Székely János: „Felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását”

A szombathelyi püspök levelet írt az egyházmegye valamennyi hívőjének.

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását. Fogadjuk az azonosneműek iránt vonzalmat érző testvéreinket is nagy szeretettel és tisztelettel, de ne igazoljuk a helytelen életdöntésüket, hanem segítsük őket a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján. Ezzel leszünk az ő igazi, hiteles pásztoraik és testvéreik.”

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Többek között ez olvasható abban levélben, amelyet a Székely János az egyházmegye hívőinek írt, és amit a Facebook-oldalán tett közzé.

A szombathelyi megyéspüspök Ferenc pápa december 18-i „Fiducia supplicans” című dokumentuma kapcsán szólalt meg a témában.

A Fiducia supplicans megengedi a lekipásztoroknak a „szabálytalan helyzetű párok és az azonos nemű párok” megáldását, ami mindenképpen elmozdulásnak tekinthető a korábbi hivatalos állásponthoz képest, ugyanakkor a dokumentum kitart az egyház hagyományos házasságértelmezése mellett is.

A Magyar Katolikus Egyház december 26-án tette közzé a Fiducia supplicans bemutatását, ezt követte Székely János levele, amely teológiai érvekkel támasztja alá a dokumentum konzervatív értelmezését.

A szombathelyi püspök levele összhangban van a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 27-i értelmezésével.

"A Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans kezdetű, az áldások lelkipásztori természetéről 2023. december 18-án kiadott nyilatkozata nem változtatja meg a Katolikus Egyház kezdettől vallott hitét és tanítását a házasságról és a nemi erkölcsről. Hazánk lelkipásztori helyzetét mérlegelve a Püspöki Konferencia útmutatásként fogalmazza meg a lelkipásztorok számára, hogy nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk."

Információink szerint hasonlóan döntött a lengyel és számos afrikai ország püspöki kara is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet