Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Szájer-botrány eddig nem ártott a Fidesznek, de az összellenzék már erősebb

Kijött az első, Szájer József botránya után készített közvélemény-kutatás eredménye.

Megjelent az első közvélemény-kutatás eredménye, amit már Szájer József botránya után készítettek. Az IDEA Intézet november 30. és december 4. között végzett reprezentatív felméréséről az atv.hu számolt be.

A legszembetűnőbb, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havival megegyező módon 32 százalék . Ebből az látszik, hogy

a botrány egyből nem hatott a kormánypárti választókra,

azonban hosszabb távon érdemes majd megfigyelni a változásokat - írja az intézet.

A vizsgált időszakban a biztos szavazó pártot választók körében elhanyagolható módon 48-ról 47 százalékra csökkent a támogatottságuk.

Az összellenzék megelőzte a Fideszt

Az ellenzéki oldalon sem látni átrendeződést, a legtámogatottabb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció. A választókorú népességen belül támogatottsága 11 százalék, míg a biztos szavazó pártot választóknál 17 százalék.

A Momentum Mozgalom és a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 7–7 százalék, akárcsak az előző hónapban. A biztos szavazó pártot választóknál a Momentum választottsága nem változott, míg a Jobbiké 1 százalékponttal növekedett (10, illetve 9 százalék).

Még egyetlen párt jutna be önállóan a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlanul 5 százalék.

December elején a szövetségben induló ellenzéki pártok össztámogatottsága – ha azokat mechanikusan összeadjuk – 2 százalékponttal magasabb, mint a kormánypártoké (34 és 32 százalék). A hónap egyetlen újdonsága, hogy a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a P együttes támogatottsága immár a biztos szavazó pártot választók körében is magasabb, mint a Fidesz–KDNP-é (48 és 47 százalék).

Az IDEA Intézet azonban felhívta a figyelmet, hogy

az össztámogatottságból még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az esetleges kormányváltásra vonatkozóan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra