Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Schmitt Pál Vas megyében tölti a nőnapot

Közös megyei és szombathelyi közgyűlés lesz a tiszteletére, az államfő tart egy rendhagyó osztályfőnöki órát is.

Két napig lesz Vas megye vendége Schmitt Pál köztársasági elnök. Március 8-án Szentgotthárdon kezdi programját, a városházán együttműködési megállapodást ír alá a Danilo Türk szlovén köztársasági elnökkel. A megállapodás a Magyarországon élő szlovén, és a Szlovéniában élő magyar kisebbség közti együttműködésről szól.

Két ország, egy program

(Háttérinformációnk, hogy ilyen megállapodás már létezik, a 90-es évek elején az akkori két államfő, Göncz Árpád és Milan Kucan írta alá. Akkor született egy kétoldalú megállapodás a két nemzeti kisebbség parlamenti képviseletéről. Ezt Szlovénia be is tartotta, a szlovén parlamentben közel húsz éve van képviselete a szlovéniai magyarságnak. Magyarország azonban azóta sem teljesítette a megállapodásban foglaltakat.)

Az aláírás után Schmitt Pál egy magyar-szlovén üzleti fórumon vesz részt, aztán meglátogatja a felsőszölnöki kétnyelvű általános iskolát. Aztán Danilo Türk társaságában Szlovéniába utazik, ahol szinte megismétlik a korábbi, magyarországi programot, közös sajtónyilatkozattal, és a dobronaki kétnyelvű iskola meglátogatásával.

Másnap, március 9-én Szombathelyen, a megyeházán a megyei és a városi közgyűlés közösen köszönti a köztársasági elnököt, Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök, Puskás Tivadar szombathelyi polgármester és Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a négy parlamenti párt (Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP) és a civil szervezetek öt-öt percet kapnak hozzászólásra, aztán Schmitt Pál mond beszédet, végül kitüntetéseket ad át.

A tanulás is téma lesz

Az államfő 11 órától a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában tart rendhagyó osztályfőnöki órát, úgy tudjuk, itt a fiatalok helyzetéről és a tanulásról lesz szó.

Majd felavatja a nemrégiben elhunyt Tóth Géza olimpiai bajnok súlyemelőről elnevezett parkot, a kétnapos program végén Őriszentpéterre utazik, ahol részt vesz az Őrségi Nemzeti Park megalapításának tízedik évfordulójára szervezett ünnepségen.

(Háttérinformációnk, az Őrségi Nemzeti Parkot első miniszterelnöki ciklusa alatt, 2002. március 8-án Orbán Viktor avatta fel.)

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a mai programismertető sajtótájékoztatón azt mondta, a látogatás második napja része annak az országjáró körútnak, ami során Schmitt Pál tíz városba látogat el. A tapasztalatok szerint ugyanis az emberek és a diákok fontosnak érzik, hogy közvetlenül számolhassanak be problémáikról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra