Magyar Squid Game-klón: Névtelen felhívásra adják meg sokan az adataikat

A rendkívül csalásgyanús felhívás 25 millió forintot kínál annak, aki 500 résztvevőből megnyeri a játékot.

Mindenféle ellenőrzés, vagy fizetett reklám megjelölés nélkül, tényként tette közzé a promotions.hu oldal, hogy új vetélkedő indul Magyarországon. Még a kiírás helyesírási hibáit sem javították. Ezt több portál (pl. Blikk Rúzs ) szintén tényként közölve vette át. Arról, hogy ki áll a "játék" mögött nagyvonalúan csak annyit írnak, hogy a szervezők.

Tényként tálalt játék
TM/Nyugat.hu

A játéknak azonban nincs hivatalos weboldala, nincs egyetlen személy, vagy létező cég sem feltüntetve tulajdonosként, szervezőként, felelősként. Az egyetlen elérhetőség egy ingyenes emailcím.

Játékkiírás, konkrétumok nélkül
TM/Nyugat.hu

A Squid Game Netflix-sorozat sikerét meglovagoló felhívás 25 millió forintot kínál annak, aki a 21. napon győz, vagy aki egyedüliként talpon marad az 500 indulóból. A kieséséig senki nem hagyhatja el a játék területét. (A Facebook egyik posztjában már "csak" 13 napot ír az oldal adminisztrátora.)

Nyerj egy új életet...
TM/Nyugat.hu

A játékot csak a játék Youtube-csatornájának előfizetői nézhetik és egy hazai híres/hírhedt páros szülőszobai kalandjaiból kiindulva akár még sikeres is lehetne a projekt, hiszen biztosan sokakat érdekelne egy ilyen játék, még ha a kiírás szerint nem is ölik meg egymást a játékosok.

Úgy nem is izgalmas...
TM/Nyugat.hu

Azonban az biztos, hogy a játékszervezők már most, a legelején elvéreztek, ha bárki is komolyan veszi a hazai szabályozásokat. A kilátástalan helyzetben lévőket megcélzó felhívás mögött - ahogyan már írtuk - látszólag senki sem áll, a begyűjtött személyes adatokat pedig egy ingyenes emailcímre lehet küldeni.

Ha csalók állnak a háttérben, akkor elégedetten dörzsölhetik a markukat, hiszen borítékolható, hogy túlnyomórészt könnyen megvezethető emberek adják meg az adataikat. (Ami bizony a hozzászólások egy részéből is jól látszik, hiszen sokan vannak, akik az egyszerűen megfogalmazott  mondatokat sem bírták értelmezni.)

Idézet a felhívásokból:

Jelentkezés menete:

Küldj egy e-mailt a ny***et_KUKAC_gmail_PONT_com-ra az alábbi adatokkal:

 • Név
 • Telefonszám
 • Egy pár mondatos bemutatkozó
 • Mi az ami miatt téged kellene választanunk?
 • Miért jelentkeztél?
 • Mire költenéd a fődíjat?
 • Amint az 500 játékos kiválasztása megtörtént, minden játékost e-mailben és telefonon is értesíteni fogunk.

  Oszd meg ezt a posztot hogy minél több barátodnak, ismerősödnek lehetőséget biztosíts hogy megváltozzon az élete!

  A játékról áradozó, a Facebook-oldalon megjelenteket tényként kezelő sajtóbeszámolóknak köszönhetően megugrott az érdeklődők száma. Vannak, akik jó poénnak fogják fel, míg mások valóban az életük jobbra fordulását várják a játéktól. Láttunk kételkedőket is, mi jelenleg az ő pártjukon állunk. És vannak, akik tanácsokat adnak, hogy influencerek bevonásával lehetne még több embert elérni.

  Lelkes tanács
  TM/Nyugat.hu

  A névtelen szervező saját bevallása szerint már 1500-nál többen jelentkeztek, de ezt annyira kell komolyan venni, mint az oldal többi elemét. A játékban egyébként védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, valószínűleg ezzel sem akarják csökkenteni a jelentkezők körét.

  Ha komolyan vesszük, hogy ezt a játékot megrendezik, akkor először is kell egy hely, ahol 500 embert, plusz a minimum több tucatnyi szervezőt el lehet helyezni 21 (vagy 13) napig. Őket etetni, itatni is kell, gondoskodni az egészségügyi ellátásukról, ami önmagában több tízmilliós költséget jelent. A közvetítésekhez szükséges technikai eszközök (kamera, mikroport, akkumulátor, számítógépek stb.), áram ára még ezen felül számolandó.

  Osztva, áldás...
  TM/Nyugat.hu

  De amíg nincs kézzelfogható adat a szervezőkről, addig teljesen felesleges belemenni a részletekbe. Alternatív befejezés lehet, hogy a játékra jelentkező négyezer ember kap egy gratuláló emailt, miszerint bekerült a kiválasztott ötszáz ember közé, azonban ezt titokban kell tartania, különben nem jogosult a részvételre.

  A regisztráció véglegesítéséhez el kell utalnia 10 ezer forintot a megadott számlaszámra, április elsején pedig egy sárga csákóban ki kell állnia a regisztrációkor megadott lakcíme elé pontban 11 óra 22 perckor, ott veszi fel őt a szervezők autója, hogy bekötött szemmel elszállítsák a játékhelyszínre.

  A dátum persze nem véletlen, de ismét jelezzük, ez csak a mi alternatív változatunk, az anonim szervező többször is kiemelte a hozzászólásoknál, hogy a jelentkezés ingyenes. Vajon a részvétel is?

  Konkrét válasz
  TM/Nyugat.hu

  Beszédes, hogy a december 29-i bejegyzésben még január 17-i kezdésről írnak és arról, hogy a stáb már építi a helyszínt. A dátumot aztán január másodikán törölték és január 14-én még a jelentkezés menetéről posztoltak, tehát január 17-én biztosan nem indul el a hazai tintahal koppintás. Január 6-án már 2022. március 1. volt a kezdési dátum, azaz több ezer emberből kevesebb, mint másfél hónap alatt kellene verbuválni 500 főt, aki meg is jelenik.

  Az eredeti kiírásban még pár héttel későbbi dátum szerepelt, de azt gyorsan törölték
  TM/Nyugat.hu

  Szintén megmosolyogtató, hogy a Facebook oldal adminja úgy cáfolja az átverésre vonatkozó kérdéseket, hogy gyakorlatilag semmit nem mond, csak sejtet. Pl.: " Egészen biztos, ha még a rádióban is erről beszélnek" , utalva ezzel a Rádió1 Balázsék című műsorára, amiben elvileg - a névtelen valaki állítása szerint - majd január 29-én beszél valaki a szervezők közül. (Csak egy példa:  ha Balázs a Rádió 1 műsorában beszél arról a Facebook posztról, amiben valaki kiírta, hogy kardfogú tigris támadt csivavára a Csónakázó tó mellett, attól még nem feltétlenül lesz igaz a FB bejegyzés állítása.)

  Azért erre nem vennénk mérget
  TM/Nyugat.hu

  Addig is kérjük olvasóinkat, hogy kezeljék komoly fenntartásokkal az ilyen "remek lehetőségeket" és gondolkodjanak el azon is, hogy 499 megalázott ember mennyire lenne kevésbé kilátástalan helyzetben egy ilyen "játék" után? (A kiírás szerint: "Aki kiesik, természetesen nem lesz erőszak áldozata, viszont egy számára kellemetlen feladat vár rá." )

  A kép egy hazai politikai csörtéből már ismerős lehet
  TM/Nyugat.hu
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Sokkoló