Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Római kori csontvázat találtak egy szombathelyi lakóház pincéjében

A tulaj szigetelés közben bukkant a sírra.

Nem hivatalos forrásokból a múlt héten lapunk arról értesült, hogy római kori csontokat találtak egy szombathelyi családi ház pincéjében. A lakó értesítette a rendőrséget, ám hamar kiderült, hogy nem egy bűntény nyomairól van szó, hanem régészeti leletekről.

A Savaria Múzeum régésze, Anderkó Krisztián megerősítette az információkat: Egy magánszemély a pincéje szigetelése során bukkant a csontokra, melyekről azóta a szakértők megállapították, hogy egy Savaria északi temetőjéhez kapcsolódó sír részeiről van szó.

"A római városok temetői mindig a városokból kivezető főutak mentén húzódtak, a településeken belül tilos volt temetkezni. Savaria fallal körülvett belvárosát északi - nyugati - keleti - és déli irányban hagyták el a fő közlekedési útvonalak, a temetők ezek mellett jöttek létre. A topografikus egyszerűség miatt a sírmezőket égtájakról neveztük el, például a Scarbantiába vezető északi út, az úgynevezett Borostyánkő út két oldalán lévő sírokat az északi temetőhöz tartozónak hívjuk" - válaszolta Anderkó Krisztián arra a kérdésre, hogy miből állapították meg a leletek eredetét.

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hol bukkantak a csontvázra, a régész nem válaszolhatott, ugyanis egy magánszemély ingatlanjának pincéjéről van szó, de a nem hivatalos forrásunk szerint valahol a Deák Ferenc utcában.

A Deák Ferenc utca
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen egyébként a mindennapok része, hogy innen-onnan előkerülnek Halotti máglya tüze egy kamionban 2012. January 26. 15:01 római kori leletek. Nem kifejezetten meglepő az sem, ha azok épp egy pince szigetelése közben buknak a felszínre, de a megtaláló számára biztos okoz némi izgalmat.

A helyszíni szemle során a Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya határozta meg a Savaria Múzeum feladatát, mely ebben az esetben - a megtaláló pinceszigetelési tervével összhangban - a már előkerült emlék szakszerű feltárását jelenti - ismertette Anderkó Krisztián.

A leletekről hivatalos képanyag sajnos még nem készült, ugyanis még a feltárás sem vette kezdetét. De amint tudunk mutatni valamit a csontvázból, azt természetesen megosztjuk önökkel.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Halotti máglya tüze egy kamionban

Római kori temetőt találtak Nemesbőd mellett. A hír nem új, most viszont be is mutatták. Egy kamionban, amit a csípős szél döngetett oldalról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra