Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két sorompórudat is letört a figyelmetlen kamionos Jánosházánál

A fékezéstől sörtörköly ömlött az úttestre.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Vasúti sorompót tört le egy kamion Jánosházánál June 11. 12:39 vasúti sorompót tört le egy kamion Jánosházánál. A magyar rendszámú nyergesvontató Ajka irányába haladt a 8-as főúton, Jánosháza mellett pedig a sofőr későn észlelte a fénysorompó piros jelzését.

Információnk szerint a fehérről pirosra váltó jelzés után 12 másodperccel indul el a félsorompó a lezárt helyzet irányába, azaz a sofőr hosszú másodpercekig nem észlelte a tilos jelzést.

TM/Nyugat.hu

A két félsorompó-rúd lezáródását látva a sofőr erősen fékezett és középre kormányozta a szerelvényt, hogy elkerülje a sorompótörést, de a teherjármű mindkét sorompókart letörte. A fékezéstől sörtörköly ömlött az útra.

TM/Nyugat.hu

A sofőr nem hagyta el a helyszínt, ahová a sárvári baleseti helyszínelőn kívül sárvári és jánosházi tűzoltók érkeztek, az úttest letakarításában a Magyar Közút munkagépe is részt vett. A sorompókarokat a vasúttársaság emberei egy órán belül visszaszerelték.

TM/Nyugat.hu

Ezeket a sorompókarokat gyengített csavarokkal rögzítik, így sorompótörés esetén nem okoznak komoly sérülést a járművekben. Ezért ha valaki két sorompókar között ragad a síneken, akkor ne kezdjen el forgolászni, egyszerűen hajtson neki a sorompókarnak, majd értesítse a 112-es segélyhívót és viselje a következményeket, amelyek sokkal kellemesebbek, mintha a vonat sodorja el a járművet.

TM/Nyugat.hu

A jánosházi fénysorompók beépített kamerával vannak felszerelve, amelyek sorompótörés esetén automatikusan eltárolják a törés előtti és utáni percet, így az okozó akkor is jó eséllyel megtalálható, ha elhagyja a helyszínt. A következmények azonban súlyosabbak, ha a rendőrség keresi meg az elkövetőt, mert nem várja meg a rendőrök kiérkezését.

TM/Nyugat.hu

A sörtörköly

A sörtörköly a malátázás közben kicsírázott és a szárított gabona magvaknak a szilárd maradéka. Az árpát vízben áztatják, majd csíráztatják és szárítják, hogy elkészüljön a maláta. A malátázott gabonát leforrázzák, a benne lévő enzimek segítségével a keményítőt cukorrá alakítják (cefrézés / cukrosítás). A kapott cukor-gazdag folyadékot (sörlé) ezután forralják, szűrik, és erjesztik.

Sörtörköly a cefrézés végén visszamaradt őrölt gabona magvak összessége, amelyből már az összes cukor eltávolításra került. A fennmaradó termék egy koncentrátum, növényi fehérjékből és rostokból, amely alkalmas állati takarmányozásra, különösen a kérődzők számára. (Forrás)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sokkoló

Tovább az oldalra