Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé

Közel kétmilliárdból próbálják majd megmenteni a mozaikokat.

Két hétnyi kérlelés, egy közérdekű adatigénylés és további 15 napnyi várakozás után megtörtént a csoda! Megkaptuk a Járdányi Paulovics István Romkert fejlesztésének terveit!

A tanulmány- és látványterveket még a márciusi közgyűlésen mutatták be, és a Narmer Építészeti Stúdió készítette Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata megrendelésére. Hogy egészen pontosak legyünk, a tervek a

Szombathely, Mindszenty József tér 1. / Járdányi Paulovics István Romkert és környezete Szent Márton terv II. üteme keretében történő további fejlesztése érdekében döntés-előkészítő tanulmányterv

címet viselik. Igen, jól látják, Szent Márton itt is itt van.

A tanulmány szerint a Műemlékvédelmi Tanácsadó Testület és a Közgyűlés támogatása és véleménye alapján ez már a véglegesített anyag.

Romkert
Nemrég mi is kint jártunk a Romkertben, így néz ki most - Kattintásra galéria nyílik
Vágvölgyi Bálint

De hogy jutottak el ideáig?

 • 2016. augusztusában Szombathely Város Polgármesteri Hivatala kiadta a megbízást a stúdiónak.
 • A stúdió munkatársai egyeztettek a Savaria Múzeum és Járdányi Paulovics István Romkert szakembereivel, intézményvezetőivel, Polgármesteri Hivatal szakembereivel, egyházmegyei főépítésszel, szakértő restaurátorokkal, és műemlékvédelmi referenssel.
 • 2017. február 21-én a Műemlékvédelmi Tanácsadó Testület ülésén bemutatták a tanulmánytervet.
 • 2017. március 2-án a közgyűlés előtt is bemutatták a terveket, ahol támogatást kapott.
 • És hogy pontosan miről is szól ez a fejlesztési terv? A római mozaikok állagmegóvásáról. Ugyanis ha az utóbbi időkben jártak a mozaikokat védő épületekben, láthatták, hogy a funkcióikat nem látják el. Ha nem jártak bent, akkor megmutatjuk mi:

  A kisterem mohásodott mozaikfelülete.
  Ez itt egy mohás mozaik - további mostani képekért kattintson!

  Tehát a cél a romkert értékeinek védelme, ami egyébként – ahogy az a tanulmányból is kiderül – nagy divat ma Európában. Példának felhozták a Bliesbruck-Reinheim Europäischer Kulturpark fürdőjét, ami a leírás szerint

  építészetileg nagyvonalúan tervezett, külső formavilágában modern védőépületet foglalja magába

  .

  Ezáltal a védőépület

  önálló entitássá, saját arculatú házzá vált

  , ami a stúdió szerint a Romkert esetében nem lehet követendő példa. Így a tervezők egy egyszerű épületet szerettek volna megalkotni, ami nem fogja a Romkertet és a Székesegyházat elhomályosítani.

  Példa a reflektáló homlokzatra – Doug Aitken: nyaraló Palm Springsben
  Vannak ám követendő példák is! Kattintson értük!

  A tervezők a tanulmányban többször is megemlítik, hogy a buszpályaudvar területe eredetileg a Romkerthez tartozott, és az átköltöztetésével a Romkert területét másfélszeresére növelhetnék. Ezt az ötletet azonban a megrendelő kérésére kénytelenek voltak elvetni, bár a hosszútávú koncepcióban szerepel.

  Nem lesz elég 1,75 milliárd a fejlesztésre

  Az építészeti stúdió a tanulmányban három, egy hosszú- és két rövidtávú fejlesztési tervet határozott meg. A hosszútávú terv szerint

 • elköltöztetnék az Ady térről a buszmegállót és a területén közparkot hoznának létre, vagy a Romkertet bővítenék,
 • a Romkert szórakozóhely épületét elbontanák,
 • az épület pinceszintjén eddig bemutatott romok megtartása és bemutatása mérlegelésre kerülne,
 • a lebontott épület helyett egy másik épülhetne fogadóépületnek, ami vagy a készülő sétány és a Romkertben található domb között épülhetne fel, vagy a Romkert és a buszmegálló területén az út mellett, mert így elválaszthatná az épülő parkot a Romkerttől.
 • „A” alternatíva látványterve: új fogadóépület az Ady térrel szemben
  Így festene Szombathely légi látképe - további képekért kattintson!

  Az első rövidtávú terv szerint

 • az autóbuszpályaudvarhoz nem nyúlnak hozzá, ahogy a Romkert diszkó épületéhez sem,
 • nem épül új fogadóépület.
 • Az Aula védőépület koncepciója a szeminárium felől – reflektáló homlokzatburkolat alkalmazásával, kilátóval
  Az elkészült Romkert - további képekért kattintson!

  A stúdió szerint azonban ez utóbbira nem elég bruttó 1,75 milliárd forintos.

  A második rövidtávú terv szerint

 • a meglévő Romkert területén javasolt fejlesztések mellett a szórakozóhely épületét vagy átalakítanák, vagy lebontanák, de mindenképp lenne ott egy új fogadóépület,
 • a buszpályaudvar maradna a helyén.
 • Az Aula belső terének sematikus rekonstrukciója
  Ilyen lenne az új épület belülről - kattintson!

  Ám mint azt a március 2-ai közgyűlésen Vasáros Zsolt, a Narmer Építészeti Stúdió ügyvezetője elmondta, a megbízásuk egyelőre csak eddig, az az a tanulmányterv elkészítéséig terjed.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet