Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Székely zászló lobog a szombathelyi városházán

A magyar kormány és a szombathelyi városvezetés is belesétált a csapdába.

A polgármester a zászló kitűzését Facebook oldalán is közzétette, és az alábbi kommentárt fűzte hozzá:

Mint ismert, Romániában jogsértő lépések történtek a székelyföldi magyarok nemzeti jelképeinek használatának betiltására. Bírsággal fenyegetik azon településeket, melyek kitűzik polgármesteri hivatalukra a magyar nemzeti, vagy a székely lobogót. A székelyek iránti szolidaritás jelképeként tegnaptól a szombathelyi Városháza épületén is lobog a székely zászló.

Műbalhé és elterelés

A történet előzménye, hogy a múlt héten az erdélyi Hargita és Kovászna megyékben a helyei prefektusok felszólították a közhivatalokat, hogy tüntessék el épületeikről a székely zászlókat, és bírsággal fenyegetőztek. Németh Zsolt, a magyar kormány külügyi államtitkára ezek után arra biztatta a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritásból tűzzék ki a székely zászlót a polgármesteri hivatalokra. Ennek több önkormányzat, tegnap óta a szombathelyi is, eleget tett.

Székely zászló a szombathelyi városházán
Négy zászlót tép a hideg szél a városháza felett
Bonyhádi Zoltán

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a zászlóvita csupán műbalhé a két kormány között. Az egészet az új román kormány kezdte, mert érdekük, hogy több dologról is eltereljék a figyelmet. Így többek között arról, hogy a közelmúltban megugrott az infláció Romániában, ráadásul komoly kritikák érkeztek az Európai Bizottság felől is.

De van ennél komolyabb oka is a román kormány támadásainak. A kétharmados szociálliberális többség át akarja szervezni az ország közigazgatását, hasonlóan, ahogyan nálunk a kétharmados Fidesz-többség tette. Egy nagy különbség azonban van: Romániában a jelenlegi megyei és országos közigazgatási szintek közé régiókat akar létrehozni.

Csökkentik az RMDSZ erejét

Nagy vita folyik a román kormánypártok között arról, hogyan is nézzenek ki ezek a régiók, hol legyenek a központok, kik irányítsák azokat. A régió létrehozása ugyanakkor felvetik Székelyföld autonómiájának kérdését is, a romániai magyar politikusok ezt szeretnék elérni.

Székely zászló a szombathelyi városházán
A hírek szerint a polgármester személyesen tűzte ki
Bonyhádi Zoltán

Viszont a kormánynak nincs szüksége még egy vitapartnerre, aki ráadásul igényt tarthatna egy új régióra és annak vezetésére. A zászlóügyet ezért fújják fel, mert a román közvélemény szemében így a kormány védi a román nemzetet, és csökkenti a helyi magyar politikusok, elsősorban az RMDSZ érdekérvényesítő képességét.

Valószínűleg ezzel nem lesz nehéz dolga a Ponta-kormánynak, egy friss felmérés szerint a román társadalom 48 százaléka kockázatosnak tekinti a magyarok etnikai alapú elkülönülését.

Belesétáltak a csapdába

Mindezek ismeretében világos, hogy a jelenlegi műbotrány után nehéz lesz észérvek mentén vitatkozni a Székelyföld önálló régióként való elismeréséért.

A magyar kormány – és közvetve a tiltakozásban közreműködő önkormányzatok – reakciói pedig csak megerősítik a román közvéleményben a gyanút, hogy az erdélyi magyarokat irredenta célok irányítják, és a magyar kormány áll a háttérben.

Az Orbán-kormánynak is jól jött az ügy, hiszen megint csak kiállhat a határon túli magyarok mellett, közben elterelheti a figyelmet a legújabb belpolitikai botrányról, arról, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit megint úgy semlegesíti, hogy azokat beemeli az Alaptörvénybe.

Így viszont előre látható, hogy Székelyföld önálló régióként való elismertetése kudarcra van ítélve, hiába érvel most a magyar kormány azzal, hogy a külhoni magyarok nemzeti érdekeit védi. Éppen azzal szemben politizál, ráadásul belesétált a Ponta-kormány csapdájába.

Éppúgy, mint Szombathely városvezetése.

Az LMP szombathelyi csoportjának közleménye

Az LMP helyi csoportja szerint a szombathelyieknek is segítenie kell a határon túli magyarok ügyét, de ne innen mondjuk meg nekik, hogy mit kellene csinálniuk.

Más KDNP-s polgármesterhez hasonlóan pénteken dr. Puskás Tivadar is kihelyezte a székely zászlót a városházra, tiltakozásul az ellen, hogy Romániában bírósággal fenyegetik azokat az önkormányzatokat, amelyek kitűzik a székely lobogót.

Az LMP annak az Európai Zöld Pártnak a tagja, amely az Európai Parlamentben egy frakcióban foglal helyet az Európai Szabad Szövetséggel. A Szövetség olyan pártokat tömörít, melyek Európa különböző régiói és állam nélküli nemzetei demokratikus jogaiért és autonómiájáért küzdenek. A zöld pártok természetes szövetségesei így azok a kisebbségi népek szervezetei, melyek erőszak nélkül próbálnak autonómiát elérni.

Az LMP eddig is többször felszólalt a határon túli magyarok érdekében országosan és helyben is: Horváth Zoltán, az ökopárt önkormányzati képviselője több alkalommal szót emelt a szombathelyi közgyűlésben az erdélyi testvérvárosunkban, Vajdahunyadon élő, vagy a muravidéki, illetve őrvidéki magyarok érdekében.

A Székely kulturális autonómia támogatása az LMP Szombathelyi Csoportja szerint helyes, és amennyiben a székely zászló felvonása a szolidaritás csendes kifejezése, támogatjuk. De véleményünk szerint ne Szombathelyről kívánjuk megmondani a Székelyföldön élőknek, hogy mit tegyenek, és autonómia-törekvésükben fogadjuk el azt a stratégiát, amelyet ők határoznak meg.

Szombathely, 2013. február 8.

LMP Szombathelyi Csoportja

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra