Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Milliárdos számítógépüzlet – Az önkormányzatok törhetik a fejüket

Többmilliárdos bevételt hozott egy központi közbeszerzés az IBM hazai cégének. Három évig az állam fizetett, most az önkormányzatokon a sor. A szakember szerint felelőtlenek voltak, akik aláírták a szerződéseket. Bonyolult ügyre bukkantunk.

Az egész 2005 márciusában kezdődött, amikor Magyar Bálint, akkori oktatási miniszter rendeletet adott ki, miszerint a helyi önkormányzatok pályázhatnak az óvodák, iskolák számára informatikai eszközök beszerzésére. A lehetőség kedvező volt, hiszen saját erőből nagyon nehéz lett volna új számítógépparkot kiépíteni.

Késve kapták az infókat

A pályázat kiírásával egy időben a minisztérium ún. központi közbeszerzési eljárást indított a hardvereket és szoftvereket forgalmazó cégek számára. A közbeszerzést az IBM Magyarország Kft. nyerte meg, így a sikerrel pályázó önkormányzatoknak nem volt választási lehetőségük.

Magyar Bálint az IBM Magyarország vezetőivel

A történetet kövessük tovább Szombathely példájával, Heckenast Gusztáv, a városháza oktatási, sport és ifjúsági osztályvezetőjének kalauzolásával. Ő meséli, hogy a minisztériumhoz pályázóknak az interneten kellett kitölteniük az adatlapot, amikor befejezték a regisztrációt, akkor derült ki, hogy a támogatás nem vásárlásra, hanem három éves tartós bérletre szól. Ezt tartalmazta ugyanis az elküldött szerződés, a városvezetésnek rövid idő állt rendelkezésére, végül aláírták a szerződést. Az osztályvezető szerint egyébként minden nyertes település így tett.

Ezek után az IBM leszállította a berendezéseket, amelyek nem csak számítógépek, laptopok voltak, hanem nyomtatók, monitorok, szoftverek, szóval minden, ami egy intézmény új számítógépparkjába kell. Az azóta eltelt közel három év alatt nem is volt probléma, az iskolák használták a gépeket, az önkormányzat pedig az államtól érkező pályázati támogatásból fizette a bérleti díjakat. Nézzük bele kicsit a számokba.

Háromból maradt kettő…

Szombathely 28 intézménye kapott gépeket, a bérleti díj az első évben összesen 21,9 millió, a másodikban 21,8 millió, az idén szintén 21,8 milliót tett ki, kerekítve. Azaz, az állam három év alatt csak Szombathelyen összesen 65,46 millió bérleti díjat fizetett ki a cégnek. Az IBM saját árlistája szerint egyébként az ide szállított berendezések bruttó beszerzési ára (2005-ös árakon) 63,9 millió volt.

Mivel közeledett a hároméves futamidő lejárta, a polgármesteri hivatal még júniusban levélben kért tájékoztatást az IBM-től, hogy mi a teendő a továbbiakban. A 2005-ben aláírt szerződés ugyanis három lehetőséget tartalmazott. Egyszer, hogy a fenntartó (azaz az önkormányzat) kedvezőbb díj fejében egy vagy két évre meghosszabbíthatja a bérletet. Másodszor, hogy lemond a gépekről, és azokat a cég visszaveszi. Harmadszor pedig, hogy megvásárolja a berendezéseket, mégpedig piaci áron. Ami a szerződés szerint annyit tesz, hogy a két fél közösen állapodik meg az árban.

A hivatal levelére aztán szeptemberben érkezett válasz az IBM-től, hogy csak két lehetősége van az önkormányzatnak. Vagy saját költségén visszaszállítja a cég gyáli, azaz Budapest melletti telephelyére a gépeket, mégpedig úgy, hogy azokról minden adatot letöröl, és eredeti állapotukba állítja vissza őket. Vagy meghosszabbítja a bérleti szerződést egy vagy két évre. Szombathely esetében a felajánlott kedvezményes bérleti díj az első évben 4,4 millió, a másodikban 4,5 millió lenne. És ezeket az összegeket most már a városnak kellene fizetnie, hiszen lejárt a támogatás három éves futamideje.

Komolytalan tanács a minisztériumtól

És még azt is tartalmazta a levél, hogy az önkormányzatnak, mint intézményfenntartónak a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy éljen az elővásárlási jogával. A hivatal október elején újabb tájékoztatást kért, hogy mi lesz akkor, ha meghosszabbítják a bérleti időt, és az újabb futamidő is lejár. Erre a mai napig nem kaptak választ. Heckenast Gusztáv megemlíti, hogy ha nem viszik vissza a gépeket, a szerződés szerint tovább kell fizetni az eredeti, magasabb bérleti díjat.

Az önkormányzat, persze, kikérte a minisztérium véleményét is, ahol azt tanácsolták, tegyenek a cégnek vételi ajánlatot, mégpedig egyforintos áron, és írják mellé, ha öt napon belül nem kapnak választ, elfogadottnak tekintik az ajánlatot. Az osztályvezető szerint azonban a tanács komolytalan, hiszen ilyen opciót nem tartalmaz az érvényes szerződés…

Egyébként Heckenast Gusztáv szerint a berendezések jelenlegi értéke szinte jelképes. A számítástechnikai berendezések ugyanis a nyilvántartásokban három év alatt amortizálhatóak le, így mostani értékük a bekerülési összeg egy százaléka.

Sikeres volt a program

A minisztériumot mi is megkerestük, kérdéseinkre Szüdi János szakállamtitkár válaszolt. Kifejtette, hogy a tárca sikeresnek ítéli a programot, mivel a tanulók és a tanárok az elmúlt három évben modern eszközöket, szoftvereket használhattak. Hivatkozik egy idei rendeletre, amely lehetővé teszi, hogy a fenntartó (az önkormányzat) megvásárolja a berendezéseket. A számviteli törvény azonban lehetővé teszi, hogy a számítástechnikai berendezések három vagy öt év alatt amortizálhatóak le, így a vételi ár az eredeti összeg 3, illetve 18 százaléka lehet.

A szakállamtitkár hozzátette, ha az önkormányzat a gépek visszaadásáról dönt, akkor az elővásárlási jog az adott oktatási intézményt illeti meg, az IBM számukra tesz majd árajánlatot. Egy idei minisztériumi rendelet pedig pályázati lehetőséget ad informatikai eszközök vásárlására, az első körös jelentkezőket most bírálják el.
Megnéztük a rendeletet, amelyben előnyt élveznek az 1500 főnél kisebb települések, és azok, amelyekben hátrányos helyzetű gyerekeket oktatnak. Szóval, a nagyobb városok hátrányban vannak.

Kiskapu a törvényben

Kíváncsiak voltunk egy szakember véleményére is, így az ügyet Tóth Gábor, a CEO Számítástechnikai Kft. vezérigazgatója elé tártuk. A szakember szerint az IBM által meghatározott beszerzési árak reálisak, egy évre pedig csak 2,78 százalék kamatot érvényesítettek a bérleti díjban, ami korrektnek számít.

De. A számítástechnikai eszközök amortizációja valóban három év alatt történik, sőt, létezik kétéves teljes amortizáció is. Megnézte a számviteli törvényt is, kiderült van kiskapu. A törvény szerint ugyanis a tulajdonos dönt az amortizáció mértékéről. A gépek tulajdonosa pedig – a szerződés értelmében – az IBM. A vezérigazgatónak ekkor lett világos, miért nem lízingről, miért tartós bérletről szólt az ügylet. Lízingnél ugyanis – ebben az esetben – az önkormányzatok tulajdonába kerültek volna a berendezések.

Többmilliárdos bevétel

Tóth Gábor azt javasolta, hogy számoljunk. A minisztériumból tudjuk, hogy 2200 önkormányzat 3339 intézménye vett részt az akcióban. Ha a szombathelyi intézmények átlagát vesszük, akkor országos szinten, három év alatt 7,7 milliárdnyi bérleti díjat könyvelhetett el az IBM. Ha pedig a szakállamtitkár által említett 3, illetve 18 százalékos vételárat nézzük, akkor ez – a bérleti díjon felül – 77 és 460 millió közti újabb bevételt jelent a cégnek.

A szakember szerint felelőtlenül írták alá a szerződést három éve, az okirat ugyanis jó néhány homályos pontot tartalmaz. Meg kellett volna határozni a futamidő lejárta utáni értéket, vételárat. És van még furcsaság benne, több helyen is úgy fogalmaz, hogy „ha a jogszabály lehetővé teszi”. Ilyet egy szerződésben nem szabad írni, abban csak olyan kitételek, szabályok szerepelnek, amelyek megfelelnek a jogszabályoknak. A kiskapukat csak így lehet(ne) elkerülni.

Egyébként a szombathelyi önkormányzat jelenlegi – közgyűlés elé még nem került – álláspontja, hogy vissza kell adni a gépeket. A hivatal tart a cég árajánlatától is, ami a mai napig nem érkezett meg, miközben gyorsan közeleg a döntés végső határideje.

Az IBM Magyarország Kft. másfél hét alatt sem reagált e-mailünkre, pedig számukra is megfogalmaztunk néhány kérdést…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra