Vas megyei KISZ titkárból nőtt a Fidesz meghatározó emberévé az újraházasodott Rogán Antal

A Nyugat újságírója könyvtári kutakodás közben bukkant anno az erről szóló dokumentumokra.

Rogán Vas megyei származású, a Szentgotthárd közelében fekvő Szakonyfaluban nőtt fel, és a szentgotthárdi Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett 1990-ben. Bő 13 évvel ezelőtt a szentgotthárdi könyvtár helytörténeti gyűjteményében bukkantunk rá Szentgotthárdi újságcikk tanúskodik Rogán Antal KISZ-es múltjáról 2007. September 17. 23:59 az egykori Szentgotthárd című városi újság egyik érdekes cikkére.

Rogán Antal
MTI

A 2. évfolyam 3. számában jelent meg a "Diákmozgalom a gimiben" című írás, ami a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákmozgalmi helyzetét értékeli. Később megfogalmazza, hogy miközben a KISZ válságba került, az iskolai KISZ szervezet jelentősége nem csökkent. Beszámol az 1988. novemberi Országos KISZ Értekezleten (OKÉ) történtekről, ahol szigorították a belépés feltételeit.

Üdvözli, hogy az OKÉ nagyobb szabadságot ad a helyi alapszervezeteknek, és bemutatja az Iskolai KISZ Bizottság programját. Ez utóbbi alapvetően a középiskolás fiatalok igényeire épül a diákszínpadtól a iskolarádióig, de megemlíti a

Ki tud többet a Szovjetunióról

vetélkedőt, az érdekképviselet eredményessége érdekében a tantestülettel és a gimnázium (MSZMP) pártalapszervezetével való együttműködést.

A cikket Rogán Antal, az Iskolai KISZ titkár írta alá.

Rogán ezzel a KISZ-titkársággal soha nem dicsekedett később, sőt, letagadta. A 2002-es választásokra készült önéletrajzában például ezt írta:

"1995-ben szereztem diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán. Itt nyertem el életem első "politikai" tisztségét is. 1994-ben a Széchenyi István Szakkollégiumának diákbizottság titkára majd seniora és nevelőtanára lettem."

Vagyis, a gimnáziumi KISZ titkárságot vagy nem tekintette

politikai

tisztségnek, vagy elfeledkezett róla. Az biztos, hogy a KISZ-titkári múltat Rogán végképp eltörölte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet