Szarvaskendi disznólkodás - bordalos összefoglaló

Gasztro- és kulturális fesztivál ingyen étellel, itallal, belépő nélkül? Ez bizony a szarvaskendi vigalom. Videón mutatjuk meg.

Tömeges sertéspusztulást ünnepeltek a hétvégén Szarvaskenden, a lovastanyán. A 18 jószág nagyjából egyszerre szenderült jobblétre és még ki sem hűlhettek, már darabokra kapták őket a böllérek. Így kezdődött a Natur Kulinárium gasztronómiai fesztivál, amit abból a célból hoztak létre, hogy osztrákok és magyarok együtt eleveníthessék fel a hazai népszokásokat és felvonultassák a hagyományos nyugat-dunántúli disznótoros ételeket.

Összefoglaló videó bordalokkal

A legmegdöbbentőbb az volt ebben a nyüzsgésben, hogy a belépés ingyenes volt ebbe a gasztro-mennyországba, ahol délután már mindenki ott kóstolgathatta a disznótorost, ahol éppen neki szimpatikus volt. Hurka, kolbász, káposzta, tepertő, levesek, sült és főtt húsok, hozzá ropogós héjú kenyér, krumpli, rízs, ízlés szerint - talán ennyi is elég ahhoz, hogy összefusson a nyál az ember szájában.

Natur Kulinárium - Gasztronómiai Fesztivál Szarvaskenden
Rá sem ismerni a malacra
Tánczos Mihály

De a magyar ember nem csak enni szeret, hanem inni is. Valószínűleg sok Olvasónk szívét fájdítjuk most azzal, hogy jóféle vasi és zalai borokat is töltögettek a csapatok, sőt, Pocak tiltakozását elkerülendő a legtöbb helyen pálinkát töltöttek a vendégeknek, hogy "csapassák a zsírt".

Igen, jól érti a kedves Olvasó, bizony ezért sem kellett fizetni. Megfigyelésünk alapján sokan próbálták összehasonlítani a különböző tájegységek pálinkáinak ízvilágát, ennek megfelelően emelkedett volt a hangulat a fesztiválon.

Natur Kulinárium - Gasztronómiai Fesztivál Szarvaskenden
Bordalok szállnak a szélben - második galériánk
Tánczos Mihály

A jó kedv fokozásához különböző előadások is hozzájárultak. Videó-összefoglalónkban például bejczgyertyánosi asszonyok énekelnek bordalokat, a hallgatóság nagy örömére. A FEMEN aktivistái nyilván a helyszínen pörzsölték volna meg azt a férfit, aki lelkes tapsolás közben bekiabált az éneklőknek nőies mivoltukra célozva: "bejczicik!", de ezt senki nem vette rossz néven. Ahogy a "vájja ki a holló a két szememet, kilenc kislány nem ér meg egy tehenet" rigmust például nők is énekelték.

Délutáni körutunkon láttunk néptáncosokat, rönkhúzást, cigányzenészeket - akik mindenkinek elhúzták a nótáját, aki ezt kérte -, sőt, operettrészleteket is elkaptunk a színpadon.

Natur Kulinárium - Gasztronómiai Fesztivál Szarvaskenden
A pálinka elmaradhatatlan kelléke a téli disznóöléseknek
Tánczos Mihály

Érdekességként hatott az egy főre eső hulladékgyűjtők magas száma is, de mint kiderült a Sárvári HUKE is a program támogatói között volt és egy ilyen fesztivált is kihasználtak a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. Jót derültünk a "Környezettudatos disznókodás" feliratú molinójukon.

Végezetül javasoljuk Olvasóinknak, hogy kapcsolják be a hangszórókat és indítsák el videónkat, hogy egy kis bordal-csokor hozzon vidámságot a monitoron át. És ne lepődjenek meg, de az ismert hazai dalok mellett felbukkan a könnyes szemű Katyusa is, aki várja haza a szerelmét. És hogy a zsűrinek mi a véleménye az elébük tálalt ételekről? 5:15-től az is kiderül.

Natur Kulinárium - Gasztronómiai Fesztivál Szarvaskenden
Néptáncos gyerekek a fesztiválon
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet