Nem lesz fizetős a Savaria Karnevál

De lesz Varázsfuvola az Iseumban, diadalív a Thököly utcában, istenszobrok a városban és még sok minden. Bejelentgetős sajtótájékoztatón jártunk.

Némileg megszeppenve ült a szép számú újságíróhad a karneváliroda kiállítótermében, ugyanis két világháborús gépfegyver csöve meredt az előkészített asztalra és széksorra. Amikor aztán az egyik szervező megkérdezte, csinálhat-e egy rólunk egy csoportképet, szinte menekülésre fogtuk a dolgot. Ha már képet is akarnak emlékbe…

Ismét Varázsfuvola

Persze, azért nem volt ilyen éles a helyzet, hiszen éppen az idei karnevál néhány újdonságát jelentették be szépen, sorban. A gépfegyverek másik végénél Puskás Tivadar polgármester, Lazáry Viktor alpolgármester, Mérei Tamás, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke és Szommer Ildikó fesztiváligazgató foglalt helyet, és tartott szóval minket, jó ideig.

Közel hat oldalas a sajtótájékoztató anyaga, így inkább a változásokra hegyeznénk most ki a lényeget. Talán a legfontosabb: augusztus 26-28-ig tart az idei karnevál, ám a kísérőrendezvények miatt ez jó egy hétre meghosszabbodik. A karneváli első rendezvénye ugyanis Mozart: Varázsfuvola c. operája lesz az Iseumban.

Ennek vannak hagyományai, ahogyan a polgármester felidézte, 1964-ben mutatták be itt először az operát, utoljára pedig 12 éve. És most megint, ami nem könnyű feladat, mármint technikailag, hiszen a szintekre osztott Iseumban ki kell építeni a színpadot, zenekari árkot, ezer nézőt befogadni tudó nézőteret, stb.

Szombathelyi polgári családról szól a karneválszínház…

A darabot egyébként Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója rendezi, az egyik főszerepet a világhírű Miklósa Erika énekli, aki szabadidejének egy részét áldozza erre a célra. Három előadás lesz, 19-én, 21-én és 23-án este nyolckor, esőnap mindig a következő nap. Az átlag jegyár ötezer forint lesz, persze, lehet ennél valamivel olcsóbb és drágább jegyet is kapni majd.

A harmadik előadást a Duna Televízió élőben közvetíti, másrészt egy EU-projekt segítségével a visegrádi országokban biztosan, de több uniós országban is várhatóan, a köztereken felállított óriáskivetőtök lesz élőben látható a Varázsfuvola.

És akkor a karneválszínház. Az idén nem történelmi darabot mutatnak, hiszen a darabra pályázatot írtak ki, a választás Lőrinczy Attila: Könnyű préda c. művére esett, amely a mai Szombathelyen játszódik, és egy polgári család életébe nyújt betekintést. A főbb szerepekben Udvaros Dorottyát, Hollósi Frigyest, Jordán Tamást, Orosz Róbertet, Lázár Katit láthatjuk. A darabot nyolc alkalommal adják elő a megyeháza udvarán, először aug. 19-én, utoljára 27-én, szombaton. Minden nap 18 órakor kezdődnek az előadások, kivéve az utolsó szombatot, amikor kettő lesz.

Végre Sörtér…

És akkor nézzük az egyéb változásokat. A régi helyszínek megmaradnak, de lesz költözés is. Így a Fórum színpad a Városháza elől átköltözik a Főtér túlsó végére, a volt Centrum áruház elé, ahol az egyéb programokkor is van a nagyszínpad. A Keleti Bazár a VAOSZ udvarból a Savaria mozi felújított árkádjai alá kerül, a Cafe Frei török kávézóvá változik. A Borok utcája marad ugyan a régi helyén, de ismét nagyszínpadot kap a körforgalom környékén.

Új helyszínek is lesznek, természetesen az Iseum az egyik, ahol mesterségek bemutatója, kincskereső, ókori játékok várják a családokat. Lesz Sörtér is, mégpedig az ISIS irodaház mögötti parkoló területén, vagyis közel a Borok utcájához. A Sörtér persze a sörről szól majd, (végre) és különlegességeket is csapolnak, Szommer Ildikó ezek közül a köles sört említette meg.

Ahogyan már írtuk, a többi helyszín a megszokott, de frissített kínálattal megmarad, így lesz Történelmi Témapark a Ferences-kertben, Mediterrán-udvar, Borok utcája, Művészetek utcája, stb. És lesz jelmezes felvonulás is, egyszer péntek (aug. 26.) délután hatkor, szombaton este nyolckor pedig a fáklyás felvonulás következik.

Diadalív és istenszobrok

Puskás Tivadar megemlítette, hogy a karneváli alapítvány új kuratóriuma felé azt az elvárást fogalmazták meg, hogy a sikeres és értékes programok megtartásával igyekezzenek új elemekkel is bővíteni a látnivalók sorát. Mérei Tamás sorolta is ezeket, így lesz diadalív a Thököly utcában, a Külsikátor magasságában. A 10 méter széles, 7,5 méter magas diadalív kilátóként is működik majd.

És a karneváli helyszíneken, azok jellegéhez igazodva istenszobrokat helyeznek el, így Hermes, Venus, Apollo, Isis, Mars, Bacchus, Jupiter és Minerva faragott képmásaival szembesülhetünk majd. A Főtéren egy Vesta-templom mását építik fel, amely a karnevál máglyáját őrzi majd.

Persze, lehetnek helyszínek, de fellépők is kellenek. Teljes listát még nem tudtak adni a szervezők, csupán néhány név: Muzsikás együttes, Balkan Fanatic, Macho Swing, Herczku Ági, Nikola Parov, Gohemian Betyars, Egy Kiss Erzsi Zene, Bognár Szilvia és az ETNOÉ, a David Klezmer Quintet. Tényleg csak néhány név.

Csak kártyával lehet majd fizetni…

A karnevál költségvetését most 113 millióra teszik, ebből 35 millió az önkormányzati támogatás, 4 millió pályázati bevétel. Ennél a tételnél Szommer Ildikó megjegyezte, a korábbi években a Nemzeti Kulturális Alaptól 15-16 milliót kaptak, az idén viszont ki sem tudták írni a pályázatot, egy másik forrásból sikerült a 4 milliót elnyerni. Pályáztak egy EU-s programra is, de azon magyar pályázat nem nyert, egyébként is csak fővárosokat támogattak. (Bukaresttől Párizsig – ahogyan Mérei Tamás halkan megjegyezte.)

A szponzoroktól 20 millióra számítanak, de még tartanak a tárgyalások, nincs végleges összeg. És 32 millióra teszik a saját bevételt, persze, jelenleg ez is csak kalkuláció. Az viszont biztos, hogy nem lesz fizetős a Savaria Karnevál, nem lesz lezárva a belváros.

És még egy jelentősebb változás: bevezetik a karnevál kártyát. Ami azt jelenti, hogy a karneváli helyszíneken, vendéglátóhelyeken csak ezzel a kártyával lehet majd fizetni. Ettől rövidebb sorban állásokat várnak, hiszen a kártyát leolvasni sem kell, csak odaérinteni a terminálhoz, amely tizedmásodperc alatt levonja a fogyasztás értékét és mutatja az egyenleget. A kártya feltölthető, megvásárolni és feltölteni a karneváli infópontokon és a karneválirodában lehet majd.

Tehát nagyjából így néz majd ki a megújult Savaria Karnevál. A részletes programot a karnevál honlapján lehet majd megnézni, már ha fel lesz töltve, Jelenleg még nincs, de semmi baj, bő két hónap van még addig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet