Részben elhordták a szombathelyi Szent István park mögötti domboldalt

Családi házak építése miatt átalakult a környék.

Tavaly novemberben hívták fel a figyelmünket arra, hogy a Jókai út melletti Szent István park mögött, a Park Hotel mellett megbontották a domboldalt.

Tavaly novemberben készült fotónk az építkezésről
Tavaly novemberben készült fotónk az építkezésről
Mészáros D. Zsolt

Az ügy azért volt érdekes, mert itt van a város egyik legnagyobb parkja, és úgy tűnt, az építés alatt álló épületek úgymond

"betolakodnak"

a park területére.

Még akkor, tavaly novemberben megkerestük a szombathelyi önkormányzatot és a kormányhivatalt. A kormányhivatal azóta sem válaszolt, az önkormányzattól viszont kaptunk egy rövid választ.

Epítkezés a Szent István parkban
Jobbra az építkezés, vbalra a Szent István park
Mészáros D. Zsolt

Károlyi Ákos jegyző a levélben azt írta, a kérdéses terület kertvárosi jellegű, az adott ingatlanon épülő házat pedig hiánytanul bejelentették a kormányhivatalba. (Mi tesszük hozzá, hogy a magánszemélyeknek már nem kell építési engedély a magánkézben lévő ingatlanokra, csak bejelentési kötelezettségük van.)

Vagyis, úgy tűnik, minden elvileg szabályos az építkezéssel kapcsolatban. (Igaz, azt csak a kormányhivatal tudja, hogy a nagyarányú födmunkák szerepeltek-e a tervdokumentációban.)

Szent István park
Épülnek a támfalak
Mészáros D. Zsolt

A támfalak megoldják a helyzetet

A dombon egyébként régóta állnak házak, ezeket az ingatlanokat a Kálvária, illetve a Jégpince utcák felől lehet megközelíteni. A házakhoz tartozó telkek egészen a park nyugati szélén lévő útig érnek. Ez a Szombathelyi Térinformatikai Rendszerből kivett képen látszik. A kékkel jelzett telkeken épülő házak láthatóak a fotókon, a halványzöld terület a parkot jelzi. A kép tetején a H-betűhöz hasonlító épület a Park Hotel.

Szent István park térkép
Szombathely térinformatikai rendszer

Most, azaz január 20-án újra visszamentünk a parkba. Az építkezés közben azért haladt előre.

A domboldalon az egyik ingatlannál időközben lépcsős támfalat építettek, így gyakorlatilag visszaépült a domboldal. A másik ingatlan esetén még elég messze a végeredmény.

Epítkezés a Szent István parkban
Érintetlen a park szélén futó út
Mészáros D. Zsolt

Úgy tűnik, a Szent István parknak semmilyen kára nem lesz az építkezésekből, amúgy meg a saját tulajdonú telkén bárki úgy építkezhet ha akar, ha a vonatkozó jogszabályokat betartja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet