Sorban álló, zsörtölődő, szájmaszkos tömeg a szombathelyi vásárcsarnok bejárata előtt

A szigorú óvintézkedések miatt egyre feszültebb a hangulat

tegnap kaptunk egy kétségbeesett olvasói levelet, ami arról szólt, hogy a szombathelyi vásárcsarnok úgy üzemel, mintha az elmúlt egy hét meg sem történt volna: hömpölyög a tömeg, az árusok előtt egymás hegyén-hátán a vásárlók - és ami a legkétségbeejtőbb -, továbbra is rengeteg az idős ember, ráadásul sokukon még szájmaszk sincs.

Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy a napokban várható-e bármiféle szabályozás, ami meggátolja, hogy a vásárcsarnok a koronavírus szombathelyi fészkévé váljon. A levél írója talán nem is sejtette, de látnoki módon tapintott rá a lényegre.

Nemény András, Szombathely polgármestere tegnap este tett bejelentést Videó: Újabb rendkívüli bejelentéseket tett Nemény András 2020. March 19. 17:04 Facebook oldalán. Eszerint a mai naptól a vásárcsarnokban egy időben tartózkodók számát száz főre korlátozzák. A rendelet betartásáról a piac biztonsági szolgálata gondoskodik.

Nemény András bejelentése
Facebook/Nemény András

Ezzel majdnem egyidőben a Városi Vásárcsarnok igazgatónője is írt egy részletes választ kérdéseinkre. Ebben felsorolja, pontosan milyen intézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének csökkentése céljából. Többek között a kézmosó kutakhoz fertőtlenítőszeres kézmosó folyadékot szereltek fel, az árusoknak gumikesztyűt osztottak, a kereskedőkkel már folyik az egyeztetés, miként lehetne megoldani az élelmiszerek házhoz szállítását.

A Hunyadi János utca felőli főbejáratot lezárták, a még működő első csarnokba már csak hátulról lehet bejutni. Két bejáratnál is őr áll, egyik oldalon csak befelé, a másikon csak kifelé lehet közlekedni. Folyamatosan számolják a ki- és befelé közlekedőket, illetve a csarnokon belül is zajlik a létszámellenőrzés.

A teljes választ, benne minden óvintézkedést a cikk végén olvashatják.

sorok a piac bejáratánál
Horváth G. Martin

Ma reggel kimentünk megnézni, mi is a valós helyzet.

Nos, a biztonsági szolgálatnak nincs egyszerű dolga, ugyanis láthatóan sokan nem akarnak tudomást venni a megváltozott játékszabályokról. Egyes vásárlók csak azért is megpróbálnak a másik irányba közlekedni, ha a biztonsági őr nem engedi őket át, még szitkozódni sem restek. Láttunk olyat is, hogy valaki - mint a hollywoodi filmekben a rendőrségi kordonnál - bújik át az őr széttárt karja alatt.

A sorban sem felhőtlen a jókedv. A várakozók hol azon kapnak hajba, ki ki után jön, hol pedig azon, hogy tessék már betartani a két méteres távolságot egymás közt. Hozzáteszem, ez utóbbira csak nyegle törekvések születnek, a legtöbben nem szégyellenek az előttük álló nyakába lihegni.

sorok a piac bejáratánál
Bakonyi Krisztián

A csarnokban elénk táruló látvány is csak nyomokban sugallja, hogy veszélyes járvány terjed a városban. Száz fő nem tűnik sokkal kevesebbnek egy ekkora térben. Az egyetlen jelentős különbség a szájmaszkok látványa, de abból is kevesebbet látni, mint kellene.

A piacon is - mint bárhol máshol - feltűnő, hogy a számos felhívás és figyelmeztetés ellenére is nagyon sok idős ember sürög-forog, láthatóan fittyet hányva arra, hogy a koronavírus éppen rájuk nézve a legveszélyesebb. A közösségi médiákon már általános a közfelháborodás: posztok, kommentek és mémek garmadája szól erről.

feszültség a piacon
Horváth G. Martin

Részben jogos a felháborodás. A rendeletek, megszorítások mind-mind azért születnek, hogy az időseket minél inkább védjük. Ha a koronavírus nem jelentene rájuk nézve életveszélyest, az országoknak nem kéne önkéntes hibernációba vonulni. Ehhez képest éppen az idős emberek azok, akik látszólag a legkevésbé foglalkoznak a veszéllyel.

Másrészről viszont a fiatalabb korosztály tagjai is lehetnének ennél szolidárisabbak. Rengeteg idős ember él egyedül, családtagjaitól távol. A mindennapi élethez elengedhetetlen árucikkeket - elsősorban az élelmiszereket - pedig muszáj beszereznie valahogy. Képtelenség elvárni minden idős embertől, hogy mostantól hetekre zárkózzon be lakásába egyedül, vagy szintén idős párjával kettesben és nézze, ahogy elfogy a spájzból az utolsó májkrémkonzerv.

A vásárcsarnok igazgatóságának válasza:

Kedd reggel biztonsági őreink az árusoknak gumikesztyűket osztottak, és a vásárlóknak tájékoztató nyomtatványokat adtak a felelősségteljes vásárlói magatartásról.

Hozzánk vásárlótól megkeresés nem érkezett, az Önt megkereső vásárló felénk nem jelezte panaszát. Az Önkormányzat Általános Hatósági Osztályától a tegnapi délután folyamán értesültünk egy bejelentésről, mely a keddi vásárlói létszámot érintette.

A következő intézkedéseket hoztuk, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló jellegű problémák:

A szabadtéri piacon felállított sátrat, melyben iparcikkeket, növényeket, palántákat árusítanak, Polgármester Úr kérésére 2020. március 17-i napon bezártuk, az árusokat a hétfői nap folyamán kiértesítettük. Romlandó termékeiket, illetve személyes tárgyaikat a keddi nap folyamán el tudták szállítani.

Az I.csarnokban kizárólag élelmiszert árusító üzletek és asztali árusok folytathatják tevékenységüket. Kivételt képeznek az élő szál virágot árusító kereskedők, akik péntekig kaptak haladékot készleteik kiárusítására.

Az I.csarnokhoz az átmeneti időszakban két ajtó tartozik, ezek a keleti oldalon találhatóak. Hogy minimalizáljuk az emberek érintkezését, az egyik kapu a "bejárat", a másik, 10 méterre található kapu a "kijárat". Így elkerülhető, hogy az emberek akár az épületbe való érkezéskor vagy távozáskor közelebbi kontaktusba kerüljenek egymással. A kapuknál biztonsági őrök számolják a belépő és távozó forgalmat. A Vásárcsarnok területén a maximális vásárlói létszám 100 fő. 100 fő felett a biztonsági őrök utasításának megfelelően 1 méteres távolságtartással, a kapu előtt, szabad téren kell, hogy várakozzanak.

Szerdai és csütörtöki napokon az egyidejű vásárlói létszám nem lépte túl a 100 főt, tehát sorban állásra még nem volt szükség a kapuk előtt. Kedves vásárlóink figyelmét azonban szeretnénk mi is felhívni, hogy a Vásárcsarnokon belül, az egyes üzletek és árusok előtt is figyeljenek a sorban állásnál a távolságtartásra, és csak a megvásárolni kívánt terméket fogják meg, más termékhez ne nyúljanak!

A panasszal élő vásárló aggodalma a vásárlók életkorát tekintve véleményem szerint is jogos. Vásárlóink átlagéletkora tényleg 60 évet meghaladó; pont az a korosztály, akiket fokozott óvatosságra, és otthon maradásra intenek. Kérjük az időseket, vegyék igénybe rokonaik, ismerőseik felajánlását, akik szívesen bevásárolnak a piacon helyettük. Elkezdtük a kereskedők összefogásával annak a kidolgozását, hogy a vásárlókhoz kiszállítással hogy tudnánk eljuttatni a piacról a termékeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet