Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Sopronban tartják kongresszusukat az európai nácik?

Az antifák már figyelmeztették egymást.

A Der Standard osztrák napilap már májusban figyelmeztetett, hogy Az „1. ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszus” szervezése már folyamatban van, a tervek szerint októberben kerül sor az európai neonációk találkozójára – Sopronban.

Egy antifasiszta magyar blog ugyancsak közölte már a részleteket: Október 6. és október 8. között a neonácik nemzetközi, úgynevezett „1. Gerd Honsik Európai Kongresszust” szeretnének megtartani Sopronban. Ausztriából, Németországból (III Út), Olaszországból (Casa Pound) és Skandináviából (Északi Ellenállási Mozgalom) fasiszták és a „Nouvelle Droite” képviselője vesznek részt a találkozón.

Hogy konkrétan hol tervezik a találkozót, arról egyelőre nem szólnak a hírek, nyilván nem véletlenül. Megkerestük a rendőrséget, hogy a hatóságok ismerik-e már a részleteket, illetve tudnak-e a tervezett gyülekezésről. Az MRFK-n azt ígérték, „a jogszabályban meghatározott időn belül válaszolni fognak”.

Egyébként nem csak a város, mint helyszín döbbentheti meg ez ügyben a szélsőjobb soraiban járatlan soproniakat. Gerd Honsik, akiről a kongresszust elnevezték, az osztrák NDP neonáci-tagja, aktivistája, propagandistája és párttisztviselője volt. 1990-ben egy müncheni bíróság elítélte lázadás és más bűncselekmények miatt, ezért Honsik Spanyolországba menekült. Később felmerült, hogy Honsik a 90-es évek elején a jobboldali levélbomba-sorozatban is részt vehetett Ausztriában.

Mindenesetre 2007-ben kiadták Ausztriának, ahol öt év börtönbüntetésre ítélték a náci reaktiválás miatt. 2011-ben idő előtt kiengedték, a férfi akkor Magyarországra költözött, ahol továbbra is politikai és propagandista tevékenységet folytatott. Honsik 2018-ban hunyt el – Sopronban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra