Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Marad Sárváron a bajor kincsek nagy része, a magyar kormány megvette őket

Több mint 20 év után végre eldőlt a Wittelsbach királyi hagyaték sorsa.

2021. március 15-én tartottak Münchenben egy árverést, melyen azokra a műtárgyakra lehetett licitálni, melyeket 1945-ben a sárvári vár falában rejtettek el a szovjetek elől menekülő Wittelsbachok.

A gyűjtemény összesen 1249 értékes műtárgyból áll, köztük porcelán- és üvegtárgyakkal, ötvösmunkákkal és festményekkel. Amióta pedig előkerült a királyi hagyaték, azóta megy a jogi vita arról, hogy a magyar államot vagy a bajor család leszármazottait illeti-e.

A bajor kincsek.
Nádasdy Ferenc múzeum

Most viszont a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum beszámolója szerint végre eldőlt a hagyaték sorsa. A magyar állam ugyanis az önkormányzat kezdeményezésére megvásárolta a sárvári múzeumban őrzött bajor kincsek jelentős részét.

A műtárgyak közül tehát több is marad a sárvári múzeumban, és hamarosan teljes egészében meg is lehet őket tekinteni egy új kiállítás keretében.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra