Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szankcionálják a szabálytalanul balra kanyarodókat Minervánál, Szombathelyen

A 112Press több olvasója is jelezte, hogy napok óta rendőrök ellenőrzik és büntetik a 87-es főútról a Minerva lakópark felé szabálytalanul lekanyarodó autósokat, Szombathely határában.

Érdekes, hogy mindezt pozitívumként értékelték, pedig a büntetést jellemzően sokan elutasítják.

TM

A problémát az okozza, hogy a 87-es főúton Kőszeg (és Ausztria) felől az egyre bővülő és népesebb lakóparkba érkezők közül egyre többen próbálnak rövidíteni. Mindezt pedig úgy, hogy a forgalmas, 2x1 sávos 87-es főúton a balra kanyarodást tiltó tábla és a záróvonal ellenére mégis balra kanyarodnak a Minerva utcába. Teszik ezt olyankor is, amikor szemből járművek érkeznek, ilyenkor természetesen megállnak a főúton, ameddig nem tudnak biztonságosan bekanyarodni. Erre azonban nem minden sofőr számít.

TM

Több olyan ráfutásos baleset is történt már ezen a szakaszon, aminek a Minerva felé lekanyarodni szándékozó autó miatt felduzzadt sor végén álló járművek itták meg a levét. Természetesen ezekben az esetekben az a hibás, aki neki hajt az előtte állónak, de azért ne feledkezzünk el arról a tényről, hogy magát a torlódást egy szabálytalan járművezető okozta.

A rendőrök pedig ezt az állapotot próbálják megszüntetni azzal, hogy több napja ellenőrzik a legforgalmasabb időszakban a Minerva utcát. Információnk szerint a közlekedési szabálysértésről kamerafelvétel is készül. Ottjártunkkor két rendőrautó volt a helyszínen, az egyik a 87-es főútról is jól látható helyen, megadva az esélyt a járművezetőknek arra, hogy elkerüljék a büntetést.

TM

Azt már a rendőrök is észrevehették, hogy vannak jó szándékú járművezetők, akik nem hajtanak át a záróvonalon a balra kanyarodást tiltó tábla ellenére, hanem tovább mennek és kb. száz méterrel később megfordulnak egy olyan ipari út kereszteződésénél, ahol már szaggatott vonal van felfestve.

TM

Ezzel azonban az a gond, hogy annál a kereszteződésnél

kötelező haladási irány

tábla virít az

útkereszteződés alárendelt úttal

tábla alatt. Az pedig szintén nem engedélyezi a balra kanyarodást. Azok a jóhiszemű, de KRESZ-t nem ismerő sofőrök, akik ott fordulnak vissza szintén néhány tízezrest kockáztatnak a manőverrel.

TM

Egy észrevétel: az

útkereszteződés alárendelt úttal

tábla ebben az esetben megítélésünk szerint rosszul jelzi az alárendelt út betorkollásának irányát. Sokan nem tudják, mire valók ezek a táblák. Nos, előre jelzik a kereszteződést és a sofőrök részére tisztázzák az elsőbbségi viszonyokat. Az ilyen táblával előjelzett kereszteződésekben a védett úton közlekedő előzhet, amennyiben azt egyéb körülmények lehetővé teszik. A Minerva utcánál például a záróvonal miatt erre nincs lehetőség az Ausztria felől érkezők esetében.

TM

És mit tehetnek azok, akik Kőszeg felől érkeznek, és a Minervába tartanak? El kell hajtaniuk a körforgalomig, ott pedig eldönthetik, hogy visszamennek a nevezett kereszteződésig és szabályosan kanyarodnak jobbra, vagy a Metro áruház előtt elhajtva a Demeter utcán közelítik meg a lakóparkot. Ez több száz méteres kerülő minden alkalommal, de jelenleg ez a szabályos út. Megoldást jelenthetne egy kanyarodó sáv kiépítése a 87-esen, tekintettel arra, hogy az elmúlt években jelentősen felduzzadt a lakóparkban élők száma, de amíg ez nem történik meg, addig a KRESZ szabályait betartva kerülni kell.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra