Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sajtó ereje: a Nespresso azonnali hatállyal leállította a kávébeszerzést Guatemalából, mert kiderült, gyerekeket dolgoztattak

Továbbra is mindent megteszünk a gyerekmunka alkalmazása ellen, amelynek nincs helye az ellátási láncunkban – mondták.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalos állásfoglalás érkezett szerkesztőségünkbe a Nespressótól a minap megjelent botrányos hírek kapcsán. Történt ugyanis, hogy egy dokumentumfilmben lelepleztek hét a Nespressóhoz és öt a Starbuckhoz köthető guatemalai kávéföldet is, ahol 13 év alatti gyerekeket dolgoztattak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mint azt a minap írtuk, Nyolc éves gyerekek szüretelik a Nespresso kávéját March 01. 13:47 a gyerekek embert próbáló körülmények között dolgoztak heti 40 órát és állítólag a leszüretelt kávébab mennyisége alapján fizették ki őket, egy átlagos nyolc órás munkanapon pedig a fizetésük nem volt több kétezer forintnál.

Egy emberi jogi ügyvéd szerint a gyerekmunkával megsértették a nemzetközi munkajogi szabályokat, a Nespresso viszont tagad. Közleményükben azt írták, azonnal leállították a kávébeszerzést a régió összes ültetvényéről és vizsgálatot is indítottak.

trendmagazin.hu

Íme teljes közleményük:

A Nespresso zéró toleranciát gyakorol a gyermekmunkával kapcsolatban, azt elfogadhatatlannak tartja. Ahol felmerül annak gyanúja, hogy szigorú normáinkat nem tartják be, ott haladéktalanul intézkedünk. Ebben az esetben egy brit médiavállalkozás tájékoztatott minket arról, hogy egy guatemalai régióban hat példát is láttak gyermekmunka alkalmazására.

A médiavállalkozás nem adott részletes információkat a farmokra vonatkozóan, ami alapján ellenőrizhettük volna, hogy tényleg szállítanak-e a Nespressónak, és azonnal reagálhattunk volna ezekre a vádakra. Mindazonáltal vizsgálatot indítottunk, és több más lépést is tettünk.

Mindenekelőtt azonnal leállítottuk a régió összes ültetvényéről történő kávébeszerzést, és nem is indítjuk újra, amíg meg nem győződtünk arról, hogy nem alkalmaznak gyerekmunkát. A vizsgálat során feltárt összes problémát kellő gondossággal kezeljük, és határozott intézkedéseket teszünk ezek megoldására. Emellett megduplázzuk a helyszínen dolgozó agronómusaink számát is, és előre be nem jelentett látogatások révén ellenőrizzük majd, hogy a farmok teljesítik-e társadalmi és munkaügyi követelményeinket.

Ezek az intézkedések csupán kiegészítik a régióban, illetve világszerte a farmerekkel és partnereinkkel végzett folyamatos munkát. Az Esőeredő Szövetséggel és a Fairtrade International szervezettel közösen dolgozunk a helyes módszerek alkalmazásán és a munkavállalókkal szembeni korrekt bánásmód érdekében – beleértve a gyermekmunka veszélyeivel kapcsolatos képzést is. Guatemalának ebben a régiójában az összes farm és szövetkezet rendelkezik az Esőerdő Szövetség, illetve a Fairtrade tanúsítványával.

„A Nespressóval fennálló, több mint 17 éves együttműködésünk arra irányul, hogy a jó minőségű kávé termesztése mellett a farmerek, illetve családjaik, dolgozóik és közösségeik életminősége is javuljon,” nyilatkozta Han de Groot, az Esőerdő Szövetség vezérigazgatója. „Az AAA Program átfogó és átgondolt szemléletet képvisel ezen célok megvalósítását illetően. Ez egy igen elismert program, ami a farmerekkel kialakított hosszú távú kapcsolaton alapul, és amelynek keretében több száz helyi tanácsadónk dolgozik segítőként.”

Komoly összeget fektetünk ebbe a kezdeményezésbe: 2019-ben 400 agronómusunk több mint 170 000 farmlátogatást és oktatást végzett el világszerte, köztük 60 000 fenntarthatósági felmérést is. Mindemellett több mint 3 300 alkalommal ellenőrizték a farmokat külső szakértők.

Továbbra is mindent megteszünk a gyerekmunka alkalmazása ellen, amelynek nincs helye az ellátási láncunkban.

Komoly aggodalmat keltenek bennünk az adásban megfogalmazott állítások, és azokat nagyon komolyan vesszük. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a gyermekmunka megakadályozása, illetve a velünk együttműködő kávétermesztő közösségekben élő gyermekek védelme érdekében, – és a jövőben is így fogunk tenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés