Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Öt országszerte ismert és elismert karmesterrel vág bele a Savaria Szimfonikus Zenekar a következő évadba

Újult erővel és új felállással vágnak neki a koronavírus utáni időszaknak.

Szerdán délelőtt tartott évadnyitó sajtótájékoztatót a Savaria Szimfonikus Zenekar, melyen Kiss Barna igazgató és Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester mellett részt vett az a négy karmester – Kovács János, Vajda Gergely, Cser Ádám és Dobszay Péter – is, akik vezényelni fogják a 2020-2021-es hangversenyeket.

Először is természetesen a koronavírus-járvány került szóba, ami miatt nehéz helyzetbe került a kulturális élet is, de most egy kicsit elkezdhetünk fellélegezni, így bátran bejelentik az új évadra szóló terveiket. A jelenlegi helyzetben ugyanis semmi nem korlátozza, hogy hangversenyeket tartsanak: az 500 fős létszámkorlátot a helyszín adottságai miatt nem tudják átlépni és ülőhelyes rendezvényeket is lehet tartani a jelenlegi szabályok szerint.

A Savaria Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertje Rost Andreával
Bonyhádi Zoltán

Horváth Soma alpolgármester szerint a járványhelyzet és a sok bizonytalanság ellenére egy igencsak nívós programot sikerült összeállítaniuk a szimfonikusoknak, melyben a zenetörténet tulajdonképpen minden jelentős korszakát felvonultatják majd.

Öt országszerte ismert és elismert karmester fogja irányítani majd a hangversenyeket, köztük régi és új arcokkal is. Közülük négyen, a már fent is említett Kovács János, Vajda Gergely, Cser Ádám és Dobszay Péter jelen is volt a sajtótájékoztatón, hogy meséljenek egy kicsit a műsorról és arról, hogy esetlegesen milyen szálak fűzik őket Szombathelyhez. Az ötödik karmestert, Thomas Kornélt pedig azért kellett nélkülözni, mert jelenleg karanténban van az Egyesült Államokban a családjával, de egy videóüzenettel ő is készült, melyben hatalmas lelkesedéssel mesélt októberi és februári koncertjéről.

szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ha a koronavírus nem szól közbe, szeptemberben indul is az új évad és egészen jövő év júniusáig tart majd. A programtáblázatból kiderül, hogy lesz olyan karmester, aki nem kevesebb, mint hét alkalommal vezényel majd és akad olyan is, akit csak kétszer csíphetünk el Szombathelyen. Felcsendülnek majd Bartók-, Mozart-, Puccini-, Verdi-, Respighi-, Ravel-, Chopin-, Prokofjev-, Debussy-, és Csajkovszij-művek is, valamint Beethoven-esteket is tartanak.

Emellett elbúcsúztatták Madaras Gergely vezető karmestert is, aki 6 évig dolgozott a Savaria Szimfonikus Zenekar élén. Munkájának elismeréséül pedig Nemény András polgármester nevében egy emléklapot is átadott neki a kultúráért is felelős alpolgármester.

„Úgy érzem, ez nem egy búcsú vagy elválás, hanem egy nagyon gyümölcsöző korszak lezárása. Azt gondolom, hogy minden egyes koncertünk valamilyen szinten egyedülálló volt. Mind a közönség, mind a zenekar számára olyan energiát adtak a koncertek, hogy azzal tovább tudtunk lendülni a következő szakaszokba” – mondta Madaras Gergely, aki egy ingyenes koncerttel búcsúzik most egy időre Szombathelytől, augusztus 27-én 19 órakor a Bartók Teremben.

Madaras Gergely
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A teljes műsor, illetve a bérlet- és jegyárak a Savaria Szimfonikus Zenekar hivatalos oldalán megtalálhatók.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra