Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A személyi kölcsön igénylése nem ördöngösség, de figyelmet igényel!

A személyi kölcsönök kihelyezése új csúcsokat ér el; az idei évben a bővülés mértéke 28,5 százalék körüli. A környezet továbbra is rendkívül kedvező, az alacsony alapkamat továbbra is teret biztosít a további kihelyezéshez. A személyi kölcsönök iránti érdeklődést a világgazdaságról érkező kedvezőtlen hírek sem tudták megingatni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hitelpiac folyamatos átrendeződésének vagyunk tanúi; a lakáshitelek piacán a monetáris politika erősen érezteti a hatását, a személyi kölcsönök azonban nagyrészt függetlenek maradtak ettől a hatástól. Ez magyarázza, hogy a lakáscélú személyi hitelek aránya egyre magasabb, akár a lakáshitelek kárára.

Habár a növekedés üteme lassuló tendenciát mutat, még mindig rendkívül dinamikus bővülésről beszélhetünk. A személyi kölcsönök továbbra is kedvező feltételekkel igényelhetők; szabadfelhasználású konstrukcióról beszélünk, nincs szükség ingatlanfedezetre, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a THM alacsonyan tartható. Mindezek ellenére a hitelfelvétel fokozott körültekintést igényel.

Alaposan meg kell fontolnunk, mekkora összegű kölcsönt szeretnénk felvenni; figyeljünk arra, hogy ne igényeljünk a szükségesnél nagyobb összeget, hiszen ilyen módon a nem felhasznált összegek után is kamatot kell fizetnünk, de ne válasszunk túl szűk keretet sem, ami a hitelcél megvalósulását veszélyeztetheti. Meg kell határoznunk a törlesztőrészleteink nagyságát is; fontos, hogy olyan ütemezést vállaljunk, amit „fájdalommentesen” tudunk fizetni. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy bármikor előfordulhatnak nem várt események és kiadások; mindig rendelkezzünk némi tartalékkal annak érdekében, hogy ne kockáztassuk a fizetőképességünket. Ha mégis beüt a krach, a prolongáció jelent alternatív megoldást.

Pixabay

Szerencsére a túlzott eladósodással szemben jogszabály védi az adósokat, noha a szabályozás túlzottan is megengedő; Jelenlegi szabályozás szerint, amennyiben az adós összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint négyszázezer forint, akkor forinthitel nyújtása esetén a jövedelem 50%-a fordítható törlesztésre. A jövedelem 50 százalékát megközelítő törlesztés azonban komoly terhet ró a családokra, ezért a fizetőképesség biztosítása érdekében gyakran a bankok és a hitelintézetek is kisebb mértékű eladósodást javasolnak.

A hitelpiacon gyakran találkozunk akciós ajánlatokkal, a körültekintés azonban ezek esetén is szükséges. Az lényeg gyakran az apróbetűs részben rejtőzik, ezért minden igénylés során tisztában kell lennünk a valós feltételekkel. Bizonyos esetekben az akció kizárólag a futamidő első időszakára vonatkozik, vagy az akciós kamatokat olyan feltételekhez kötik, amelyeket igen kevesen teljesíthetnek.

A hitelpiac ajánlatai között jelen vannak a kisösszegű személyi kölcsönt biztosító hitelintézetek is. Ma már olyan ajánlattal is találkozunk, például a Minikölcsön (THM: 24,9%) esetében, amely elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó alkalmazással igényelhető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés