Sopron fontos a Fidesznek; Lázár, Orbán, Áder is a városba látogatott

Naponta érkeznek a Fidesz országos politikusai Sopronba - és nem csak a SopronFest érdekli őket. Az utca embere - a választópolgár - ugyan nem beszélgethetett velük, de minden sopronit elérhetett a közösségi és önkormányzati médiában az üzenet: kell a voks.

Nagyüzem van a soproni közéletben. Vasárnap Lévai Anikó kiállítást nyitott meg, kedden Lázás János a város vezetőivel egyeztetett, szerdán a miniszterelnök tett villámlátogatást.

A miniszterelnökre várva.
Enyugat.hu

Nem hirdették ugyan, de nem is maradhatott titokban, miért tart zárva a Lenck-villa. Orbán Viktort várták a villa kertjébe, aki zárt körben találkozott a meghívottakkal és tájékoztatta őket az aktuálpolitikai helyzetről. S a tennivalókról is: el kell menni szavazni.

Lázár János is egyeztetni jött.
Lázás János Facebook-oldala

Áder János volt köztársasági elnök is Sopronban töltötte a szerdai napot. Az ország első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdő átadásának volt a díszvendége. A Csengery utca mellett a fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhely teremtő növénytársítás csemetéit Sopron és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében a SopronFest keretében ültették el iskolásokkal körbevéve.

Lobenwein Norbert fesztiválszervező bevezetőjében elmondta, számukra is fontos a fenntarthatóság, és bár nehéz, de igyekeznek is megvalósítani. Farkas Ciprián polgármester pedig azt is bejelentette, hogy a 2015-ös adatokhoz képest 15 százalékkal akarják csökkenteni a város károsanyagkibocsátását 2030-ra.

- Ez a kis minierdő inkább csak szimbolizálja az erdőt és mindazt, miért kell vigyáznunk a környezetünkre. Minden esztendőben Olaszország méretű erdő tűnik el a Földről. Ezzel persze nem tudjuk pótolni, de a szemlélet formálására és a figyelem felkeltésére ez a Miyawaki-erdő is képes - mondta Áder János a főleg diákokból álló hallgatóságának, külön megköszönve a pedagógusoknak, hogy kihozták őket. Bemutatta Pancsa Emese robotját is, ami jó minőségű komposzttá alakítja a konyhai hulladékot, amiből évente hatvanhat kilót "termelünk" fejenként.

Három csemetét személyesen ültetett el a polgármester.
Enyugat.hu

A Miyawaki mini erdők sajátossága, hogy a sűrűn ültetett csemeték gyorsabban nőnek, mivel versengeniük kell a fényért. A módszer kidolgozója Akira Miyawaki japán botanikus a leromlott területek természetes növényzet-helyreállításának specialistájakén vált ismertté. A Miyawaki mini erdők hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hőszigeteffektust a városi környezetben.

A minierdő tényleg mini.
Enyugat.hu

Az ültetés után Áder János még napjaink legismertebb generációkutatójával, Steigervald Krisztiánnal is beszélget szerda délután a fenntartható fejlődésről, a klímaváltozás és vízválság aktuális kérdéseiről a Soproni Egyetemen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra