Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok önkormányzat egy fillér nélkül maradhat a kormányzati elvonás miatt

Ez nagyjából 2700 települést érint.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lassan három hete tartó veszélyhelyzeti védekezés, a fertőtlenítések, az idősek gondozásának átszervezése már így is erőn felüli költségeket emésztett fel a településeken. A legtöbben a beígért gazdasági csomagban reménykedtek, hátha az kihúzza a csávából a járványhelyzetre való hosszabb berendezkedésben. – írja a hvg.hu.

Gulyás Gergely szombati bejelentése, hogy létrehoznak egy 1400 milliárd forintos alapot, sokak számára biztatónak tűnt, de az önkormányzatok jelentős részénél egyetlen bevételi forrásként elkönyvelhető gépjárműadó elvonása döbbenetet keltett. A kormánynak ez a lépése a legnagyobb lyukat a falvaknál üt, hiszen a települések háromnegyedében a gépjárműadón kívül nincs más bevétel.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az 1400 milliárdos alap különösen jelentős, hiszen az állam működésre fordított 20 ezer milliárd forintjának jelentős hányada. Schmidt szerint ebből a gépjárműadó az önkormányzatoknál eddig ott maradó negyven százaléka, az összesen 34 milliárd forintot tehet ki ebből az összegből, ami azt is mutatja, hogy az alapnak ez egy kis része, de a településeknél meg nagy lyukat vág.

A települések szervezetének elnöke szerint most ezzel ki is ürítik a helyhatóságok kasszáját, mivel pont a múlt hónapban fizették be mindenütt az adó esedékes első felét, így lényegében az alapba való befizetés után gyakorlatilag egy fillérje nem marad sokaknak a működésre, ez nagyjából 2700 település. Schmidt Jenő viszont azt is gondolja, hogy ezután joggal várhatják el az önkormányzatok, hogy minden, a védekezéssel, és az azzal összefüggő gondot az állam oldjon meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra