Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kemény megszorítások – Itt a Széll Kálmán Terv

Rövidebb ideig jár a munkanélküli segély, felülvizsgálják a rokkantnyugdíjakat, leszállítják a tankötelezettséget. A programot az egykori pénzügyminiszterről, miniszterelnökről, Deák Ferenc barátjáról nevezték el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Matolcsy György és Navracsics Tibor ismertette a kormány által strukturális átalakításnak nevezett programot, amelyet az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről, a vasi származású Széll Kálmánról neveztek el.

Egységben az erő…

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A csomag lényegét tegnap már összefoglaltuk Itt a Matolcsy-csomag – 900 milliárdot szorít meg a kormány 2011. February 28. 22:01 , fő célja, hogy csökkentse az állami kiadásokat, és három éven belül a GDP 60 százaléka alá vigye az államadósságot, és 3 százalék alatt tartsa az államháztartás hiányát. Ez a két feltétele egyébként annak, hogy hazánk az eurózóna előszobájába lépjen.

A tegnapi frakcióülésen Navracsics összefogásra kérte a képviselőket, és arra, hogy ne politizáljanak a kormánnyal szemben, ugyanis nagyon nehéz idők jönnek. Orbán Viktor szintén az egységre szólított fel, és kijelentette, a jövőben a kormány legfőbb üzenete az legyen, hogy az államadóság miatt van nehéz helyzetben az ország, a bajt pedig a szocialisták nyolcévnyi kormányzása okozta.

Rövidebb ideig jár a bérpótló támogatás

Felgyorsítják az ún. PPP-beruházások felülvizsgálatát, és az autópálya-építések kivételével megszüntetik ezt a finanszírozási formát. A PPP-beruházások lényege, hogy magántőkéből építenek, majd a kész létesítmény használatáért bérleti díjat fizet az állam, a futamidő lejárta után aztán az államé lesz a tulajdonjog. Így épült pld. az új szombathelyi börtön.

90 napra csökkentik a korábban munkanélküli segélynek nevezett bérpótló támogatás idejét, ezzel egyidejűleg tervet dolgoznak ki a tömeges közmunkára. Itt viszont óvatosan kell eljárni, mert a közmunkát államilag támogatják, az uniós szabályok pedig tiltják, hogy egyes cégeket az állam támogasson. Felülvizsgálják a rokkantnyugdíjakat, de csak azoknál, akik nem érték el a nyugdíjkorhatárt, és azok is biztonságban vannak, akiknek néhány év kell csak ehhez.

Az egyik legdrasztikusabb lépés, hogy megszüntetik a korengedményes nyugdíjazást, Ez főként a rendvédelmi szerveket érinti, a jövőben a katonák, rendőrök sem mehetnek nyugdíjba a korhatár elérése előtt. Összevonják a MÁV-ot, a BKV-t és a Volánt, a közlekedési cégek egy holdingba tömörülnek majd, és alaposan csökkentik az utazási kedvezményeket.

Iskola helyett munkapad

Leszállítják a tankötelezettség felső határát a jelenlegi 18 évről 15 évre, hogy a továbbtanulni nem akaró fiatalok munkába állhassanak. Az iskolák államosítása is napirenden van, de a részletes oktatási programot szeptemberig dolgozzák ki.

Átszervezik a felsőoktatást is, annál több nem derült ki, mint amit tegnapi cikkünkben Itt a Matolcsy-csomag – 900 milliárdot szorít meg a kormány 2011. February 28. 22:01 már írtunk, a lényeg, hogy a kormány határozza meg a jövőben, hogy milyen szakok indulhatnak, és hány hallgatót vehetnek fel. És megszorítanak az önkormányzatoknál is, amelynek a lényege a létszám karcsúsítása lesz. Ahogyan írtuk már, a reformoktól az idén 550, a következő két évben 902-902 milliárdnyi megtakarítást vár a kormány.

Matolcsy György szerint mindezért az előző kormány a felelős, amely hazudott és adósságba kergette az országot. A mostani kabinet azonban rendkívül ügyes, mert intézkedéseivel visszaszorította a hiányt. A miniszter kijelentette, amit 2004-re produkál az ország, arra Széll Kálmán is büszke lenne.

Széll Kálmán (1843-1915)

Széll Kálmán a Vas megyei Rátóton született, iskoláit Sopronban és Szombathelyen végeztek, jogi diplomáját Budapesten szerezte. 1867-től országgyűlési követ, Deák Ferenc barátja. Vörösmarty Mihály lányát vette feleségül, akit Deák Ferenc nevelt fel. 1875-től 1878-ig pénzügyminiszter, 1899 és 1903 között miniszterelnök.

Pénzügyminiszterként is rendkívül sikeres volt, rendbe tette az államháztartást, megnövelte az állam bevételeit, ehhez felemelte az adókat. Államosította a vasútvonalak jó részét, és előkészítette a bankrendszer átalakítását.

Rátóti birtokát mintagazdasággá tette, komoly szerepet vállalt Szombathely, Szentgotthárd és Vas megye iparosításában, ő kezdeményezte a Szombathely – Körmend – Szentgotthárd – Gyanafalva (Jennersdorf) vasútvonal megépítését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Itt a Matolcsy-csomag – 900 milliárdot szorít meg a kormány

Drágább lesz a gyógyszer, dolgozniuk kell a rokkantnyugdíjasoknak, csökkenhetnek a nyugdíjak, kevesebb vonat közlekedik, iskolákat, kórházakat vesznek el az önkormányzatoktól.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés