Nemény András áldozatot mutatott be az isteneknek - Elkezdődött a karnevál

Eddig szokatlan, római szertartással nyitották meg két év szünet után a Savaria Történelmi Karnevált.

Talán soha nem gondoltam volna, hogy Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét úgy látom, hogy a fején fehér kendővel áldozatot mutat be és az istenek segítségét kéri.

Márpedig ez történt csütörtök este, amikor hivatalosan is megnyitották a XXI. Savaria Történelmi Karnevált. Míg korábban a karnevál lángját gyújtották meg, most egy eddig ismeretlen szertartást mutattak be. Aminek leírását római kori cserépleleteken találtak meg.

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
Nemény András áldozatot mutat be
Mészáros D. Zsolt

Szóval, a Fórum színpad előtti elkerített területre bevonultak a Savaria Légió katonái, majd a 4. századi palotaőrség. Őket sem láttuk eddig, nem is meglepő, hogy az ókor utolsó évszázadának katonai viselete és fegyverzete mennyire hasonlít a kora középkorihoz.

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
A 4. századi palotaőrség
Mészáros D. Zsolt

Aztán a városvezetők érkeztek, élükön Nemény András polgármesterrel, aki most a városi elöljáró szerepét is eljátszotta. Már korábban is elcsodálkoztunk azon, hogy a városi képviselők egységesen szenátornak öltöznek, fehér tógában, a császári hatalmat jelképező bíbor díszítéssel, de ha egyszer ez a szokás Savariában...

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
Szenátorok
Mészáros D. Zsolt

Szóval, bevonultak a katonák, majd a városvezetők, Nemény Andrásból egy beszéd erejéig megint polgármester lett. Rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy a karnevál legyen a felhőtlen szórakozásé ( felnézett az égre is Közeleg a Savaria Karnevál, az eső lába lóg felette 2022. August 24. 20:25 ), hiszen gondokból lesz bőven. De Szombathely olyan város, ami már sok nehéz korszakot élt át, ezt is át fogja élni, mert "Savaria a múltunk, Szombathely a jelenünk és a jövőnk" .

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
Sokan voltak
Mészáros D. Zsolt

Aztán a főpap (Sosztarits Ottó régész, muzeológus) közreműködésével bemutatták a szertartást, aminek lényege, hogy a főpap már korábban kikérte az istenek véleményét arról, hogy jó-e ez az időpont a karneválra. Az istenek igent mondtak, az elöljáró áldozatot mutatott be (ez úgy nézett ki, mint valami kémiai kísérlet, kis füsttel), az istenek elfogadták az áldozatot, és így az elöljáró (Nemény András) megnyitotta a karnevált.

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
Ez nem koncert, hanem egy pillanatkép a szertartásról
Mészáros D. Zsolt

Ami ekkor már javában dübörgött, előtte körbejártuk a helyszíneket, és mindenhol tömeg volt. Na jó, nem akkora, mint szombat este lesz, de jóval nagyobb, mint régebben a csütörtöki kora estéken.

Savaria Karnevál nyitó ceremónia 2022
Elvonulnak a katonák, jöhet a buli
Mészáros D. Zsolt

Szóval, hivatalosan is megnyílt a Savaria karnevál, az embereken lelkesedés is látható, a Sörtéren már most is találkoztunk rég nem látott ismerősökkel Mikor, hova és miért a Savaria karneválon? - Szubjektív helyszínajánlónk 2022. August 25. 11:48 .

Folytatás holnap.

Karneválok régen és most

A Savaria karneválok története 1961-ben kezdődött, már akkor is a felvonulás volt a fő attrakció. Ahol Szombathely történelmét mutatták be a jelmezes felvonulók.

Savaria-Szombathely ugyanis az egyetlen település a Kárpát-medencében, mely római kori alapítása (Kr. u. 43) óta folyamatosan lakott, s egyben a mai Magyarország legrégibb városi rangú települése.

Így volt miből meríteni a hatvanas években is, de 1969-ben megszakadt a sorozat. Az akkori városvezetés úgy döntött, ötévenként szervezik meg majd a karnevált, de aztán a feledésbe merült az ígéret.

A millennium évében, 2000-ben élesztették újra a hagyományt, annyi változtatással, hogy a történelmi visszatekintés mellett összművészeti jelleget adtak neki.

Azóta augusztus utolsó hétvégéje a karneválé Szombathelyen. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt a nagyrendezvény, most viszont ismét elindult, és újra lobog a karnevál lángja a szombathelyi Fő téren.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2022