Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kepes András: Rózsa-Flores nem volt terrorista

A magyar sajtó ellenőrzés nélkül vette át a bolíviai kormány közleményét, sőt még ki is színezte azt. Ezért nevezték Rózsa-Florest terroristának, és Kepes ezért nem mert sokáig külföldre utazni. A dolgok azonban sokkal bonyolultabbak voltak.

Kepes András nem először tartott előadást a szombathelyi egyetemen, címzetes egyetemi tanárként többször is oktatott már a kommunikáció és médiatudományi tanszéken. Most azért érkezett, hogy elemezze a sajtó szerepét Eduardo Rózsa-Flores kivégzésének tálalásában, és megvilágítsa, milyen következményekkel járhat az újságírói felelőtlenség.

Long tábornok, a gyilkos

Rózsa-Flores története idén tavasszal bejárta a hazai és nemzetközi sajtót, mi is beszámoltunk róla Tóásó Előd – Szombathelyi kötődésű a merénylettel gyanúsított férfi 2009. April 24. 07:55 . Kepes is felidézte, előtte azonban egy történetet mesélt az újságíró felelősségéről. A vietnami háború idején történt, hogy egy amerikai fotós, Eddie Adams lefotózta, hogy a dél-vietnami Long tábornok éppen főbe lő egy férfit. A kép bejárta a világsajtót, Adams Pulitzer-díjat kapott érte, az amerikai közvélemény pedig ekkor fordult a háború ellen.

A képet ugyanis úgy értelmezték, hogy Long tábornok egy fegyvertelen észak-vietnamit végez ki. Később kiderült, a kivégzett férfi dél-vietnami volt, ráadásul egy büntetőtábor parancsnoka, és éppen ő gyilkolta a tehetetlen foglyokat. Longon ez azonban már nem segített. A háborúban megsérült, elveszítette fél lábát, Ausztrália nem volt hajlandó gyógykezelni. Végül az Amerikai Egyesült Államok fogadta be, évekkel később nyitott egy pizzériát, de a folyamatos támadások miatt be kellett zárnia.

Végül rákban halt meg 67 évesen. Eddie Adams később egy kérdésre azt mondta, Long tábornok pisztollyal gyilkolta meg a férfit, ő pedig fényképezőgépével gyilkolta meg Long tábornokot. Kepes András történetének lényege, hogy óriási az újságírók felelőssége, és sokszor állnak komoly, szinte megoldhatatlan dilemmák előtt.

Érdekes életút

De nézzük a Rózsa-Flores történetet, mégpedig Kepes szemszögéből. Jó 15 évvel ezelőtt ismerkedett meg Rózsa-Floresszel, érdekelte a furcsa életutat bejáró férfi. Rózsa-Flores Bolívia Santa Crus tartományában született, amely gadagabb volt az ország keleti felén lévő La Paz tartománynál. Főként bevándorlók lakták, köztük az apja is, aki félig zsidó származású magyar festőművész volt. Felesége katolikus spanyol volt, Eduardo a jezsuitáknál nevelkedett. 15-16 éves volt, amikor kerülőúton Magyarországra jöttek, a gimnáziumot már itt fejezte be.

Kepes András előadása az egyetemen
Kepes András előadása az egyetemen
Mészáros Zsolt

Igazi tehetség volt, zenélt, verseket írt, négy-öt nyelvet beszélt. Az ELTE-re járt, ő lett az egyetem utolsó KISZ-titkára akkor, amikor már senki sem akart KISZ-tag lenni. Közben – nyelvtudása miatt – kapcsolatba került a belügyminisztériummal, és a Sakálként elhíresült terrorista, Carlos egyik összekötője lett.

Amikor kitört a délszláv háború, tudósítóként utazott oda, de rövidesen a horvátok oldalára állt, és egységet szervezett külföldi önkéntesekből. A háború után már a horvát hadsereg ezredeseként szerelt le. Kepes András a harcok közepette készítette vele első dokumentumfilmjét, amit még több követett. Rózsa-Flores érdekes elveket vallott. Egy időben buzgón követte a zsidó vallást, majd buzgó katolikus lett. Még a militáns Opus Dei szektával is kapcsolatba került, aztán áttért az iszlám hitre.

Bolíviába hívták

Karitatív szolgálatba állt, gyógyszert, kötszert szállított Irakba, Indonéziába, Szudánba, független volt, hiszen mindkét oldalt szolgálta. Később aztán radikális jobboldali lett. Kepes 2008-ban készítette róla a harmadik filmjét, amelyben elmesélte, hogy Bolíviába, Santa Cruzba hívják, amit a kormánycsapatok támadása fenyeget. Ez az anyag akkor nem került adásba.

A dolog háttere, hogy a szegényebb La Paz tartomány fellázadt a gazdagabb Santa Cruz ellen, az vált a fő mondanivalóvá, hogy az idegenszívűektől el kell venni a vagyonukat. A korábban ellenzékben lévő radikálisok a választások után kormányra kerültek, és Evo Moralest választották meg elnöknek. Santa Cruz az általa irányított kormánycsapatok támadásától tartott.

Az idén, április 16-án aztán jött a hír, hogy Evo Morales parancsára egy Santa Cruz-i szállodában lelőtték Rózsa-Florest, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, Tóásó Elődöt, és a horvát Mario Tadicot pedig elfogták. Előtte 300 fős kommandó érkezett a városba, körülvették a szállodát, kikapcsolták a biztonsági rendszert, a személyzetet bezárták, az emeletet kiürítették.

Az újságíró dilemmája

Kepes András a történet ezen részénél rátért a sajtóhírek elemzésére. A bolíviai kormány kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írták, félórás tűzharcban végeztek a terroristákkal, akik Morales meggyilkolására készültek. Pedig a fényképeken látható, hogy nem volt tűzharc, alsónadrágban, fekve érték a lövések az áldozatokat. Magyarosinak a tenyere is át volt lőve, vagyis meg akarta adni magát, és feltartotta a kezét.

A magyar sajtó persze azonnal rámozdult a témára. A leghitelesebb hírforrásnak tartott MTI azonban egy az egyben átvette a bolíviai kormány közleményét, miszerint merényletet terveztek az elnök ellen. Ezt aztán átvette a többi lap is. Az Index ráadásul használta a

banda

kifejezést, ami pejoratív, és ellenőrzés nélkül írta le, hogy valószínűleg kábítószercsempészés áll a háttérben. A Népszabadság szintén drogcsempészetről írt, a Magyar Nemzet pedig az elnök elleni merénylet tervéről.

Kepes viszont komoly dilemmába került. Birtokában volt ugyanis az utolsó interjú anyaga, amelyet Rózsa-Flores azzal hagyott nála, hogy akkor vegye elő, ha ő már nem él. El kellett döntenie, mit tegyen. Jelentse-e a hatóségoknak, ha igen, akkor melyiknek, egyáltalán melyik hatóság tehet valamit azért, mert mert Bolíviában agyonlőttek egy bolíviai állampolgárt. Kepesnek eszébe sem jutott, hogy jelentse, akkor viszont felmerül a kérdés, mit tegyen vele.

Nyilvánosságra hozni vagy elhallgatni?

Az interjúban ugyanis Rózsa-Flores elmondta, azért hívják Bolíviába, hogy segítse megszervezni a főváros védelmét. Ezt azonban úgy tervezték, hogy politikai eszközökkel, törvényes módon kiharcolják a tartomány autonómiáját, közben elkerülik a fegyveres konfliktust. Létezett azért egy B-terv is: ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor kikiáltják a tartomány függetlenségét, a fegyvereket pedig azoktól szerzik be, akiknek ez a dolga.

Kepes mutatott két, már Bolíviában készült fotót, ahol Rózsa-Flores transzparensek előtt áll, azokon pedig a

Nemet az erőszakra, igent az autonómiára

felirat szerepelt.

Kepes András előadása az egyetemen
Kepes András előadása az egyetemen
Mészáros Zsolt

Részletezte dilemmája okait is. Az anyag eltitkolása mellett szólt az egészséges önvédelem, nyilvánosságra hozása mellett viszont több érv is. Ez volt Rózsa-Flores végakarata, ráadásul tisztázza az ő szerepét és Tóásó Elődét is, és nem utolsósorban az újságíró kötelessége, hogy a hiteles információkat közreadja. Így a közzététel mellett döntött, az interjú le is ment az MTV-n éppen zajló sorozatában.

Kompromittáló fotók

De már az MTV által közölt előzetes sem stimmelt. Abban ugyanis azt írták, hogy Rózsa-Flores egy félkatonai szervezet vezetőjeként fegyverrel akart harcolni. Amit aztán át is vett az origo és az MTI, miszerint hadsereget szervezett Santa Cruz elszakadásáért. A HVG is hasonlóan fogalmazott. Kepes hangsúlyozta, hitelesnek ismert lapokat említ, nem bulvárt.

Erre persze a nemzetközi sajtó is ezeket a fogalmakat vette át, az internetes kommentekben pedig azonnal megtámadták őt. Többek között azzal, hogy pénzért eladta a barátját, a túlélők (köztük Tóásó) fejét pedig a hurokba dugta. Pedig ekkor már szó sem volt arról, hogy a bolíviai hatóságok újabb bizonyítékokat keresnének. Rózsa-Flores és Magyarosi meghaltak, Tóásót bebörtönözték és megkínozták.

Kepes András előadása az egyetemen
Kepes András előadása az egyetemen
Mészáros Zsolt

Kepes itt tett egy kis kitérőt, azt mondta, a többiek szerencsétlenül belesodródott fiatalok voltak, sajnos, nem nagyon lehet védeni őket. Erre két fotót mutatott: az egyiken Magyarosi Árpád egy Kalasnyikov gépkarabéllyal pózol árpádsávos zászló előtt, Tóásó Előd pedig távcsöves puskával ül egy szállodai szobában. Az első fotó a iwiw-ről származik, a másodikat a helyszínen találták a nyomozók.

Berágott a bolíviai kormány

Mindezek után kitört a teljes káosz, Kepest állandóan hívta a nemzetközi sajtó. Ekkor döntött úgy, hogy tiszta vizet önt a pohárba. Elkészíttette a az interjú angol és spanyol nyelvű fordítását, és átküldte a nagyobb lapoknak, hírügynökségeknek, hogy ebből idézzenek, ne a magyar lapokból.

A bolíviai kormány először üdvözölte az új híreket, hiszen a magyar lapoktól átvett hírek alátámasztották az ő álláspontjukat. Amikor azonban nyilvánosságra került a teljes interjú, berágtak, hiszen cáfolta a merénylet előkészítését. Úgy döntöttek, perbe fogják Kepest, mégpedig azért, mert

eltitkolt és fedezett egy terrorista összeesküvést

. Amit aztán boldogan vett át a magyar sajtó.

A teljes igazság most is rejtve van

Kepes azért elgondolkodott, mi történhet, ha a perben elítélik. Ha a magyar kormány kiadja őt, akkor Bolíviában csukják börtönbe. Ha nem – amit meg is ígértek -, akkor viszont nem hagyhatja el Magyarországot. Sokáig nem is tette, a közelmúltban utazott azóta először külföldre.

Kepes András előadása az egyetemen
Kepes András előadása az egyetemen
Mészáros Zsolt

De a teljes igazság még most is rejtve van, miközben érdekes dolgok bukkanak felszínre. Előkerült például egy 2007-ben készült fotó, amelyen Rózsa-Flores két férfival poharazgat teljes egyetértésben. Egyikőjük a saját csapatának tagja, róla később kiderült, hogy a titkosrendőrség besúgója. A másik pedig a biztonsági erők tisztje, ő volt a vezetője annak a kommandónak, amely két évvel később kivégezte Rózsa-Florest és társait. Tehát már korábban is ismerték egymást.

A bolíviai sajtó közben arról cikkezik, hogy a hírszerzés beépült a csoportba, az ellenzék pedig a hírszerzésbe épült be. Aztán nyilvánosságra került egy telefonnal készült videó, amelyen látszik, hogy a kommandósok hogyan rejtik el a szállodai szobában azokat a fegyvereket, amelyeket később, mint bizonyítékot, ők maguk találnak meg. És feltűnik a felvételen egy férfi, Rózsa-Flores kockás ingjében, az arcát nem látni. Tehát vagy volt még valaki a helyszínen, vagy Rózsa-Florest később végezték csak ki.

Az újságíró feladata

Kepes megemlíti, szóba kerülhet az is, hogy a kormánycsapatok akartak ártani az akcióval az ellenzéknek. Mondván, nem elég, hogy gazdagok, idegenszívűek, ráadásul idegen zsoldosokkal akarták meggyilkoltatni az elnököt. De az is elképzelhető, hogy az ellenzék szervezte az egészet, mutatván, hogy a kormányoldal milyen kegyetlen, mennyire védi a hatalmát. Ezt a kérdést Kepes nem tudta eldönteni.

Feltette azonban a kérdést, mi is az újságíró feladata. Részt kell-e vennie az események alakításában vagy csak dokumentálnia kell? Milyen szempontok alapján válogat a hozzá érkező információk között? Persze, mint egyetemi oktató meg is válaszolta őket: az újságírónak a leellenőrzött, hiteles információkat tartalmuktól függetlenül nyilvánosságra kell hoznia. A teljes kép pedig a többi információból áll össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Tóásó Előd – Szombathelyi kötődésű a merénylettel gyanúsított férfi

Megszületett az új magyar szimbólum Tóásó Előd képében, aki erdélyi magyarként, szombathelyi kötődésekkel húzott ujjat a Dél-Amerikában vegzáló hatalommal.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra