Nőtt a SEK felvételizőinek átlagpontszáma, habár idén kevesebben jelentkeztek Szombathelyre, mint tavaly

Az egyetem szerint ez egy fontos lépés az ELTÉ-hez való kapcsolódás útján, és növeli a szombathelyi képzések minőségét.

Habár idén néhány hallgatóval kevesebben jelentkeztek a SEK-re, mint tavaly, az egyetem mégis győzelemként könyveli el az általános felvételi eljárást. Van is okuk az örömre, hiszen a jelentkezők átlagpontszáma növekedett. Dr. Németh István, az egyetem rektorhelyettese szerint ez azért fontos eredmény, mert már ezzel is az ELTÉ-hez való kapcsolódást készítik elő.

Sajtótájékoztató a felvételi eredményekről
Az idei felvételi eredményeit egy sajtótájékoztató keretein belül ismertették
Vágvölgyi Bálint

Sikerült megállítani a csökkenést?

Az idén záróvizsgázó hallgatók száma és a most felvételt nyert hallgatók száma nagyjából megegyezik. Sőt, az egyetem szerint talán még az is kijelenthető, hogy sikerült megállítani a hallgatói létszám csökkenését, mindezt úgy, hogy a felvételi követelmények minden eddiginél keményebbek voltak.

A 2016-os felvételi eljárásban 1819 ember összesen 3137 jelentkezést nyújtott be a szombathelyi karok képzéseire, ami azért lehetséges, mert egy jelentkező több képzést is megjelölhetett. Az 1819 emberből 893 fő jelölte meg első helyen a SEK valamelyik képzését. Habár tavaly 950-en jelentkeztek első helyen, ugyanannyi hallgató nyert felvételt, mint 2015-ben.

Sajtótájékoztató a felvételi eredményekről
A képre kattintva galéria nyílik
Vágvölgyi Bálint

Tovább erősödnek a pedagógusképzések

Idén a tanári mesterképzések és az osztatlan tanárképzések voltak a legkedveltebbek. Ezt követte a gépészmérnöki szak, majd a sportszakok. Az egyetem rektorhelyettese szerint ebből is látszik, hogy az egyetem jól választotta meg a három fókuszcsoportját, hiszen ők is ezekben a képzésekben látják a jövőt.

Felsőoktatási szakképzésre idén 19-en, alap és osztatlan képzésre 456-an, mesterképzésre pedig 216-an jutottak be. Az adatokból kiderül, hogy a legtöbben a 3-5 éves képzésekre jelentkeztek, tehát sokáig lesznek részei az egyetemi életnek. A SEK is ezeket a képzéseket erősíti, hiszen a hallgatók létszámát így tudják tartósan növelni. Mint elmondták, 2020-ig 4500 hallgatót szeretnének bevonzani, hiszen csak így állhatna biztos gazdasági lábakra a szombathelyi egyetem.

A keményebb felvételi követelmények jobb tanulókat hoztak

Mint már említettük, számos szaknál szigorodtak a felvételi követelmények; néhány szakon már követelmény az emelt szintű érettségi, és a ponthatárok is emelkedtek. A szigorítás következtében jobb eredménnyel jelentkező hallgatók kerültek be a képzésekre, ami a hallgatók átlagpontszámaiból is látható.

Ennek következtében karok átlagi is emelkedett az idén, Németh István elmondta, hogy egy-két képzés már súrolja a 400 pontos álomhatárt. A legjobban az osztatlan angol- és történelemtanár szakra jelentkezők teljesítettek, 396 pont az erre a szakra felvettek átlagpontszáma. A SEK szerint ez azt jelzi, hogy a szombathelyi képzések minőségi képzések, és remélik, hogy erre a felvételizők is rájönnek majd.

A pótfelvételizőkkel még növekedik a hallgatók száma

A felvettekhez csatlakoznak nemsokára azok is, akik a pótfelvételi eljárásban kerülnek be az egyetemre. Számukra fontos tudni, hogy a most felvételiző diákok a képzés végén ELTÉ-s diplomát kapnak, valamint azt, hogy augusztus 7-ig adhatják be a jelentkezéseiket. Az intézmény az összes normál eljárásban indult képzésen hirdet pótfelvételit, azonban a ponthatár ezekre a szakokra nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám.

Sajtótájékoztató a felvételi eredményekről
Dr. Katona Attila a BDPK eredményeit ismertette
Vágvölgyi Bálint

Néhány képzés megszűnik, de jönnek helyettük újak

Dr. Katona Attila, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja elmondta, hogy a 4+1 éves pedagógusképzésekre fektették a hangsúlyt. Ezekben az elképzeléseikben támogatja őket az ELTE is. A dékán elmondta, hogy habár az alapszakokra az évek alatt egyre kevesebben jelentkeztek, az anglisztika képzés borzasztóan népszerű lett, és a germanisztikára jelentkezők száma is emelkedett. Mint mondta, az egyetem életében egy lassan duzzadó korszak kezdődött.

Dr. Kolláth Zoltán a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese elmondta, hogy náluk és érződik az átmeneti időszak. A nem életképes szakok leépítik magukat, így azokat megszüntetik. Jövőre megszűnik a felsőoktatási szakképzés, mint képzési forma, így már nem tudnak kétéves szakokat indítani az egyetemen. A színvonal viszont jobbnak ígérkezik, és már dolgoznak az új szakok indításán, amelyek majd az ELTÉ-hez való csatlakozás után jönnek létre.

Szak Felvettek száma
Gépészmérnöki 53
Tanári ] 50
Osztatlan tanári gyógytestnevelő - egészségfejlesztő tanár]] 36
Anglisztika 29
Rekreációszervezés és egészségfejlesztés 29
Tanító 28
Testnevelő - edző 25
Képi ábrázolás 23
Sportszervező 21
Tanári ] 19
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet