsit akarnak. Ők negyvenen voltak, a teremben 400-an, jó az arány – mondta a miniszter. Persze, vannak, akik nem akarnak alacsonyabb rezsit, ilyen Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is, ha módjuk lesz rá, el is törlik, ne legyenek kétségeink – melegszik bele Hende.

Rezsicsökkentő fórum a Savaria Moziban
Hende kapott jó tanácsokat is
VB

Aztán Istvánnak szólítja Cser-Palkovics Andrást, ki is esik a ritmusból, és sorolja, milyen sikerei is vannak Szombathelynek. Nincs adóssága Szombathely adósság nélkül kezdi az évet 2014. January 18. 12:29 , az előző kurzus által felvett hiteleknek nincs nyoma, felélték, eltüntették a pénz nagy részét – tér vissza a mozgósító hanghoz. Fejlesztik a kórházat, 2020-ig 20 ezer új munkahelyet teremtenek a régióban, 250 milliárdnyi beruházás jön ide, 1000 milliárddal nő az ipari termelés.

2016-ban befejezik a 86-os főutat, 50 milliárdból fejlődött a vasút, mérnökképzés indul a SEK-en. 60 százalékos béremelés az oktatásban, olcsóbb, az általános iskolában ingyenes tankönyvek, és öt év börtön annak, aki tanárt bántalmaz. Ez utóbbin kicsit elgondolkodunk, ez valahogyan kimaradt, de majd utánanézünk.

Nem jó, ha találkoznak az emberek

Pihenésre ott lesz a Csónakázó tó felújított környéke, a Haladás-stadion pedig nem a focistáké lesz, hanem a szurkolóké, és milyen szép is, az, amikor az emberek családostul mennek szurkolni. És persze olyanokat kell majd megválasztani áprilisban, akik ezt folytatják, mert a baloldal ezt mind el akarja törölni. Hajrá Szombathely! – fejezi be, és tesz egy nem meglepő kijelentést:

Készen állok a további szolgálatra.

Rezsicsökkentő fórum a Savaria Moziban
A Magyar Csapat
VB

Cser-Palkovics István András az afterparty. Ő még harciasabb, Magyarország nem hagyja magát. Korábbról kezdi a történetet, Gyurcsány és Bajnai elvette a pénzt az önkormányzatoktól, és azért nem akarnak stadiont, mert az egy közösségi tér, ahol az emberek találkoznak. És nekik nem jó, ha az emberek találkoznak. Most már látszik, hogy azok nem változtak semmit.

2010-ig mindent megtettek, hogy Magyarország a szégyenpadra kerüljön, mert így ki lehetett szolgáltatni az országot. De 2010 óta az ország jobban teljesít. A rezsicsökkentésben is, a lényeg, hogy több maradjon az emberek zsebében, és a rezsidíjak elérjék az EU átlagát. Mert 2010-ben nálunk volt az Unió legmagasabb gázára, és a második legmagasabb áramára.

Meg kell mutatni az erőt

Még mindig van honnan csökkenteni, mert a szolgáltató cégek nem tudják bizonyítani, hogy az eddigi extraprofitjukat fejlesztésre költötték volna. Nem kötelező nekik szolgáltatni, ha nem akarják, adják át az államnak vagy az önkormányzatoknak.

Rezsicsökkentő fórum a Savaria Moziban
Ezt meg kell örökíteni
VB

Január 24-én jön a következő rezsicsökkentés, addig ezt megtárgyalja a frakció, majd az országgyűlés is. És reméli, hogy el is fogadja. Ehhez kell sok-sok ember csatája, mert kemények az ellenfelek, meg kell mutatni nekik az erőt. És hogy kik azok, akik ellen küzdeni kell? Brüsszel, külföldi közműcégek, baloldal.

A Magyar Csapat dicső csapat, és nem lehet az országot olyanokra bízni, akik nem is olyan régen még egymást szidták. Amikor elköszön, a vetítővásznon egy nagy Orbán Viktor kép jelenik meg, ütemes a vastaps.

Puskás zárja a szeánszot, ismét röpköd a lelkünk, harci díszbe öltöztünk. Egy közbekiabáló újabb kétharmadot akar, mire Puskás:

Kétharmad? Miért korlátoznánk magunkat?

Gyorsan összekapjuk magunkat, el kell tűnni az ajtóból, harci kedvtől lobogva tolong kifelé a Magyar Csapat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Április 6-án lesznek a választások

Az MTI gyorshíre szerint a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a választásokat Áder János köztársasági elnök.

Szombathely adósság nélkül kezdi az évet

Az állam Szombathely teljes adósságát átvállalja – jelentette be Hende Csaba. Az ellenzék szerint kiszolgáltatják a várost Orbán Viktornak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet