Semmi szokatlan: drasztikusan emelkedni fog a liszt ára

Vihar előtti csend.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a VG-nek elmondta, a húsvéti ünnepekre a lakosság bevásárolt, így most csendes a lisztpiac. A malomipari szereplők azonban arra számítanak, hogy a búzafinomlisztre is megállapított, június végéig meghosszabbított árstop nem fog már sokáig tartani.

A legközelebbi áremelés előtt valószínűleg újra megélénkül a piac, a szakértők szerint erre hamarosan, május második felében, június elején kerülhet sor. Várhatóan ekkoriban a 160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat – a költségnövekedésből számolva – körülbelül 15 forinttal fogják emelni.  „A magas búzaárakat ugyanis a malmok kénytelenek beépíteni az áraikba” – mondta Lakatos Zoltán.

A búza ára a legutóbbi aratás óta több mint a duplájára, a liszt kilónkénti ára pedig 80 forint forint összegről 160 forintra emelkedett. A szakember szerint ha a kormány július elején feloldja az árstopot, a tervezett 15 forintosnál is nagyobb mértékű áremelésre kell számítani. A mostani tőzsdei árakkal számolva ugyanis 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható arra az időszakra, ez pedig a malomiparnál 220 forint körüli – vagyis a jelenlegihez képest 60 forinttal magasabb – átadási árat feltételez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek