Soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre

Azt is tudni, melyik ország költött a legtöbbet fegyverkezésre.

Újabb rekordot döntött tavaly az azt megelőző évhez képest a globális katonai kiadások mértéke, az emelkedő trend már sorozatban kilencedik éve tart - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn az MTI.

A szervezet új jelentése szerint 2023-ban 6,8 százalékkal, azaz 2,44 billió dollárra duzzadt az országok katonai költekezése a 2022-es évhez képest, amikor a világ 2,24 billió dollárt költött fegyverekre.

Egy év alatt ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2009 óta.

A világ tíz legnagyobb katonai költekezője mind jelentősen fokozta kiadásait tavaly, és az Ukrajna és Oroszország közötti háború is erősen hozzájárult a számok emelkedéséhez.

Változatlanul az Egyesült Államok költötte a legtöbbet fegyverekre. Második helyen Kína állt. Harmadik helyen tavaly is Oroszország állt, őt követte India, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, majd Németország. Oroszországban a katonai költekezés 24 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest.

A SIPRI számításai szerint Ukrajnának a fegyverkezésre fordított kiadása a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felelt meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek