Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Dal után tele lett a Soulwave koncertnaptára

Hamarosan új dallal jelentkezik a zenekar, a színpadkép pedig megmarad a „közülünk való gyerekek” imidzsben. Interjú.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egészen a döntőig menetelt a vas megyei Soulwave zenekar, akiket a három fordulós verseny alatt kétszer is a közönség juttatott tovább. A csapat végül nem fogja Ukrajnában Magyarországot képviselni, de attól még nagyon sokat profitáltak a műsorból. A szerdai szombathelyi koncertjük előtt ültünk le beszélgetni Fodor Mátéval és Szabó Ferenccel, a banda két tagjával. Aztán a szóvivés végül a frontemberre, Mátéra maradt. Én meg egy illúzióval kevesebb lettem, mert azt gondoltam, a zenészek koncert előtt pár órával már viszkivel melegítenek. Ők csak kóláztak. Mármint kólát fogyasztottak.

Soulwave
Nagyot lökött a Soulwave szekerén A Dal
Garai Antal Atom

Egy éve, hogy leszerződtetek a Universal kiadóhoz. Az ő kérésük volt, hogy jelentkezzetek A Dal-ba?

Abszolút nem. Szeptemberben kezdődött ez a sztori azzal, hogy a rádiók rácuppantak a Kalandorra. Nagyon szép lejátszást produkáltunk, gyűltek a klikkek a klip alatt is. Mi meg azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne még tovább növelni a hypeot. Aztán az jutott eszünkbe, hogy megpróbáljuk ezt a műsort is. Egyébként több dalt is neveztünk, végül ez lett a befutó. Minél nagyobb közönséget szerettünk volna szerezni.

Mennyi dalt küldtetek?

Megmondom őszintén, nem emlékszem már, de azt gondolom, hogy azért került be a Kalandor a műsorba, mert a szerkesztők is látták, hogy ez egy bejáratott rádiós sláger és nézőcsalogató.

Emlegette is sokat a zsűri, szinte minden értékelésében, hogy na, ez a dal egy rádiós sláger.

Nem tudom mennyire volt pejoratív ez a fajta minősítés, de az biztos, hogy minden egyes véleménnyel, minden egyes adással javulni tudtunk. Tényleg örültünk a kritikáknak, amik építő jellegűek voltak.

Soulwave
Ennyire még sosem érezték a közönség szeretetét
Garai Antal Atom

A múlt hétvégén ért véget A Dal. Fel tudjátok idézni, hogyan kezdődött számotokra ez a kaland?

December 8-án tudtuk meg, hogy beválogattak minket a műsorba. Illetve elsőklnt nem is mi, hanem a kiadónk. Mivel a műsorhoz egy csomó változat kellett a Kalandorból – szöveg nélküli változat, remix – így őket keresték meg először. Aztán december elejétől február középig csak ezzel foglalkoztunk. Próbák tömkelege várt ránk. Ez azért volt egy kicsit nehéz, mert a dobosunkat, Holdosi Attilát kivéve mindannyian itt a megyében élünk és dolgozunk. Erre az időszakra pedig fel kellett költöznünk.

Bekerültetek végül a döntőbe. Elégedettek voltatok az eredménnyel?

Maradéktalanul. Olvastam én is sok kifakadást, hogy miért nem mi megyünk az Eurovízióra, hogy méltatlanul mellőzöttek voltunk. Mi ezt nem így érezzük. Jó buli volt az a három adás, amiben részt vettünk, az pedig, hogy döntőbe kerültünk, ráadásul úgy, hogy folyamatosan a közönség juttatott minket tovább, álmunkban sem gondoltuk volna. Mi erre most nagyon büszkék vagyunk.

Szombathelyen decemberben a Halott Pénz előtt melegítette a közönséget a Soulwave
Garai Antal Atom

Volt egy nagyon pimasz kérdés a második adás után Pflum Orsitól. Az volt a lényege, hogy nincs más ruhátok, mert már két adásban is ugyanaz volt rajtatok.

Amire én azt mondtam, hogy hát ezek vagyunk mi, egyszerű vidéki gyerekek. Egyébként tényleg. Megnéztük, hogy más olyan, akár világszinten is jegyzett zenekar, aki hasonló zenét tol, mint mi, milyen fellépőruhát választ. Semmi csicsa, tök egyszerű színek és ennyi. Mi is ezt a vonalat folytattuk. Azért azt elmondom, hogy nekünk is van stylistunk, csak ő éppen nem habos-babos ruhát varratott ránk, hanem bement velünk az egyik nagy ruhalánc üzletébe és összeválogatta ezeket az egyszerű, minta nélküli holmikat. A döntőben azért már más volt rajtunk, már más ruhák, de ugyanazokban az egyszerű színekben.

Mérhető lett a népszerűség növekedése?

Azért az utcán nem rohannak le minket autogramot kérni, de folyamatosan néztük a Facebook-oldalunkat, a Youtube csatornánkat, és igen csak meglódult a forgalmunk, sőt. A koncertek száma is szépen duzzad. Nincs még vége a februárnak és már lassan tele van a naptárunk, már most negyven koncert körül járunk. Persze az annak is betudható, hogy olyan emberekkel, koncertszervezőkkel találkoztunk, illetve találtak ránk, akik eddig nem kaptak arcot a Kalandor mögé.

Visszatérve a műsorra, néztem az összes adást, és mintha az első színpadra lépésnél egy kicsit meg lettetek volna illetődve.

Rengeteg színpadon álltunk már, ez azonban mégis teljesen más volt. Kamerák előtt, ráadásul bennünk volt egy drukk is, hogy meg kell felelnünk a zsűrinek, a nézőknek, a közönségnek, mindenkinek. Na meg az is benne volt a háttérben, hogy az első adás egy eltolt műsor volt. Az eredeti adás előtt két órával szóltak, hogy a veronai buszbaleset miatt lefújják az az napi Dalt. Amit mi sejtettünk is, és egy ésszerű megoldásnak gondoltunk.

Soulwave
Az első adásban egy kicsit megilletődtek
Garai Antal Atom

Így aztán a két héttel később megrendezett Előválogatóban szinte az „utcáról estünk be”. Annyira nem tudtunk rápörögni a produkcióra. Aztán amikor szembesültünk azzal, hogy a zsűri nem annyira szereti a mi dalunkat, de a közönség szavazatai miatt ott vagyunk a második körben, akkor már felszabadultabbak voltunk. A döntőben pedig már abszolút semmiféle gát nem volt bennünk. Mondhatjuk, hogy az esélytelenek nyugalmával, nyomás nélkül tudtuk kiadni mindazt, ami bennünk volt.

Tudjátok, hogy hányan szavaztak rátok?

Szám szerint sajnos nem, de most itt is mindenkinek külön köszönjük. Sok üzenetet kaptunk Svájcból, Norvégiából, Erdélyből, Felvidékről hogy szurkolnak és szavaztak. Talán ez valahol azt igazolja, hogy könnyű volt velünk azonosulni és megszereti a dalt is.

Visszanéztétek magatokat?

Persze, de túlságosan nagy elemzések nem voltak. Láttuk, hogy például többet kell mozognunk, kicsit statikusak vagyunk ezen kellett módosítani.

Hallottatok különbséget aközött, hogy hogyan szóltatok ott a színpadon, és hogy mi jött át ebből a tévében? Nekem néha kicsit sántított, amit hallottam.

Az első produkció után hallottuk, hogy az ének halk a dalban, legalábbis a tévén keresztül. Erre kértünk változtatást is.

Soulwave
Egyszerű, magunk közül való gyerekek vagyunk
Garai Antal Atom

Valakivel összebarátkoztatok a műsor alatt?

Vicces, mert éppen a műsort megnyert Pápai Jocival lettünk jó barátságban. De a Tóth Gabival is jó a kapcsolatunk, vele ugye egy kiadónál vagyunk. A Köteles Leanderékkel pedig egy öltözőben voltunk. De azért senki után nem futottunk, hogy legyen egy közös szelfink.

Új dal, új klip?

Ettől a műsortól függetlenül is kiadtunk volna egy új dalt március közepén, ez jönni fog. Egy lemez pedig szeptember környékén várható, ez olyan jó 90 százalékban készen is van már.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés