Sajtónapi elismerés a nyugat.hu munkatársának – Tárgyilagos a Sokkoló rovat

Dícséretben és jutalomban részesítette a „Magyar Sajtó Napja” alkalmából Tánczos Mihályt a Vas megyei rendőrfőkapitány, dr. Halmosi Zsolt. Munkatársunk többek között a Sokkoló rovatban végzett munkájáért részesült elismerésben.

A Magyar Sajtó Napja alkalmából sajtóreggelin látta vendégül a Szombathelyen dolgozó helyi, regionális és országos sajtóorgánumok munkatársait a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetése. A bevezetőben elhangzott, hogy 1848-hoz hasonlóan 1995. környékén is forradalom zajlott a magyar sajtóban, a bulvár megjelenésével és elsöprő térnyerésével. Tizenöt évvel később, napjainkban pedig az online média forradalma zajlik éppen, annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

Nem csak sokkol, tájékoztat is a nyugat.hu Sokkoló rovata
nyugat.hu

Korrekt, tényszerű, informatív

Ezt követően dr. Halmosi Zsolt megköszönte a Népszabadság nyugdíjba vonuló munkatársának, Györe Zoltánnak az eddigi korrekt munkáját és ajándékot adott át a zsurnalisztának. Az idei sajtónapi elismerést és jutalmat lapunk munkatársa, Tánczos Mihály vehette át a főkapitánytól, aki a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai szerveivel kialakított példaértékű munkakapcsolat elismeréséül részesítette a díjban újságírónkat. Mint az a későbbi beszélgetésen elhangzott, a főkapitány a nyugat.hu-n megjelenő korrekt rendőrségi tudósítások, munkatársunk részletes, tényszerű, informatív anyagai miatt döntött az idei díjazottról.

Györe Zoltán a Népszabadság tudósítója nyugdíjba vonulásakor vehetett át elismerést
Györe Zoltán a Népszabadság tudósítója nyugdíjba vonulásakor vehetett át elismerést
nyugat.hu

A Minőségi Újságírásért díjjal is kitüntetett Tánczos Mihály második alkalommal vehetett át sajtónapi elismerést. A rendőrségi tudósítások mögött ugyanis komoly munka áll. A Sokkoló rovatban szereplő beszámolók túlnyomó része helyszíni riport a megye és régió eseményeiről, közvetlenül azok megtörténte után. Az írásokat helyszíni fotók, videók, elemzések hozzák még közelebb az Olvasókhoz. A nyugat.hu-n megjelenő anyagok rendszeresen feltűnnek országos és helyi televíziós csatornákon, a képek pedig országos lapokban, de voltak olyan anyagaink is, amelyeket európai csatornák, újságok is átvettek. A Nyugat Rádió hallgatói is sokszor legelsőként értesülhettek részletesen a történésekről Tánczos Mihály helyszíni bejelentkezéseiből.

Tánczos Mihály a Magyar Sajtó Napja alkalmából vehetett át elismerést és pénzjutalmat
Tánczos Mihály a Magyar Sajtó Napja alkalmából vehetett át elismerést és pénzjutalmat
nyugat.hu

Vigyázni kell a

túl sok

információval

Azt már a saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy akár a jól végzett munka is rosszul sülhet el. Előfordult ugyanis, hogy munkatársunk bűnügyi beszámolói

túl sok

információt tartalmaztak saját utánajárása után, ezzel viszont akár a nyomozást is veszélyeztethette volna egy-egy anyag. Bár ez is elismerés, de tanultunk belőle és a friss bűncselekmények után már óvatosabban közöljük a begyűjtött információkat.

A sajtóreggelin az online média volt a beszélgetés egyik fő vonala. A főkapitány problémának nevezte a cikkek utáni hozzászólásoknál egyre sűrűbben felbukkanó szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyek nem egyszer faji, vagy népcsoport elleni erőszakra buzdítanak és ezzel a hozzászólók bűncselekményt valósítanak meg. Dr. Halmosi Zsolt dandártábornok szerint erre megoldást jelenthetne, ha az online szerkesztőségek jogban járatos embert bíznának meg a hozzászólások moderálásával, hogy az ilyen vélemények a lehető legrövidebb időn belül eltávolításra kerüljenek.

Korábbi, de idevágó interjúrészlet dr. Halmosi Zsolt dandártábornokkal

Óránként tíz bejelentés

A főkapitány néhány számadattal is szolgált a vasi rendőrök munkájával kapcsolatban. Tavaly a megyéből 83 ezer alkalommal tárcsázták a rendőrségi segélyhívót, ami azt jelenti, hogy óránként 10 hívás futott be átlagban a megye ügyeleteire. Kissé keserűen jegyezte meg, hogy tavaly 180 kollégája ment nyugdíjba a megyéből, 42 éves átlagéletkorral. Hozzátette: kevés olyan szervezet van, ami ennyi életerős, tapasztalattal rendelkező munkatárs kiválása után is működőképes, de szerencsére a VMRFK ilyen.

Azokban a pillanatokban, amikor azonnali döntéseket kell hozni bűncselekmény, vagy rendkívüli helyzet helyszínén, előfordulhatnak hibák, születhetnek rossz döntések. Az a dolgunk, hogy ezeket minimalizáljuk. Én nem kérem ebben a ti türelmeteket, az a dolgotok, hogy ezekről a hibákról is beszámoljatok, viszont azt kérem tőletek, hogy a sikereinkről is adjatok számot, mert erről is kell tudniuk az embereknek, hogy erre is képes a magyar rendőrség

– mondta az újságíróknak a főkapitány.

Dr. Halmosi Zsolt dandártábornok a sajtóreggeli előtt az online sajtóról is beszélt
Dr. Halmosi Zsolt dandártábornok a sajtóreggeli előtt az online sajtóról is beszélt
nyugat.hu

Az emberek biztonságérzete nagyon rossz. Annak, hogy a biztonságérzet, valamint a bűnügyi statisztikákban bemutatott pozitív változások nem találkoznak, annak sok magyarázata lehet. Ezt hadd szemléltessem egy példával. Ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy falu szélén egyedül élő, 90 éves nénit meggyilkolnak a temetésre félretett pénzéért, arról a sajtón keresztül értesül az a Vas megyei idős néni is, aki szintén falu szélén lakik egyedül a lakásában. Az a néni biztosan hónapokon át aggódik majd, összerezzen minden esti neszre, mert magára vetíti ki a történteket. Még akkor is, ha Vas megyében hasonló bűncselekmény évtizedek óta nem történt. A szubjektív biztonságérzet ilyen szempontból nem kezelhető. Keressük, hogyan tudnánk a saját, szerintem sokkal jobb minőségű biztonságunkat kivetíteni az emberekre. Ezért minősítette ezt az évet a lakossági bizalom visszanyerésének, megerősítésének évévé az országos rendőrfőkapitány.

- fejezte be értékelését dr. Halmosi Zsolt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló